Většina zahrádkářů si dnes již nedovede představit, že by o zahradu pečovali bez pomoci plotových nůžek. Ty zaručují pohodlné stříhání svislých i vodorovných ploch. Na našem trhu lze pořídit širokou škálu, což je výhodou. Vždyť každá zahrada je jiná a každý z nás má jiné potřeby.

Akumulátorové plotové nůžky jsou lehké a umožní pracovat kdekoliv na zahradě. Na snímku model AHS 4518 Li se střižnou lištou dlouhou 45 cm a ergonomicky tvarovanou rukojetí.
Autor: Ikra

Podle způsobu použití klademe na tyto nůžky rozmanité nároky. Při výběru je tak třeba si uvědomit, na co je vlastně budete využívat. Zvážit, jak máte živé ploty či okrasné keře rostlé, i to, o jakou dřevinu jde. Na buxus vám budou stačit ty levnější elektrické či akumulátorové, na starší vzrostlejší túje se vyplatí zvolit výkonnější benzinové provedení.

Snadno vyměnitelný akumulátor s Li-Ion technologií má výkon 18 V, vydrží pracovat až 25 minut a dá se snadno a rychle dobít.
Autor: Ikra

Soustřeďte se na lištu

Nejdůležitější součástí plotových nůžek je střižná lišta. Proto se na ni při výběru zaměřte. V prvé řadě především na kvalitu zpracování. Důležité je pečlivé slícování zubů. To většinou vypovídá i o kvalitě plechu, ze kterého se laserem zuby vyřezávají. Záleží ale i na jejich rozteči. Nejběžnější zubová mezera u plotostřihů se pohybuje mezi 16 a 18 milimetry, což je dostačující pro větve většiny keřů.

Elektrické plotové nůžky HTMN 520 jsou vybaveny elektrickou brzdou, bezpečnostním obouručním zapínáním a transparentním ochranným štítem.
Autor: Mountfield

Dalším důležitým faktorem je pak délka lišty. „Nejprodávanější jsou nůžky s délkou 45 – 50 centimetrů. Nezáleží ale jen na délce. Té by měl také patřičně odpovídat výkon motoru. Jako vodítko vám dobře poslouží informace, že je třeba počítat zhruba se 100 watty příkonu na deset centimetrů lišty,“ vysvětluje Aleš Mostecký ze společnosti Mountfield.

Absolutně nejlehčí plotové nůžky ve své kategorii. Elektrický model FHS 1545 váží pouhých 1,9 kg a snadno se ním bude pracovat i křehkým ženám.
Autor: Mountfield

Základní dělení plotových nůžek

Elektrické

Jsou určeny ke střihání jednoletých výhonů keřů a živých plotů. Dokáží na nich vykouzlit dokonale rovné plochy či různé tvary. Jejich výhodou je, že jsou tiché a lehké. Práci s nimi tak zvládne i méně fyzicky zdatný jedinec. Uplatnění najdou všude tam, kde je dobrý přístup ke zdroji elektrického proudu. Jsou vybaveny kvalitním elektromotorem s bezpečnostním obouručním zapínáním, transparentním ochranným štítem a doběhovou brzdou.

Profesionální benzinové plotové nůžky BHSN 602 mají výkonný motor, střižnou lištu dlouhou 65 cm a jsou vhodné pro častý střih větších ploch keřů a živých plotů.
Autor: archiv

Benzínové

Ty se díky svým výkonům hodí pro pravidelnou úpravu větších ploch živých plotů. Díky tomu, že jsou výkonnější, jde s nimi práce také mnohem rychleji. Další výhodou je, že jsou nezávislé na zdroji elektrické energie. Jsou poháněny spalovacím motorem, takže při práci nejste omezeni kabelem a pracovat můžete, kdekoliv potřebujete. Určeny jsou pro dlouhodobější pracovní nasazení, proto je u nich velký důraz kladen na propracovanou ergonomii. „Moderní antivibrační systém důsledně odděluje rukojeť od motoru a převodové skříně. Díky tomu vás ani dlouhodobější práce zbytečně neunaví a nezatíží. Pro pohodlné užívání jsou pak některé benzínové plotové nůžky ještě vybaveny praktickou zadní rukojetí nastavitelnou v 5 polohách s rozsahem 180°, která usnadňuje svislé nebo tvarovací střihy,“ dodává Mostecký.

Keře a živé ploty potřebují minimálně dvakrát do roka zastřihnout – aby vypadaly upraveně a také aby mohly houstnout a dobře růst. Na snímku elektrický model HE 450 Procut s výkonem 450 W a lištou dlouhou 45 cm.
Autor: Ikra

Akumulátorové

Jejich použití je velmi snadné. Jsou skvělým pomocníkem při zastřihávání keřů, výhonů křovin nebo menších živých plotů. Jsou velmi lehké a pracovat s nimi můžete kdekoliv na zahradě, protože vás na rozdíl od elektrických nůžek nelimituje elektrický kabel. Pohánějí je moderní a výkonné akumulátory s Li-Ion technologií. Díky nim vydrží stroj pracovat až 60 minut čistého času.

S teleskopickými plotovými nůžkami dosáhnete pohodlně do výšky až 4 metrů. Elektrický model THS 500 Pro má výkon 500 W a střižnou lištu dlouhou 45 cm. Konstrukce otočné hlavy umožňuje navíc její nastavení do 6 poloh.
Autor: Mountfield

Teleskopické plotové nůžky

Majitelé ovocných stromů pak jistě ocení nůžky na teleskopické tyči, díky níž mohou stříhat a prostřihávat pohodlně ze země. Dosáhnou s nimi až do výšky 4,5 metru. Odpadne jim tak nebezpečné balancování na štaflích nebo žebříku. Komfort při práci zaručí ergonomicky tvarovaná rukojeť a také praktický popruh, který při práci zajistí stabilní pozici stroje.  Některé typy pak díky konstrukci otočné hlavy nabízejí možnost nastavit střižnou lištu do 6 poloh. Kvůli snížení hmotnosti se teleskopické plotové nůžky vyrábějí jen v elektrické nebo akumulátorové verzi.