"Mrštný" rider versus Výkonný traktor

S trochou nadsázky lze říci, že ridery jsou vlastně velké sekačky s objemným košem a sedadlem. Práce s nimi je ale mnohem pohodlnější a rychlejší. „Díky umístění motoru pod sedadlem má řidič skvělý výhled na sečenou plochu, a proto se manévry mezi stromy, keři či jinými překážkami obejdou bez problémů. Výhodou je také mimořádný poloměr otáčení. Jízda rideru se ovládá pomocí manuální nebo hydrostatické převodovky, která je obdobou té automatické, a do složitějšího terénu s množstvím překážek ho lze jenom doporučit,“ vysvětluje Jan Melena ze společnosti Mountfield.

Dvouválcový motor Kawasaki, pevný ocelový rám, luxusní výbava a velmi pohodlné řízení – to je zahradní traktor Expert 92.160 H.
Autor: WOLF-Garten

Ve srovnání s ridery mají zahradní traktory výkonnější motory (až 24 koní), objemnější sběrný koš (až 360 l) a větší záběr sekačky (až 122 cm), která je osazena dvěma noži. Ty zaručí potřebnou kvalitu sečení.

Model XDC 140 HD je velmi oblíbený díky své rychlosti, obratnosti, špičkovým poloměrem otáčení a také užitnými vlastnostmi. Navíc je k dostání za příznivou cenu.
Autor: Mountfield

Praktický je traktor s takzvanou "plovoucí" sekačkou, která díky pomocným kolečkům kopíruje povrch terénu a zabraňuje poškození trávníku.

S riderem se dá dobře manévrovat mezi stromy, keři i jinými překážkami a řidič má z jeho sedadla skvělý výhled na sečenou plochu. Model XF 140 HD je velmi výkonný, obratný i pohodlný.
Autor: Mountfield

Jak vybrat ten správný

Zásadní je správný tvar a šířka odhozového tunelu. „Měl by být co nejkratší, nejširší a především přímý. V opačném případě by totiž sběr nemohl probíhat dobře a tunel by se mohl často ucpávat. Je to jeden ze základních předpokladů, aby traktor správně fungoval,“ dodává Melena.

Čistič trávníku neboli sweeper důkladně vymete z trávníku všechny nečistoty, jako je listí, větvičky nebo zbytky posekané trávy, a zároveň provede jejich sběr do koše.
Autor: Mountfield

Dalším předpokladem jsou motory. Jednoválcové či dvouválcové motory od špičkových výrobců Briggs & Stratton, Kawasaki a GGP nepřináší pouze dostatečný výkon, ale vynikají také spolehlivostí a dlouhou životností. Vybaveny mohou být převodovkou manuální nebo hydrostatickou, ovládanou pedály.

Odveze trávu, dřevo, zahradní odpad, květináče, nářadí i stavební materiál. Přívěsný vozík patří k nezbytnému příslušenství a má nosnost až 350 kg.
Autor: archiv

Jako v automobilu

U moderních traktorů se v poslední době klade kromě funkčnosti velký důraz na komfort obsluhy. Tomu odpovídá, zapnutí sekačky tlačítkem, zvuková signalizace při naplnění koše, držák na nápoje či mobilní telefon, nastavitelné sedadlo, tempomat, palubní počítač s multifunkčním LCD displejem, světlomety a mnoho dalších prvků.

Hydraulický zvedák je nepostradatelným pomocníkem při pohodlném a bezpečném čištění sekačky a podvozku traktorů.
Autor: archiv

Velkým trumfem traktorů je jejich univerzalita. Už dávno totiž nejsou určeny "jen" na sečení trávy. Díky možnosti připojení různého příslušenství zvládnou profesionální a komplexní péči o trávník i celoroční využití pro různé práce kolem domu.

Palubní deska s digitálním palubním počítačem a s kontrolkami pro signalizaci provozních informací.
Autor: Mountfield

Od jara až do zimy

Zahradní traktory už dávnou nejsou pouhou "přerostlou" sekačkou. Díky velkému množství příslušenství dokážou trávník dokonale vyčistit. Sweeper z něj vymete všechny nečistoty, jako je listí, větvičky, zbytky posekané trávy a nasměruje do objemného koše. Uplatnění najde také na zpevněných površích kolem domu (beton nebo dlažba na chodníčcích, nájezdech apod.)

Pomocí tempomatu udržuje zahradní traktor zvolenou rychlost. Tato komfortní vychytávka přijde vhod při sečení rozlehlých a méně členitých ploch.
Autor: Mountfield

Nenahraditelným příslušenstvím pro každou zahradu jsou také přívěsné vozíky. Přepraví různé druhy materiálů, jako je tráva, hlína, zahradní odpad, dříví, kameny a podobně. Vybírat můžete z různých velikostí a nosností od 150 do 350 kg.

Robustní litinová náprava s dvěma ovládacími tyčemi zajišťuje mimořádně příznivý poloměr otáčení a skvělou ovladatelnost v terénu.
Autor: WOLF-Garten

Cestou ke zdravému trávníku je pak vyhrabovač trávy. Ten vyhrabe vše, co na trávník nepatří a zabrání tak možnému plstnatění nebo tvorbě mechů. Další funkcí je zarovnávání pozemku, např. krtinců.

Tříramenný měkce polstrovaný volant skvěle padne do ruky.
Autor: Mountfield

Pro růst a krásný vzhled trávníku je pak důležitý provzdušňovač, který "narušuje" povrch trávníku a tím napomáhá k lepšímu přístupu vláhy, živin, vzduchu a tepla přímo k travním kořínkům.

Sekací ústrojí se dvěma vzájemně protiběžnými noži je vybavené antiskalpovacími kolečky. Ta zajistí, že sekačka výborně kopíruje terén a nedojde k poškození trávníku.
Autor: archiv

Nezbytným příslušenstvím pro docílení krásného a zdravého trávníku je také rozmetávač, který lze využít po celý rok. Primárně slouží k rovnoměrnému hnojení i dosívání trávníku. V zimě ale může rozmetadlo sloužit k aplikaci posypových materiálů.

V zimě je pak neocenitelným pomocníkem pro snadnou a rychlou údržbu zavátých cest sněhová radlice.