Správné ruční zahradní nářadí je základ, bez kterého se žádný zahrádkář neobejde. Ať už je to celá škála nůžek, tedy zahradní nůžky, nůžky na trávu, nůžky na silné větve, nůžky na živý plot, nebo lopatky, motyčky, pohrabáče, pilky či sekery. Musí být nejen čisté, ale i ostré a dobře padnout do ruky.

Nůžky Patriot jsou novinkou na trhu. Dvoučepelový model R 60 má ergonomicky tvarované rukojeti a umožňuje střih rostlin či větví do průměru 22 mm.
Autor: Mountfield

Řez by měl být hladký, do roztřepených konců by jinak mohly proniknout zárodky chorob. V nejhorším případě by  mohl keř nebo rostlina i zajít.

Pomocí nůžek na živý plot, které mají dlouhé ostré čepele z kvalitní oceli, vytvarujete živé ploty i keře přesně podle svých představ. Ergonomicky tvarované rukojeti navíc perfektně padnou do ruky.
Autor: Patriot
Jak si vybrat

I když je na trhu spousta strojů, do hodně prací se musíte pustit ručně se správně vybraným nářadím. To by vám hned v obchodě mělo dobře padnout do ruky. Díky moderním materiálům je nářadí také mnohem lehčí, takže se s ním dá dobře pracovat delší dobu. Kovové části ručního nářadí - čepele, lopatky či motyčky – by měly být vyrobené z kvalitní pevné oceli, která by měla být odolná vůči tlaku a ohybu.  „Nůžky a sekery by navíc měly mít povrch potažený vrstvou speciálního materiálu, například  xylanu, který snižuje minimálně o 30 % tření a usnadňuje průnik čepelí do dřeva. Čepele nůžek by měly být ostré a dobře nabroušené a mohou být potaženy také nepřilnavou vrstvou, která zamezuje ulpívání zbytků větviček či trávy,“ vysvětluje pravidla výběru kvalitního ručního nářadí Michal Makalouš ze společnosti Mountfield a dodává: „Rukojeti ručního nářadí by měly být snadno uchopitelné a ergonomicky tvarované tak, aby se s nimi dalo pracovat i po delší dobu a netvořily se při práci s nimi na rukou puchýře. U nářadí nesmí chybět ani bezpečnostní prvky jako např. bezpečnostní zámky u nůžek, pouzdra na pily či na sekery.“

Pákové dvouruční nůžky na suché i čerstvé větve jsou vybaveny dvoufázovým střihem a umožňují efektivní práci s vynaložením minimální síly.
Autor: Patriot
Co na čerstvé a suché větve?

Nejčastěji máme doma nejrůznější nůžky. Před jejich nákupem je potřeba zvážit, na jakou práci si je pořizujeme, co budeme nejčastěji stříhat. Podle toho se i řídí požadavky na rozsah střihu. Nůžky je potřeba vybírat tak, aby průměr větviček, které běžně stříháte, byl uprostřed uváděného maximálního rozsahu. Pro přesný střih čerstvých větví se hodí dvoučepelové zahradní nůžky (dvoubřité). Při střihu tlačí do dřeva obě čepele, přičemž se horní ostrá čepel míjí se spodní a vytváří tak hladký řez. Na suché a tvrdé větve nejlépe platí jednočepelové zahradní nůžky (kovadlinové). Ostrá čepel velkým tlakem tlačí do dřeva proti spodnímu dorazu. Mají menší čistotu řezu, ale stříháte bez námahy, šetří svaly a klouby. Na silné větve jsou dobré pákové dvouruční nůžky s převodovým mechanismem. Díky němu při stříhání vynaložíte až třikrát menší sílu, než je potřeba.

Model Patriot P 60 má navíc teleskopické provedení a u každého ramene nůžek se dá nastavit jiná délka.
Autor: Mountfield

Obruby jako ze žurnálu

Pro puntičkáře, kteří chtějí mít pěkné okraje trávníků a plotů, nebo dokonalý sestřih na jiných sekačkou těžko dostupných místech, se hodí nůžky na trávu. Čepele nůžek lze u některých typů otáčet o 180 nebo 360°, takže s nimi snadno pracují leváci i praváci. A od trávy není daleko k živým plotům, které také vypadají nejlépe upravené. Postarají se o to nůžky na živé ploty, které jsou charakteristické dlouhými čepelemi. Pro snadnější střih větviček jsou vybavené vlnitou čepelí.

Praktický pomocník do každé zahrady – skládací pilka s kvalitní 16 cm dlouhou čepelí si poradí s řezáním suchých i čerstvých větví.
Autor: WOLF-Garten

Drobné ruční nářadí

Ale na zahradě se jen nestříhá. Právě teď je čas začít na záhony vysazovat odolnější zeleninu a květiny. K provzdušňování, pletí nebo přesazování rostlin potřebujete motyčky, lopatky, provzdušňovače a kultivátory. „Při jejich výběru si rozmyslete, jaká pracovní šířka je pro vás nejvhodnější.  Pozornost věnujte i kovovému provedení samotné lopatky nebo kypřiče. I to nejmenší a nejběžnější nářadí si vyzkoušejte. Rukojeti by měly dobře padnout do ruky a být vyrobeny z ergonomicky vytvarovaného měkčeného materiálu, aby se s nimi dalo pracovat dlouho a příjemně,“ dodává Makalouš.

Motyčka, lopatka a plečka. Při výběru drobného zahradního nářadí se vyplatí sázet na kvalitu. Německá společnost WOLF-Garten má u svého nářadí perfektně provedené jak kovové části, tak i samotné rukojeti.
Autor: Mountfield