Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Květen na zahradě: Vysaďte rajčata a začněte bojovat s mšicemi!

/
  • Pro slunná místa jsou skvělou volbou pivoňky, které na jednom místě vydrží dlouhá léta.
    Pro slunná místa jsou skvělou volbou pivoňky, které na jednom místě vydrží dlouhá léta. (Shutterstock.com)
    13. května 2015 ● 06:00

    Květen je pro všechny zahrádkáře nejdůležitějším měsícem v roce. Právě v máji se totiž začíná rozhodovat o tom, jakou budete mít v létě a na podzim úrodu. Připravili jsme proto seznam věcí, na které byste tenhle měsíc neměli zapomenout.

  • 1.

    Vyjednoťte přebytečné rostliny

    .
    Autor: Shutterstock
    Při vysévání semen pamatujte na to, že buď nevyroste nic, nebo vzejde neskutečné množství semenáčů. Vzácnější rostliny přepíchejte jinam. Obyčejně však jednoťte a přebytečné rostlinky vyhoďte. Tak zabráníte boji o prostor, světlo i vláhu a zbývající rostliny narostou. Jednotit musíte na záhoncích rostlinky mrkve, petržele, pastináku, černého kořene, ředkvičky, cibule, póru, špenátu, ale třeba i máku a mangoldu či řepy.
  • 2.

    Otužujte letničky

    V březnu je čas založit nové záhony, případně vyměnit na nich jednotlivé plodiny. Když na stejném místě pěstujete jednu rostlinu více let, tak méně a méně plodí.
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud jste květinky měli ve vytápěných pokojích, začněte na ně přes den za teplého počasí otevírat okna, ale nedávejte je hned ven. Pak přesaďte letničky ven, ale opatřete jim ještě kryt z netkané textilie.
  • 3.

    Vytrhávejte plevel


    Ostraňování plevele
    Autor: Profimedia
    Nastal čas odplevelování, abyste si ušetřili později boj s pralesem nežádoucího plevelu. Likvidujte ho pravidelně jednou týdně. Když se plevele v květnu nezbavíte, později hluboko zakoření.
  • 4.

    Sklízejte první zeleninu


    Mrkev
    Autor: profimedia.cz
    Květen je už také měsícem sklizně. Sklízíte první ranou mrkev, letošní kopr, špenát, ředkvičky, jarní saláty, chřest, rychlené kedlubny.
  • 5.

    Nesnažte se vymýtit kopřivy


    Z čerstvě natrhaných kopřiv můžete připravit obklad, nálev či olej proti vypadávání vlasů.
    Autor: Profimedia.cz
    Jsou totiž v přiměřeném množství užitečné. Vedle čisticích čajů a nálevů na zkvalitnění vlasů můžete také vylouhovaný roztok z kopřiv použít jako hnojivou zálivku. Rostliny po této zálivce dobře prospívají. Kopřivy louhujte ve větší nádobě nebo několika nádobách (10 až 15 litrů) dva týdny, každý den zamíchejte. Po dvou týdnech roztok, který už neobsahuje pěnu, můžete použít k zálivce. Nejlepší je roztok zředit, jeden díl kopřivového roztoku a dva až tři díly vody.
  • 6.

    Chraňte třešně


    Třešně a višně jsou nyní v plném květu v Nové Dědině na Kroměřížsku. Někde však již odkvétají.
    Autor: Blesk – Slávka Červená
    Na konci května napadá plody třešní vrtule třešňová. Ta ničí pracně vypěstovanou úrodu červivostí. Strom můžete ochránit, pokud na něj připevníte vodorovně přilepené žluté, lepem natřené desky. A když už je pozdě, můžete použít proti vrtuli třešňové insekticid, například Kalypso 480 SC.
  • 7.

    Vysazujte ven rajčata


    Sazenice rajčat už můžete začít sázet na záhony.
    Autor: Shutterstock.com
    V polovině května konečně vysazujte ven sazenice rajčat. Pěstují se převážně tyčkové odrůdy. Rajčata vysazujte 50 cm od sebe k předem zatlučeným tyčkám, jejichž výška je cca 150 cm až 200 cm. Rajčata vysazujte šikmo k tyčkám a hlouběji, než rostla, lépe tak zakoření.
  • 8.

    Vysejte okurky, cukety a tykve


    Zavařit okurky není žádná věda. Nebojte se toho a zpracujte svoji sklizeň.
    Autor: Profimedia.cz

     

    Tento měsíc přichází řada na cukety, okurky nakládačky, polní salátovky, plazivé tykve a keříčkovitě rostoucí cukety a patisony. V teplejších polohách je můžete přímo vysít na venkovní záhon nebo sáhnout po předpěstovaných sazenicích. Odborníci doporučují předpěstované rostliny, budete mít větší sklizeň a předejdete plísni okurkové i padlí u tykví.

  • 9.

    Vsaďte na textilii

    Sezóna zavařování je tady!
    Autor: wikipedia.org

     

    Další tip pro výsev okurek je mulčovací textilie. Vystříhejte do ní otvory pro budoucí vzešlé rostliny a uvidíte, jak dobře se okurkám povede. Díky textilii nebudete mít na záhoně plevel, zabrání také výparu vody a pohltí sluneční paprsky a zeminu prohřeje.

  • 10.

    Zkuste roubované okurky


    Okurky jsou zdravé a chutné
    Autor: profimedia.cz
    Můžete také vyzkoušet u okurek pěstování roubovaných rostlin, které se občas prodávají. Podnož tvoří tykev fíkolistá. Tato rostlina velmi bujně plazivě roste. Okurky na ni naroubované jsou odolnější proti houbovým chorobám. Také plodů je na ní mnohem víc.
  • 11.

    Bojujte proti mšicím


    Proti škůdcům je potřeba zakročit včas.
    Autor: Shutterstock.com
    Když nastane teplé a suché počasí, začínají nalétávat mšice. K boji proti tomuto hmyzu přistupujte opravdu až tehdy, když se vyskytne, a upřednostňujte insekticidy, které nehubí jejich predátory slunéčka sedmitečná. Můžete použít přípravek Pirimor, až potom Zolone a Sumithion.

     

    Ekologicky čistou alternativou chemického boje proti mšicím je mléko. Namíchejte stejné množství nízkotučného mléka a vody a roztokem postříkejte koruny stromů. Ošetření provádějte několikrát v rozmezí několika dní. Mléko zabraňuje mšicím v dýchání, a hubí je tak.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy