Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

4 tipy pro dokonalý trávník. I on potřebuje po zimě péči

/
  • Péči o trávník rozhodně nezanedbejte!
    Péči o trávník rozhodně nezanedbejte! (Blesk Hobby)
    14. května 2015 ● 06:00

    Aby váš trávník dobře vypadal až do podzimu, byl nádherně hustý a svěží, musíte se o něj dobře postarat. Rozhodně ho jen nestačí pravidelně sekat. Právě teď na jaře je ho třeba provzdušnit, aby mohl dobře dýchat, dosít prázdné plochy a trávu pohnojit.

  • 1.

    Provzdušněte ho

    Dokonalý trávník není věda, když se vyhnete pěti nejčastějším chybám.
    Autor: Shutterstock.com
    Na začátku nové zahradní sezony je třeba provést vertikutaci, tedy zbavit travní porost odumřelých stébel, mechu i plsti a provzdušnit ho. Tyto zbytky by časem vytvořily nepropustnou vrstvu, která brání pronikání vody, což má za důsledek vysychání trávníku i jeho větší náchylnost k chorobám.

     

    Vertikutátorem nebo železnými hráběmi důkladně prohrabte vrchní vrstvu zeminy. Ideální výška trávníku pro vertikutaci je tři až čtyři centimetry a nejlepší je provádět ji za sucha.

  • 2.

    Na osivu nešetřete

    Semen dávejte jen tolik, kolik doporučuje výrobce.
    Autor: Shutterstock.com
    Po předchozím zásahu může být trávník potrhaný, s mechem totiž často vytrhnete i celý drn. Větší trhliny dosypejte prosetou směsí kompostové zeminy a osiva, menší plochy zarostou samy.

     

    Pokud budete vysévat novou trávu plošně, osivo smíchané se zeminou rozdělte na polovinu a plochu osejete jednou podélně a podruhé příčně. Vše můžete dělat ručně nebo s pomocí sypacího vozíku.

    Aby byl trávník kvalitní, musíte na něm pořádně zapracovat
    Autor: profimedia.cz
    Pokud vhodně zvolíte travní semeno, bude váš zelený koberec výrazně odolnější vůči zátěži než trávníky oseté hřišťovými nebo parkovými odrůdami. Ty jsou sice levnější, ale požadovaného kvalitního porostu s nimi nedosáhnete.

     

    Travní osiva pro zahradu jsou totiž speciálně "namíchaná" a trávník je mnohem hustší, pružnější a houževnatější. Nebudou se v něm tvořit drny a ani při vysoké zátěži v něm nevyšlapete stezky nebo nevzhledné plochy.

  • 3.

    Zalévejte ho

    Nezapomínejte zalévat.
    Autor: Mountfield, Scom
    Nově vysetou trávu dobře zalijte. S travními hnojivy však musíte zacházet opatrně, důležité je dodržovat výrobci doporučenou koncentraci. V opačném případě může hnojivo spíše uškodit a trávník popálit. Nejběžnější je použít sypaná hnojiva NPK nebo hnojivo Cererit, pro běžně udržovaný trávník stačí dávka 0,5 kg na 10 m2.
  • 4.

    Zastřihněte ho

    Mít dokonale posečený trávník není tak složité.
    Autor: Shutterstock.com
    Důležitým krokem je také sestřih trávníku. Pusťe se do něj hned, jakmile tráva jen trochu poporoste. Trávník sečte pravidelně, a to nejméně jedenkrát za 10 dní. Frekvence závisí na tom, jak rychle roste. Když poroste na jaře tráva rychleji, sečte častěji. Se zpomalováním růstu trávy uprostřed léta intervaly sečení postupně prodlužujte.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy