Tak jako jsou vizitkou dokonalé hospodyně čistá okna, pro zahradníka to je krásný trávník, který je třeba hýčkat. Pravidelně zavlažovat, sekat, hnojit a alespoň dvakrát do roka vertikutovat. Když ho ovšem hned na začátku ošidíte na osivu, vynaložíte všechnu tu práci zbytečně. Nikdy to nedopadne tak, jak si představujete. V lepším případě vám vyroste prořídlý trávník. V tom horším si na pracně připravený pozemek zanesete se špatně sestavenou směsí plevel, kterého se budete pracně zbavovat. Základem úspěchu je kvalitní travní osivo. Bez něj krásně zelený a hustý pažit, který bude dokonalou vizitkou vašeho domu, nebo chalupy, nedocílíte.

Který trávník je ten pravý

Než se do setí pustíte, je potřeba se dobře zamyslet a rozhodnout, který druh trávníku bude právě pro vaši zahradu ten nejlepší. To záleží na tom, pro jaký účel ho budete nejčastěji používat. Podle toho se trávníky dělí na zátěžové, okrasné a do stínu.

Pro zatěžované trávníky či sportovní plochy se hodí osivo s vysokou regenerační schopností, který rychle klíčí a už po 8 týdnech je trávník krásně hustý a může se zatížit.
Autor:  WOLF-Garten

Zatěžované trávníky

Takový trávník se hodí pro zahrady s vysokou zátěží i pro sportovní plochy. „Travní směs určená pro zatěžované trávníky má vysoké regenerační schopnosti. Díky použití prvotřídních odrůd zaručuje rychlé zazelenání a zapojení porostu. Je vhodný také pro velmi časné a pozdní termíny výsevu,“ vysvětluje specialista na travní osiva Jan Elšík ze společnosti Mountfield.

Okrasné trávníky

Chcete mít krásný pažit, na kterém budete s dětmi trávit volný čas a hrát hry? Pak je pro vás pro pravé osivo pro okrasný trávník.  Je ideální pro každodenně využívané zahrady u rodinných domů i pro okrasné parkové plochy. Díky použití špičkových odrůd zaručuje krásný a odolný porost, který také velmi dobře snáší sušší období. Je vhodný pro všechny zahradní půdy a není náročný na údržbu.

Osivo pro okrasné trávníky využijete na všech zahradách u rodinných domů. Dobře snáší zátěž i sušší období a vhodný je i pro parky veřejné zeleně.
Autor: Mountfield

Trávníky do stínu

Ne každý má to štěstí, že je jeho zahrada situovaná na slunečnou stranu. Ale to neznamená, že nemůžete mít na stinné zahradě pěkný trávník, jen si musíte vybrat speciální osivo do náročnějších podmínek pro zahrady do stínu. Obsahuje prvotřídní odrůdy lipnice nízké, která nejlépe snáší stín. „Z těchto druhů osiv vzniká mimořádně hustý drn, který vytlačuje mech a plevele. Navíc je velmi dobře zatížitelný. Kombinace vysoce kvalitních odrůd zaručuje reprezentativní a rychle zatížitelný trávník,“ dodává Elšík.

Vsaďte na ověřené značky

I když jsou na trhu nejrůznější druhy a značky osiv a některé mají neodolatelně nízké ceny, vyplatí se vsadit na značky již zavedené, u kterých máte garanci toho, že vám vyroste skutečně to, co slibují. Jinak vyhazujete peníze oknem a marníte čas i energii. Velmi dobré jméno u nás má například osivo německého výrobce WOLF-Garten, jehož trávníky najdete na evropských fotbalových stadionech, v parkových komplexech či ve známých tenisových areálech. 

Osiva pro zatěžované trávníky, osiva pro okrasné trávníky a osiva pro trávníky ve stínu – společnost WOLF-Garten vyrábí všechny tři typy osiv v baleních 1 kg, 2 kg a 10 kg.
Autor: WOLF-Garten