Většina bylinek má ráda slunce. Proto se pro záhon snažte najít slunné místo v závětří. Ideální je to v blízkosti kuchyně, abyste to při vaření neměli pro koření daleko. Pokud máte těžké půdy, nejprve je zlehčete přidáním písku. Lehčí půda znamená, že bude lépe propustná a rostliny nebudou mít přemokřené kořeny. Před setím a sázením je potřeba půdu pořádně prokypřit a chybu neuděláte přidáním kompostu. Přímo na záhony můžete vysít otužilou petržel, koriandr, saturejku, pažitku, oregano, estragon meduňku i fenykl. Když by hrozily mrazíky, přikryjte je netkanou textilií.

Zasedací pořádek

Při zakládání nového záhonu je potřeba brát ohled na výšku rostlin a jejich nároky na prostor. Když záhon přiléhá k zídce, vysaďte víceleté, vysokorostoucí druhy dozadu (meduňka, levandule, máta, pelyněk, třapatka). Na volných záhonech je vysazujte doprostřed. Nízkým a jednoletým bylinám najděte místo vpředu nebo na okrajích. Sem se hodí například mateřídouška, tymián, majoránka, bazalka, saturejka, oregano.

Sazenice otužujte

Pokud jste si už v březnu předpěstovali ze semínek sazenice doma, musíte je před vysazením otužovat. Potřebují pomalu zvykat na nižší teplotu. Ale choulostivější druhy, jako je například bazalka, rozmarýn nebo šalvěj, nechte doma raději až do poloviny května. Nezapomeňte na to, že bylinky, které se moc roztahují, jako je třeba máta, je dobré dát do květináče a i s ním pak na záhon. Jinak může ostatní bylinky vystrnadit.

Když není místo

V případě omezeného prostoru, třeba malého dvorku, vysazujte rostliny do různých nádob, hrnců, kbelíků nebo kamenných koryt, která můžete sestavit jako schody, abyste ušetřili co nejvíce místa. Použít lze všechny materiály, tvarem a barvou ladící s okolím. Výborně se sem hodí byliny, které snesou sucho, jako třeba mateřídouška, rozchodníky, bazalka nebo levandule.

Když máte na zahradě málo místa, zkuste si vytvořit bylinkovou spirálu. Je nejen praktická, ale i hezká na pohled.
Autor: Shutterstock.com
Do spirály

Máte zahrádku jako dlaň a chcete na ni dostat co nejvíc bylinek? Tak si postavte bylinkovou spirálu. Potřebuje slunné stanoviště. Nejlepší je na ni použít vápencové kameny. Na základy patří velké a malé na mezery. Na hotový záhon dejte nejprve drenážní vrstvu a pak zeminu. Na malou spirálu dávejte nízké bylinky. Nevhodná je máta a estragon, které vytvářejí silné kořeny a utlačují ostatní bylinky.

Omlaďte vytrvalce

Když máte někde na zahradě přezimující trsy pažitky, meduňky, máty nebo libečku, můžete je na jaře zkusit trochu omladit. Trs opatrně rozdělte a jednotlivé kusy můžete použít na různá místa.

Co byste měli vědět

* saturejka v blízkosti fazolí odpuzuje černé mšice,
* levandule ochrání růže před zelenými mšicemi
* kmín, lichořeřišnice a křen zlepšují chuť pěstovaných brambor
* kopru, fenyklu, kmínu a koriandru se bude dařit vedle okurek, mrkve a cibule
* česnekovité rostliny se nesnášejí s fazolemi, petrželi zase příliš neprospívá blízkost salátu
* zelená petrželka dobře poroste v blízkosti rajčat a celeru