Video
Video se připravuje ...

V dalším díle pořadu Gondíci s.r.o. se kromě toho, jak vybrat ovocný strom i jak připravit květinové aranžmá s velikonočním nádechem, dozvíte něco o tématu vintage oblečení a poznáte chia semínka. archiv

Nabídka ovocných stromků je na trhu široká. Vracejí se nejen do zahrad, ale stále častěji se pěstují také na balonech a dvorcích. Základem úspěchu je vědět, jakou potřebujeme odrůdu a jaký tvar. Vybrat si můžete stromek s odhalenými kořeny, tedy prostokořenný, anebo stromek v různě velkém kontejneru. Prostokořenný stromek je v prodejně založen v půdě, vlhkých pilinách, anebo se prodává v ochranném obalu z fólie. „Koupě zabaleného stromku někdy skrývá úskalí, že si stromek nemůžeme řádně předem prohlédnout. Každý stromek musí mít na sobě označení druhu, odrůdy, podnože. Například zde bude uvedeno, že druh je jabloň, odrůda se jmenuje Rubín a podnož M9. Kontejnerované stromky mívají ještě větší informační etikety,“ říká zahradník Petr Hanzl ze Zahradnictví Rypáčkovi.

1. Meruňky potřebují teplo

Nejprve se zamyslete, jaký máte pozemek. Ideální je slunné stanoviště a propustnou půdu s dostatkem živin. Ve vyšších polohách je možné pěstovat jádroviny (např. jabloně, hrušně), popřípadě z peckoviny třešně, višně a slivoně. V těchto polohách se dobře pěstuje i rybíz a angrešt. Lepší tu je pěstovat stromy s vyšším kmenem. Teplomilné druhy, jako jsou meruňky, broskve a ořešák, vždy pěstujeme v chráněných teplejších polohách.

2. Pozor na rozestupy

Dalším kritériem výběru je, jak velký prostor pro pěstování stromku máme k dispozici. Čím větší je zahrada, tím máme širší výběr. Do malých zahrad jsou vhodné především zákrsky nebo čtvrtkmeny. V posledních letech jsou velmi populární sloupovité ovocné stromy, které mají zapěstovaný hlavní kmen a místo vedlejších větví vyrůstají pouze malé části, které na první pohled vypadají jako trny po obvodě. Tyto stromky se dají sázet jen půl metru až metr od sebe. Pro větší zahrady se hodí polokmeny nebo vysokokmeny.

3. Kmen musí být rovný

V zahradnictví si vybraný stromek dobře prohlédněte. „Ideální stromek by měl mít rovný kmen a místo štěpování by mělo být pevné a správně srostlé. Na kmeni by měla být neporušená kůra bez odřenin. Korunka by měla být správně zapěstovaná, pokud si nekupujeme špičák nebo sloupovitý tvar. Tedy střed by měl být složen z 3 až 5 obvodových větví, pravidelně rozmístěných kolem. Stromek by měl mít dostatečně dlouhé a neroztřepené kořeny. Větve či kořeny nesmí být proschlé a kořenový bal zapařený,“ radí Petr Hanzl.

4. Před výsadbou přistřihněte kořeny

Stromek v kontejneru stačí dobře zalít nebo na čas namočit a pak vlhký bal opatrně vyndat a dát do připravené jámy nebo větší nádoby, kde bude růst. Prostokořenný stromek vyžaduje více péče. Nejprve odstraníme všechny poškozené kořeny, dále zastřihneme konce terminálních kořenů tak, aby dřevo na řezu bylo bílé nebo smetanově žluté. Směr řezu by měl být do země. A namočíme ho na 24 až 48 hodin do vody. „Při výsadbě vždy musíme upravit i korunku. Zkrátíme ji zhruba o jednu třetinu na vnější očko a podle druhu ovocného stromu zastřihneme i středový vrchol (terminál). Ten zkracujeme podle zásady takzvaného střídavého řezu. To znamená, že poslední pupen po řezu se nachází nad řeznou rankou u jeho paty. Terminál zkracujeme zhruba o dvě třetiny. Nejste-li zkušení, požádejte raději hned při nákupu personál o pomoc,“ uvádí Hanzl. Při sázení by měl být stromek zasazen po místo očkování (ztluštělé místo). Tedy asi 3–5 cm nad zemí. Pozemek pro výsadbu by měl být hluboko zrytý a bez plevele. Důležité je doplnění živin v půdě, a to hlavně hnojivy s obsahem fosforu a draslíku. Jsou to živiny, které se později obtížně doplňují. Vhodné je i doplnění humusu ve formě kompostu.

5. Nezapomeňte na oporu

Vykopeme jámu o rozměru asi 1 m3. Doprostřed umístíme tyčku, která bude sloužit jako jeho opěra. Stromek opatrně přiložíme k tyčce a začneme zasypávat zeminou, kterou postupně několikrát opatrně sešlápneme, aby byl stromek pevně usazen. V průběhu sázení stromek několikrát prolijeme dostatečným množství vody. Stromek opatrně upevníme lýkem k tyčce.

Gondíci vás poučí o tom, jak prospěšná jsou chia semínka.
Autor: archiv
Na to, jak si správně vybrat ovocný stromek, se můžete podívat v dalším díle pořadu Gondíci s.r.o. 28. března v 16.25 na TV Prima.