Kdo chce mít ukázkový trávník, musí dodržovat čtyři základní pravidla. Pravidelně sekat, správně hnojit, dobře zavlažovat a nejméně dvakrát ročně potřebuje pravidelnou údržbu – vertikutaci. Mávnete ruku nad tím, že vaši dědové to taky nedělali? Jenže ti neměli sekačka se sběrným košem a poctivě všechno posečené shrabali. Ale to už je dávno. Teď vám nezbývá nic jiného, než se vyzbrojit vertikutátorem a vyrazit oživit svůj travní pažit.

Elektrický vertikutátor V 302 E je vybaven válcem s noži, který se dá snadno vyměnit za válec s pružinkami, se kterými vyčešete z trávníku veškeré nečistoty.
Autor: Mountfield

Proč potřebuje trávník tzv. prodrbat

Bez hrabání se na trávníku drží různé druhy mechů, plevelů a taky tam zůstane pěkných pár zbytků posečené trávy. Dohromady se spojí a vytvoří neproniknutelnou pokličku, které se odborně říká travní plsť. Travnatá plocha se pod ní vyloženě dusí a téměř do ní neproniká vláha ani živiny. Proto vypadá trávník nezdravě, jako by pomalu usychal.

Díky vertikutaci může trávník opět přijímat živiny, vodu i kyslík. Bez vertikutace se trávník postupně udusí.
Autor: archiv

Kdy na to

Vertikutace je složeninou anglických slov vertical a cut, což znamená vertikální řez. „Pro pěkný trávník je jí potřeba provádět alespoň dvakrát do roka, a to na jaře a na podzim. Důležitá je hlavně jarní obnova. Protože po náročném zimním období je třeba trávník regenerovat,“ komentuje důležitost vertikutace pro trávník Filip Werner ze společnosti Mountfield.   Jarní vertikutace by se měla uskutečnit teprve poté, až začne tráva růst a ranní teploty už nebudou pod nulou nebo okolo bodu mrazu. A před vertikutací je třeba trávník nejprve posekat.

vertikutátory německé značky WOLF-Garten patří ke špičce na trhu. Máte li větší pozemek, benzínový vertikutátor (na obrázku model UV 40 BS) je dobrou koupí.
Autor: Mountfield

O stroji rozhoduje rozloha

Vertikutátor na první pohled vypadá jako běžná sekačka na trávu. Ale uvnitř je jiný. Zatímco sekačka má nože na hřídeli umístěny vodorovně, aby sekaly stébla, vertikutační nože jsou ve svislé poloze. Takové postavení je ideální k tomu, aby se mohly lehce a opravdu šetrně zaříznout do travního drnu a vytrhávají už zmíněné mechy a plevele. Ale pozor. Jen do hloubky dvou až čtyř milimetrů. Nejdou až do země. Pro pročesání drnů je opět volná cesta pro potřebné živiny a vláhu.

Hlavním měřítkem při nákupu vertikutátoru by měla být velikost plochy. Vybírat můžete z elektrických nebo benzínových strojů. Elektrické jsou tiché a hodí se na menší pozemky s dobrým přístupem ke zdroji elektřiny. Pokud chcete vertikutovat bez omezení, zaměřte se při výběru na benzínové vertikutátory. Ty jsou díky silným čtyřtaktním motorům a velkému záběru velmi výkonné a práce s nimi je rychlejší.

Díky vertikutaci dostanete z trávníku veškerou travní plsť, mech, zbytky plísně sněžné i odumřelou trávu.
Autor: WOLF-Garten

Jaké jsou novinky na trhu vertikutátorů?

Novinkou pro letošní rok jsou vertikutátory německého výrobce WOLF-Garten s vyměnitelnými válci. Na svém stroji nejprve použijete válec s vertikutačními noži, které travní drn naříznou. A pak jej vyměníte za válec s pružinami. Pružinkami z trávníku vyčešete veškeré nečistoty od travní plstě, přes mech až po zbytky plísně sněžné při jarní vertikutaci.  Vertikutátory WOLG-Garten doporučuje i Filip Werner ze společnosti Mountfield. „Mají výkonné motory, snadno se s nimi manipuluje a mají pevnou a stabilní konstrukci,“ komentuje tento specialista na zahradní techniku českého prodejce hlavní přednosti značkových německých strojů, které jsou zárukou kvality.