U většiny lidí jde o prostor až na prvním místě. Při dnešních cenách pozemků nemá každý na zahradě tolik prostoru, kolik by potřeboval. Často se tam nevejde ani pořádný záhon. Nebo vejde, ale vy máte ještě další nápady. A proč ne, když si můžete dokonalou zahradu vyhnat do výšky na zdi. Vertikální zahrady mají tu výhodu, že je můžete založit i na balkonech, na obvodových zdech třeba u vchodu.

1. Vertikální záhon vytvořte třeba z palet

Nejběžnější způsob je založit zahradu na volné zdi. Ale rostlinky mohou trůnit i na opřených paletách, v textilních závěsech, a to i v interiéru. Komu se chce investovat, může si nějaký systém koupit, ale většinou si lidé takový improvizovaný záhon vyrobí sami. Nemáte zeď? Tak ji něčím nahraďte. Fantazii se tu meze nekladou. Naopak. Velmi oblíbené jsou na vertikální zahrady dřevěné palety. Nemusíte nic dávat na zeď. Jen při péči o takovou zahradu mějte na paměti, že rostliny ve spodních patrech bývají víc vysušené než ty horní.

Velmi oblíbené jsou na vertikální zahrady dřevěné palety. Nemusíte nic dávat na zeď. Jen při péči o takovou zahradu mějte na paměti, že rostliny ve spodních patrech bývají víc vysušené než ty horní.
Autor: Shutterstock.com

2. Co pěstovat vertikálně?

Obecně se dá říct, že tu dobře porostou rostliny, které nepotřebují hluboké zakořenění, rychle kryjí podnoží a jsou odolnější vůči povětrnostním podmínkám. Třeba bylinky a balkonovky. Také hodně záleží na tom, na kterou světovou stranu je zahrada orientovaná a jestli bude chráněná před větrem. Nejhůř se osazuje jižní strana, kam praží slunce celý den a substrát tam velmi rychle vysychá. Většinou ale nejlépe funguje systém pokus omyl, se kterým rychle zjistíte, co vám bude prosperovat. Při výsadbě nemusíte zůstat jen u květin. Ve vertikální zahradě se dá s úspěchem pěstovat i drobné ovoce, třeba jahody, bylinky nebo zelenina. Naplňte květináče substrátem vhodným pro vybraný druh rostliny.

3. Pozor na plevel a škůdce

Pro vertikální zahrady se používají substráty, které bychom použili pro daný typ rostliny ve venkovních nádobách. Pro květiny substrát pro balkonové květiny, pro hrášek substrát pro zeleninu, pro jahody jahodový. Ale ani výběr substrátu od kvalitního výrobce vás neochrání před plevelem. S větrem v zádech se dostane všude. Záleží jen na vás, jestli se rozhodnete ho pravidelně vytrhávat, nebo dáte přednost přírodnímu vzhledu. Pozor dávejte v každém případě na škůdce, kteří se vzhledem k blízkosti rostliny velmi rychle rozšiřují. V sezoně je dobré zahradu pravidelně kontrolovat.

4. Jak správně sázet a hnojit

Při osazování květináčů dávejte pozor, ať nejsou ve spodním patře vysoké rostliny, které by se mohly vytáhnout a stínit menším o patro výš. Rostliny do vertikální zahrady buď vysejete ze semínek, nebo tam vysadíte už hotové sazenice a rostliny. U semínek se řiďte doporučenou teplotou půdy. Na vzpřímený záhonek si z nich vzešlé rostliny zvyknou nejlépe, protože v něm budou od začátku. Předpěstované sazeničky dávejte do nádob až po zmrzlých a dejte jim čas se nové orientaci přizpůsobit. Bude jim to trvat a přistoupí k tomu různě. Některé mohou postupně ztratit všechny stávající listy a pak teprve začnou rašit nové. Vydržte a neztrácejte nervy.

S hnojením u přesazených rostlin začněte až tak po měsíci, kdy by už měly být aklimatizované. S hnojením postupujte opatrně, protože rychle vyhnané rostliny se špatně vyrovnávají s obtížnějšími povětrnostními podmínkami.

5. Nezapomeňte zalévat

Nejluxusnější je mít automatickou závlahu, ale to si na běžné zahradě nebo balkoně moc lidí nepořídí. Nejlepší je, jako u všech venkovních rostlin, na zalévání odstátá dešťová voda. Podle velikosti stojacího záhonu vám bude stačit konvička nebo můžete využít hadici napojenou na čerpadlo v sudu.