Modely sekaček prodávané na současném trhu, jsou oproti starým strojům mnohem propracovanější, mají víc funkcí, jsou výkonnější a zvládají více prací, čímž šetří nejen vaší energii, ale také čas. Nové mašinky mají kromě vyššího výkonu také menší spotřebu. Motory nové generace zajistí nejen levnější provoz, ale také nevyrábějí tolik zplodin a jsou i tišší, díky čemuž při sekání nerušíte okolí. Ženy potěší i fakt, že kromě výkonu a kvality se výrobci už nějaký ten čas zabývají i tím, aby novinky pěkně vypadaly, měly snadné ovládání, a tudíž byly vhodné i pro užívání příslušnicemi něžného pohlaví.

Elektrický model Expert 40 EA má vlastní pojezd, centrální nastavení výšky sečení i optickou signalizaci zaplnění koše. Vybaven je výkonným elektromotorem. Odolné a zároveň lehké šasi má vyrobené ze speciálního tvrzeného plastu.
Autor: WOLF-Garten

„K nejběžnější zahrádkářské výbavě patří rotační sekačka. Při jejím výběru je nutné si ujasnit, kde přesně ji budete používat. Důležitým faktorem je velikost plochy, kterou budete sekat, členitost terénu i dostupnost elektrické energie,“ vysvětluje Jan Melena ze společnosti Mountfield. Na výběr pak máte stroje benzinové nebo elektrické a podle toho, jestli je musíte tlačit nebo „chodí“ samy se dále dělí na stroje s pojezdem a bez pojezdu.

Revoluční technologie sekačky BluePower 37 E dokáže při zachování vysoké výkonnosti ušetřit až 50 % energie. Sekačka s tichým chodem a speciálním hvězdicovým nožem zajistí sečení, sběr, a po jednoduchém přepnutí také mulčování trávy.
Autor: Mountfield

Kdy elektrika?

Čím jsou pozemky u nás menší, tím jsou sousedské spory častější. Hlavně když se pustíte do práce v době, kdy se to sousedům ani trochu nehodí. Třeba grilují nebo mají na zahradě dítě v kočárku. „Pro sečení menších pozemků v hustěji zabydlených oblastech je nejlepší volbou elektrická rotační sekačka. Má tichý chod, moc neváží, její provozní náklady jsou minimální a údržba takového stroje nevyžaduje žádnou speciální péči. Pohodlně s ní můžete udržovat pozemek do velikosti až 600 m2,“ dodává Melena.

Je sice pravda, že elektrické sekačky jsou hlavně na menší zahrady, ale i ty mohou být v kopci. Proto jsou i některé elektrické modely vybaveny pojezdem. Hodí se především pro svažité pozemky, kde by jinak bylo sečení při tlačení sekačky namáhavé. Všechny modely elektrických sekaček umožňují nastavení výšky sekání.

Jeden z nejsilnějších strojů v kategorii elektrických sekaček. MTF EL 4800 HP má mimořádně výkonný elektromotor, kola uložená v kuličkových ložiscích a koš vyrobený z plastu i textilu, který zajistí lepší sběr trávy.
Autor: Mountfield

Jednoduchá údržba

U strojů s elektrickým motorem je údržba velmi jednoduchá. Stačí jen zkontrolovat nůž. V případě že je tupý,nebo nějak mechanicky poškozený,je potřeba ho znovu nechat nabrousit. Pak už je potřeba jen hlídat přívodní kabel, který by měl zůstat neporušený. Pokud je jakýmkoliv způsobem poškozený,je bezpečnější ho nechat vyměnit v autorizovaném servisu.