Hlavním kritériem je samozřejmě bezpečnost. Při nákupu u renomovaných prodejců většinou v tomto ohledu nemůžete udělat chybu. Pojďme se tedy podívat na další důležité aspekty zahradních produktů, které je třeba posoudit. Měli bychom zvážit, z jakého materiálu je produkt vyroben, kvalitu provedení produktu, velikost produktu a nezapomínejme také na uskladnění produktu. 

Výrobci běžně nabízejí hlavní dva druhy materiálů, ze kterých jsou produkty vyrobeny – buď plast anebo dřevo. Obecně platí, že dřevěné produkty jsou podstatně dražší než produkty plastové a na zahradě vypadají velmi pěkně. Levnější plast ale nabízí větší variabilnost dílů a zábavy a pestřejší barevné provedení.

Autor: Little Tikes

Dřevěné sety bývají často velké produkty náročnější na sestavení, ale většinou se není čeho bát, ke kvalitním produktům je přiložen odpovídající kvalitní návod, podle kterého produkt sestaví každý šikovný tatínek. Přírodní dřevo musí být již od výrobce kvalitně ošetřeno, aby nedocházelo ke vzniku plísní. Kovové propojující části musí být pečlivě ošetřeny proti korozi. Nebojte se svého prodejce před nákupem zeptat, zda tyto úpravy jsou na produktu od výrobce provedeny. Stane – li se, že se na vašem dřevěném produktu objeví menší plíseň, například při uskladnění ve vlhku nebo špatně větraných prostorech, není třeba propadat panice, stačí dřevo ošetřit jemným kartáčkem nebo mýdlovou vodou.

Rozhodnete-li se pro plastový produkt, po jeho zakoupení rozzáříte svou zahradu krásnými barvami, nicméně není pravidlem, že zářivé barvy vydrží na věky. V barevné odolnosti plastů jsou propastné rozdíly. Podívejte se na zahradu nejbližšího souseda vlastnícího podobný produkt a poptejte se, jak dlouho již produkt na zahradě má a zda barevnost odpovídá barevnosti v době nákupu. Cenné informace můžete získat samozřejmě i u prodejce. U těchto produktů často platí přímá úměrnost, že čím dražší tím kvalitnější. Uvědomte si, že plasty na zahradě musí vydržet perné sluneční záření, deště a pokud se vám nechce produkty na zimu uskladňovat, musíte počítat i s odolností proti mrazu. Na provedení produktů z plastů jsme se zeptali Ing. Marcely Anýžové, Country Manažerky Zapf Creation AG, která mj. distribuuje na českém i slovenském trhu outdoorové produkty Little Tikes: „Little Tikes vyrábí plastové hračky již 40 let a za tu dobu firma nasbírala nesčetně zkušeností, co se týče plastových produktů. Naše produkty sice, přiznávám, nepatří k nejlevnějším na trhu, zato zaručujeme dlouhou životnost plastových dílů i barevnou stálost. Naše produkty jsou testovány v nejrůznějších podmínkách, abychom zákazníkům přinášeli tu nejvyšší kvalitu. Produkty jsou odolné proti vodě i slunečnímu záření, co se týče mrazů, většina našich produktů je odolná až do -18°C.“ Chcete-li produkt kupovat na internetu, zjistěte si, zda není možnost si jej prohlédnout někde fyzicky, abyste si kvalitu plastu mohli „osahat“. „Je nám jasné, že zahradní produkty jsou pro leckterou rodinu větší investicí a často se zákazníci nechají zlákat především cenou. Připravujeme proto různé prezentační akce, na kterých si naše produkty mohou zákazníci nejenom „osahat“, ale děti si je můžou vyzkoušet a celá rodina se tak komplexně může přesvědčit o kvalitě nabízených produktů“, dodává Marcela Anýžová.

Autor: Little Tikes

Při výběru produktu si řádně ověřte jeho velikost. Toto se týká zejména zahradních domečků. Velmi vám při nákupu může pomoci už jen obrázek produktu. Jsou-li na něm nakresleny děti, všimněte si, v jakém jsou zhruba věku a zda v domečku stojí či sedí. Domeček, ve kterém vaše děti budou lézt po kolenou, je brzy přestane bavit. Není – li k dispozici obrázek s dětmi, důkladně si ověřte rozměry produktu.

A nakonec se zamyslete nad tím, jaké jsou možnosti skladování vybraného produktu a také vaše. „Mluvím-li za produkty Little Tikes, tak třeba u skluzavky stačí složit skluznou plochu ke schůdkům a snadno ji uložíte například v garáži na minimálním prostoru“, uvádí Marcela Anýžová.

Přejeme vám šťastný výběr zahradního produktu a spoustu krásných chvil strávených jeho používáním!