Jsou malé, ale šikovné. Neváží moc a snadno se ovládají. Využití tak najdou prakticky na každé zahradě u rodinného domu, chaty či chalupy. Se “strunovkou” se lze snadno dostat do míst, která jsou pro běžnou sekací techniku příliš těsná nebo nepřístupná – různá zákoutí, svahy apod. Na trhu jsou ale desítky různých modelů. Jak tedy vybrat ten nejvhodnější? Poradíme vám!

Na zahradě je řada míst, kam se běžná sekací technika nedostane. Ideálním pomocníkem jsou pak strunové sekačky s dokonalou ergonometrií a možností polohování a nastavení rukojeti, madla i hlavy strunové sekačky.
Autor: Mountfield

Pozor na kvalitu

Ne nadarmo se říká: Nikdo není tak bohatý, aby si mohl dovolit kupovat levné věci. A platí to i u strunových sekaček. Těm nejlevnějším modelům na trhu od neznámých výrobců se proto raději obloukem vyhněte. Jde spíše o elektrické motory s držákem, než o funkční nástroje. Vybírejte z prověřených značek. Osvědčenou kvalitu za rozumnou cenu nabízejí například německé značky WOLF-Garten a Ikra.

Elektrická strunová sekačka GT 850 Blue Power od německého výrobce WOLF-Garten. Tato strunová sekačka má i pojezdová kolečka pro maximální pohodlí při práci.
Autor: WOLF-Garten

Elektrické nebo akumulátorové?

Před koupí si pak dobře promyslete, který typ pro vás bude vhodnější. Každý má svá pro i proti. Oba se vyznačují tichým chodem, minimálními vibracemi a nízkými provozními náklady. Zatímco pro elektrické travní sekačky potřebujete nutně mít v dosahu elektrický proud, s akumulátorovými můžete pracovat kdekoliv na zahradě bez jakéhokoliv omezení přívodním kabelem.

Akumulátorová strunová sekačka ART 1522 AA. Díky aku baterii můžete s touto sekačkou pracovat až 45 minut bez přerušení i v těch nejzazších koutech zahrady. Další předností stroje je nízká hmotnost jen 2,3 kg.
Autor: Mountfield

Zřejmě i proto si akumulátorové modely získávají stále větší oblibu. U dnešních moderních strojů už nemusíte mít obavy z nedostatečné kapacity baterií. „Dnes nejlepší modely s lithium-iontovými akumulátory zvládnou i 45minutovou práci na jedno nabití, což je i pro větší zahradu naprosto dostačující,“ hodnotí výdrž aku baterií odborník na strunové sekačky, produktový manažer Aleš Mostecký ze společnosti Mountfield.

Údržba drobných nedostatků trávníku po sečení rotační sekačkou je se strunovou sekačkou velmi jednoduchá a rychlá.
Autor: Mountfield

Ohlídejte si výkon i dodávané příslušenství

Nízká hmotnost, odpovídající výkon a široké možnosti nastavitelnosti stroje jsou základními parametry pro dobrou funkci strunové sekačky. Ta by v první řadě měla vždy dobře padnout do ruky. Propracovaná ergonomie stojí za bezproblémovým a příjemným ovládáním stroje.  „Nikde nesmí nic tlačit nebo jinak rušit, v opačném případě by byla práce únavná,“ říká Mostecký.  Výškově nastavitelná rukojeť podle individuálních potřeb nebo polohovatelné madlo zajistí co možná nejsnazší práci i ve velmi těžko přístupných místech a plně vyhoví individuálním potřebám každého uživatele. Důležitá je i kloubová a otočná hlava pro práci v těžko přístupných místech.

Výkonná strunová sekačka RT 2107 D od výrobce Ikra, která zaujme kvalitním zpracováním a příjemným ovládáním. Má i drátěné vodítko, které zahraňuje poškození zeleně při práci na zahradě.
Autor: Mountfield

Jako u každého přístroje, i tady samozřejmě záleží na výkonu. Ten se pohybuje od 250 do 700 W. Dobře tedy zvažte, kolik porostu budete potřebovat sekat, i jak vysoká tráva bude. Ty nejslabší levné modely jsou sice lehounké, hodí se ale opravdu jen na dosekávání malých travnatých ploch. Mají značný problém i s méně vzrostlým plevelem. Jestliže tedy potřebujete, aby si sekačka poradila i se vzrostlejší trávou, vybírejte určitě výkonnější modely.

Výkonný motor a příjemné a snadné ovládání jsou hlavní devízy strunové sekačky RT 2121 DA.
Autor: Ikra

Při výběru také vždy dbejte i na dodávané příslušenství, poskytovaný servis a délku záruční doby. Výbava „strunovek“ může zahrnovat například opěrné kolečko pro vedení strunové hlavy při ořezávání okrajů trávníku například podél obrubníku, pojezdová kolečka pro maximální komfort při práci, drátěné vodítko, zabraňující poškození okrasné zeleně, a mnoho dalších prvků.