Houževnatý pomocník z odolné oceli

Pokud jste ještě o bubnových sekačkách neslyšeli, je nejvyšší čas se s nimi seznámit. Jde o stroje s benzinovým motorem, které dokážou hravě posekat nejen běžnou zahradu, ale zároveň si poradí i s divoce rostoucí trávou na louce, v sadu i volné přírodě. Zkrátka s jakýmkoliv smíšeným a nepravidelně udržovaným porostem až do výšky 150 centimetrů. Posečenou vegetaci za sebou navíc nechávají v řádcích, takže ji lze snadno sklidit čerstvou, popřípadě ji na místě pohodlně usušit.  A nevadí jim ani svažitý či velmi členitý terén. Problémem pro bubnové sekačky nejsou ani plochy s častým výskytem velkých drnů a krtin. Takové překážky lehce rozseknou nebo rozmetají.

Výkonné stroje si snadno poradí při sečení vysoké trávy nebo likvidaci náletové a divoce rostoucí vegetace.
Autor: archiv

To vše je možné díky jejich speciální konstrukci.  Žací nože z velmi odolné oceli jsou uloženy na předsunutém otevřeném bubnu a jsou otočné. Takže pokud kterýkoliv z nožů narazí na pevnou překážku, což v těžkém a složitém terénu není nic výjimečného, protočí se, aniž by došlo k jeho poškození.

Nastavitelná ergonomická řídítka i pojezdová rychlost

„Velkou výhodou bubnových sekaček je, že přestože jsou tak výkonné, snadno se obsluhují a vyžadují jen minimum seřizování a údržby. Chytrou volbou může být bubnová sekačka s nastavitelnými řídítky. Tento typ totiž umožňuje i sekání podél zdí nebo jiných překážek. Díky nastavitelnosti řídítek se dá taková bubnová sekačka snadno složit a přepravovat například i v kufru auta,“ vysvětluje specialista na bubnové sekačky Petr Zahrádka ze společnosti Mountfield.

Při volbě vhodného modelu bubnové sekačky je důležitý dostatečný výkon motoru a vlastní pohon kol - pak je snadné zvládnout sečení i ve svahu a složitém terénu. Na snímku Vario BDR 583. Ve výbavě má variátor, díky němuž si může obsluha nastavovat pojezdovou rychlost podle momentální potřeby.
Autor: Mountfield

Některé společnosti nabízejí stroje s ergonomicky tvarovanými řidítky, která si lze jednoduše podle individuální potřeby nastavovat. Díky zesílenému nosnému rámu je u nich hladina vibrací snížena na minimum. A novinkou na českém trhu je bubnová sekačka , která je vybavená variátorem pojezdu, díky němuž si pojezdovou rychlost plynule nastavíte přesně, tak jak potřebujete.

Na co se soustředit

Nejdůležitější je samozřejmě motor. Volte proto stroje osazené osvědčenou značkou motoru, pro tento typ techniky je ideální například americký Briggs & Stratton. Pokud nechcete být zklamaní, rozhodně se vyhněte málo známým nebo zcela neznámým značkám.

Nebojte se na prodejně informovat o tom, co všechno která sekačka má a jak funguje. Zajímejte se volnoběžku. Pokud uchopíte sekačku za řídítka a zkusíte s ní na místě otočit o 360 stupňů, mělo by to jít hladce. Ovládání rotace žacího bubnu a pojezdu by mělo být oddělené. Otestujte si pojezd, neměl být příliš rychlý. Důležité je i pomalé samostatné spínání žacího bubnu.

Díky důmyslné konstrukci řídítek se dají některé modely složit a převážet na jiné místo třeba i v kufru auta.
Autor: archiv

Nevynechejte ale ani kola. Nechte si předvést vůli uložení kol, zatočte jimi… Měla by být uložena v kuličkových ložiskách. Disky kol by měly být plechové, jejich osy zakrytované , aby se zabránilo namotávání trávy na kola. Vybírejte stroj, který má kola se šípovitým vzorem. Díky tomuto vzoru má lepší záběr při práci, a to i ve svažitém terénu. Podívejte se také na hloubku a velikost vzorku.

Pro vyšší pracovní komfort volte raději sekačku s možností nastavení madel a „vyosení“ rukojeti . Madla si seřiďte podle výšky své postavy a vyzkoušejte si možnost jejich hladkého nastavení do stran a sklopení pro jednoduché skladování nebo převoz (např. i v kufru osobního auta). Řidítka a šasi musí být z pevného a dostatečně tuhého materiálu. Otočte tedy řídítky do stran a otestujte si tak kroucení celého těla stroje a řídítek.

Jedním z nejoblíbenějších modelů je Perla BDR 581 SP s kvalitním americkým motorem Briggs
Autor: Mountfield

Přesvědčte se, že všechna místa pro pravidelnou údržbu, jako je filtr, hrdlo olejové nádrže a svíčka, jsou snadno přístupná. Stroj si nechte nastartovat a odzkoušet ještě v prodejně. Startování musí být snadné i pro ženy nebo seniory.

Nakupujte u dobrých prodejců

Možná si teď říkáte, jak poznáte, že je prodejce dobrý. Poměrně snadno! Poskytuje záruční a pozáruční servis, má širokou a dostupnou má servisní síť, nabízí bezplatné posezonní prohlídky stroje. Po nákupu vám sekačku zadarmo odveze i domů a na zahradě vám ji jeho technik sestaví a předvede.  Dobrým vodítkem je i délka garance. Na skutečně kvalitní stroje je obvyklá délka záruky až 7 let. 

Startování motoru je jednoduché pomocí startovací šňůry. Nenáročná je rovněž obsluha a údržba celého stroje.
Autor: archiv