Video
Video se připravuje ...

Milovníky čerstvých salátových okurek, tzv. hadovek, určitě zaujme možnost postupného pěstování. Prodloužení sklizně dosáhneme pomocí tzv. letního a podzimního rychlení. archiv TV Prima

Přestože zrovna okurky můžeme vysazovat jako sazenice na záhony nebo do skleníků, ještě stále není pozdě na výsevy. Milovníky čerstvých salátových okurek, tzv. hadovek, určitě zaujme možnost postupného pěstování. Prodloužení sklizně dosáhneme pomocí tzv. letního a podzimního rychlení. A radovat se z chutných plodů lze tak až do podzimu.

Pro podzimní rychlení se salátové okurky vysazují koncem května nebo v červnu. V tuto dobu velmi rychle narostou sazenice. „Pokud okurky vysadíme koncem června a v červenci, je nutné při výsadbě zachovat větší vzdálenosti mezi rostlinami (větší spon) než při jarní výsadbě – vychází to zhruba 1,5 rostliny na 1 m2. S přechodem léta do podzimu ubývá světla, a tak je potřeba rostlinám zajistit dobré podmínky k růstu,“ radí Jan Prášil v pořadu Gondíci s. r. o.

Milovníky čerstvých salátových okurek, tzv. hadovek, určitě zaujme možnost postupného pěstování. Prodloužení sklizně dosáhneme pomocí tzv. letního a podzimního rychlení.
Autor: archiv TV Prima


Dále je u okurek velmi důležitá nejen pravidelná a vydatná zálivka (raději méně často, zato větší množství vody), ale také dobrá výživa s dostatkem dostupných živin. Rostliny potřebují dostatek dusíku, jinak se záhy objeví žloutnutí listů a také žloutnutí špiček plodů.

Nejlepší je rostliny hnojit postupně, vždy v několika dávkách, aby nedošlo k jejich přehnojení. Současně je dobré zaštipovat je a odstraňovat boční letorosty.

Okurky se sklízejí ve fázi, kdy nejsou přerostlé. „Pravidelnou sklizní navíc podporujeme dozrávání dalších plodů. S ohledem na fázi dne poskytuje ranní sklizeň plody více svěží a šťavnatější a také se lépe skladují,“ dodává Ing. Jan Prášil.

Při plánování pozdního výsevu je třeba zvolit vhodné odrůdy, jejichž předností jsou vyrovnané plody, bez deformací a s geneticky založenou nehořkostí. Budeme také vybírat odrůdy odolné vůči houbovým chorobám a chladu. S ohledem na velikost plodů lze volit kromě tradiční velikosti i menší plody, tzv. svačinové (např. BABY F1, MINISPRINT F1). Z polních jsou zas osvědčené CHEER F1, LILI  F1 a MARKÝZA F1. Okurky asijského typu, jež se vyznačují křehkostí a výbornou chutí, zastupuje oblíbená odrůda AVANTGARDE F1.

Partenokarpické hadovky:
BABY F1 je velmi raná a má krátké plody, 15-17 cm. Plody jsou středně až tmavozelené, tupě zakončené s pevnou slupkou. Dají se krátkodobě skladovat. Hodí se pro celoroční pěstování ve sklenících, fóliovnících a plastových tunelech. Lze ji použít i pro produkci lahůdkových mini okurek – salátovek v délce 8-10 cm. V tomto případě je třeba sklízet minimálně každý druhý den.

Přestože zrovna okurky můžeme vysazovat jako sazenice na záhony nebo do skleníků, ještě stále není pozdě na výsevy.
Autor: archiv TV Prima


MINISPRINT F1, minisalátovka typu „MULTIFRUIT“ s čistě samičím květem. Plody jsou geneticky nehořké, středně zelené, lesklé, s délkou 15–17 cm. Je určena pro pěstování ve sklenících a vytápěných fóliových krytech. Potřebuje řez a letorosty, které už plodily, je nutné odstraňovat.

EMILIE F1 je raný až poloraný partenokarpický hybrid okurky salátové typu „MULTIFRUIT“, vhodný pro pěstování ve vytápěných i nevytápěných rychlírnách. Rostlina středně vzrůstá, plod krátký až středně dlouhý, v tržní zralosti středně až tmavě zelený, lesklý, bez žebernatosti, nehořký. Délka plodů je 20–21 cm.                                            

Asijský typ:
AVANTGARDE F1 je hybrid typu „burpless“. Štíhlé, avšak ostnaté plody se vyznačují pevnou, ale velice křehkou strukturou a výtečnou chutí. Rostlina není partenokarpická, pro vývoj plodu potřebuje opylovače. Je vhodná pro pole a fóliovníky, kam má přístup hmyz. Odolná vůči hořknutí, ale 2–3 cm od stopky může hořknout.

Celý díl pořadu Gondíci s. r. o. uvidíte na Primě v sobotu 30. 5. 2015 v 16.25.