Nenechte se zmást názvem. Křovinořezy nejsou určené jen k odstranění náletových dřevin a keřů. Mají mnohem širší využití. Spojují schopnosti rotačních a bubnových sekaček, prořezávačů a pil. Můžete je tak využívat k různým činnostem v rozmanitých terénech.

S ohledem na co největší pohodlí při práci se zavěšují na ramenní nebo zádové popruhy a většinou mají „řídítka“ ve tvaru písmene T pro dvojitý úchop. Tím se zvyšuje obratnost obsluhy při sečení i ve svazích, v různých stísněných zákoutích a na jiných těžko přístupných místech.

Práce v těžko přístupných místech, jako jsou například příkopy u silnic, jde s křovinořezy velmi snadno.
Autor: Mountfield

„Křovinořezy poháněné dvoutaktním benzínovým motorem jsou vhodnější pro běžné využití. Mají nižší hmotnost, razantnější nástup otáček a nižší spotřebu. Čtyřtakt se pak hodí hlavně pro profesionály a firmy, tedy pro celodenní práci,“ vysvětluje produktový manažer Tomáš Maryška ze společnosti Mountfield.  

Posečou trávník, odstraní křoví a zastřihnou živý plot

K základnímu příslušenství křovinořezu patří strunová hlava, která se používá k sekání běžného trávníku. Výkonnější modely jsou se strunou schopny i plošného sekání. Standardem by dnes měla být poloautomatická strunová hlava se systémem Tap and Go, který dokáže po lehkém přitlačení na zem sám vysunout strunu. Tato blesková operace se odehrává za chodu stroje; struna je vzápětí automaticky zkrácena na příslušnou délku, a to břitem integrovaným v krytu křovinořezu.  

Pokud potřebujete zlikvidovat přerostlou tuhou trávu, mlází nebo křoviny, stačí vyměnit strunovou hlava za tří-, čtyř- či osmizubý kotouč nebo za tříramenný nůž. S nálety i se slabšími dřevinami si pak poradí 22- nebo 80zubý kotouč.

S křovinořezy se bez problémů popasuje i něžné pohlaví.
Autor: Mountfield

Kromě žacích nástrojů lze připojit i další příslušenství, kterým se ještě rozšíří už tak značná univerzalita a využitelnost křovinořezů. Prořezávač slouží k prořezávání křovin nebo větví. Záleží pochopitelně na výšce stromu, nicméně výhodou tohoto řešení je dlouhé tělo křovinořezu, to znamená, že spoustu uschlých větví je možné odstranit přímo ze země, bez použití štaflí či žebříku. Plotové nůžky vynikají dlouho střižnou lištou a nastavitelností v ose v rozsahu 270°. Díky tomu lze pohodlně dosáhnout jakéhokoli tvaru i na velmi vysokém živém plotu či okrasných keřích. S kultivátorem pak není problém obrábět půdu menších pozemků nebo záhonů.

Špičkový model Oleo-Mac BC 430 T s výkonem 2,4 HP a objemem motoru 44,3 cm3. Je spojením výkonu, uživatelského komfortu a kvality. Přeurčený je pro práci na větších pozemcích.
Autor: Mountfield

Jak vybrat ten nejvhodnější

-V první řadě záleží na účelu. Zamyslete se proto nad rozměry a podobou pozemku.

-Nejlepší je navštívit specialistu, protože laik může vybrat stroj, určený do jiných podmínek. Výsledkem potom může být zklamání, aniž by byl na vině konkrétní výrobek.

-Specialista by měl mít širokou nabídku, která vyhoví hobby, farmářským i profi účelům. Samozřejmostí by potom mělo být, že prodejna umožní zákazníkovi vyzkoušet si konkrétní výrobek přímo na místě.

-Vybírat je nutné také podle záručních garancí a servisních možností prodejce – na tuzemském trhu existují posezonní servisní prohlídky zdarma i stroje se sedmiletou zárukou. 

Svačina v trávě…
Autor: Mountfield

Co by nemělo stroji chybět

-Dekompresní ventil, vstřikovač paliva nebo poloautomatický sytič pro snadné startování.

-Sofistikovaný antivibrační systém pomocí pružin nebo silentbloků - na minimum tlumí už tak nízké vibrace u moderních strojů.

-Tap and Go systém - dokáže po lehkém přitlačení na zem sám vysunout strunu.  

-Rychloupínací šroub pro rychlé a přesné nastavení T rukojeti - usnadní přepravu, umožní rychlé a lehké nastavení rukojeti pro pohodlnou práci.

-Kliková hřídel a ojnice kované z jednoho kusu kvalitní oceli. To spolu s jehlovými ložisky přináší nadstandardní pevnost a mimořádnou životnost.

-Optimálně dimenzovaný průměr hřídele a spojovací tyče - zajišťuje vysokou pevnost a eliminuje vibrace. To je důležité především při likvidaci dřevnatého porostu.

-Dvousegmentová odstředivá spojka - má přesnou a rychlou reakci na otáčky motoru.

-Výfuk s katalyzátorem, který umožňuje plnit nejpřísnější emisní normy EU