Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Červen na zahradě: Podložte jahody, ošetřete růže a zkontrolujte ovocné stromy

/
  • V červnu od vás zahrada očekává soustavnou péči, přihnojování a pravidelné zalévání.
    V červnu od vás zahrada očekává soustavnou péči, přihnojování a pravidelné zalévání. (Shutterstock.com)
    8. června 2015 ● 06:00

    Léto tentokrát přišlo opravdu brzy, slunce se už ukázalo v plné síle. A i když má být podle meteorologů tenhle měsíc tak trochu aprílový, střídat se budou horko, bouřky a máme čekat i vytrvalý déšť, zahrada na příjemnější počasí nepočká. Máme pro vás proto pár tipů, jak se připravit a co je třeba v tomto měsíci na zahrádce udělat.

  • 1.

    Denně zalévejte

    Pokud vám nepomůže příroda, pravidelně kontrolujte, jestli rostliny není třeba zalít. Zelenina potřebuje vodu u kořenů, nikoliv na listech či plodech, protože postřikování může způsobit praskání plodů.

     

    Zapamatujte si také, že studená voda z vodovodu je pro okurky učiněný jed. Škodí ale také ostatním druhům teplomilné zeleniny, jako jsou papriky, melouny, lilky a rajčata. Postarejte se proto, abyste měli v nádobách dostatek odražené vody, zahřáté sluníčkem. Studená voda je doslova tabu pro polední zálivku v parných dnech.

     

    Zavěšené koše a malé nádoby potřebují zálivku denně. A pozor na růže, jsou náchylné k plísním. Při zalévání proto buďte opatrní, zalévejte je přímo ke kořenům, ne na listy a nikdy je nezalévejte večer.

    Letničky je potřeba zalévat opatrně. V teple by se mohla půda zapařit.
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Ošetřete růže


    Může se u nich vyskytnout jedna z nejrozšířenějších chorob, a to padlí: šedý povlak pokrývá hlavně lodyhy s listy, ale někdy také květní stopky a poupata. Květy růží se pak špatně rozvíjejí. Choroba více napadá odrůdy s měkkými, světle zelenými listy, zatímco růže s listy kožovitými a temněji zelenými jsou podstatně odolnější. Předejít této nemoci můžete volbou odolnějších odrůd růží, můžete také použít dostupné fungicidy.
    Růže je potřeba chránit postřiky před chorobami a škůdci.
    Autor: Shutterstock.com
  • 3.

    Podložte jahody


    Tento měsíc přeje milovníkům jahod. Pěstitelé zejména v nižších polohách se už začínají kochat vlastními lahodnými plody. Ty je dobré podkládat různými materiály, aby od země nehnily a neplesnivěly. Sbírejte vždy jen ty zralé plody.

     

    Jakmile se na rostlině objeví nezralé či zralé plesnivé jahody, nikdy je tam nenechávejte. Ale naopak je hned pečlivě otrhejte a zlikvidujte je vyhozením do popelnice. Hlavně za deštivého počasí je třeba pravidelně sklízet každý druhý či třetí den. Delší intervaly plíseň jen podporují.

    Elsanta
    Autor: Ludmila Dušková a profimedia.cz
  • 4.

    Zkontrolujte ovocné stromy

    Tento měsíc se zvlášť pečlivě starejte o ovocné stromy. Pečlivě prohlédněte jabloně, zkontrolujte, jestli je nenapadla vlnatka krvavá. Je asi 2 milimetry dlouhá, rezavě až červeně hnědá, pokrytá voskovými bílými výpotky. Zabírá na ni roztok mýdlové vody a alkoholu – nebo insekticidy.

     

    Proti dalšímu škůdci ovocných stromů, obaleči jablečnému, který způsobuje červivost jablek, ochranu provádějte podle náletu tohoto motýla na feromonový lapák. Dalším velkým nepřítelem nových výhonů jabloní je padlí. Poznáte ho velice jednoduše podle toho, že listy vypadají jako pomoučněné. Můžete použít chemické přípravky.

     

    Na peckovinách včetně meruněk a broskvoní sledujte vývoj malých plůdků, aby plodová násada byla přiměřená. Právě teď je čas na případnou probírku, nadměrná násada by se totiž projevila horší kvalitou sklizně.

     

    Třešně chraňte před špačky, některé odrůdy už můžete trhat. Kolem stromů kypřete půdu. Přihnojujte, kolem kmenů dávejte posekanou trávu. Stromy také můžete postřikovat proti chorobám a škůdcům.

    Tyto odrůdy jabloní mají načervenalé i listy a působí tak na zahradě velmi dekorativně
    Autor: pawpaw.cz
  • 5.

    Postarejte se o zeleninu

    V tomto období můžete vysadit poslední odrůdy rajčat a paprik. Tyčková rajčata vyvazujte a vyštipujte. Také se už můžete těšit z prvních brambor, hrášku a kořenové zeleniny – kedluben a mrkve. Červen je také vhodná doba k výsadbě zelí, květáku, salátu a brokolice.

     

    Bohužel na bramborách si ráda pochutnává i mandelinka, a tak myslete na to, že čím dříve se jí začnete zbavovat, tím větší úroda zbude na vás. Její larvy dokážou zlikvidovat listy během pár dnů. Dalšími škůdci, se kterými je třeba bojovat, jsou mšice a housenky.

    Larvy mandelinky dokáží zlikvidovat listy brambor během několika dní.
    Autor: Ludmila Dušková, SHUTTERSTOCK.COM
  • 6.

    Nezapomeňte na okrasné květiny

    Odstraňte odkvetlé květy, abyste se nepřestávali těšit při pohledu na krásnou zahradu. Sázejte letničky, protože i na podzim musí být zahrada krásná! Vyvazujte trvalky.

     

    Pokud chcete, aby tulipány měly příští rok velké květy, počkejte, až listy a stonek zavadnou, aby cibule "zatáhla" potřebné živiny, a cibule vyryjte ze země. Uskladněte je v lískách v tenké vrstvě a na podzim znovu vysaďte. Cibule tulipánů vytvářejí dceřiné cibulky, které jsou malé. Ty vytřiďte a vysaďte odděleně od velkých. Až dorostou do potřebné velikosti, začnou kvést.


    Léto je také období, kdy spousta lidí ráda sedí venku pod pergolou u grilu. Toto posezení si můžete zkrášlit tím, že k pergolám či jiným opěrám vysadíte popínavé rostliny.

     

    Nezanedbávejte ani balkonové květiny. Je důležité je nejméně každých 14 dní přihnojovat, aby byly stále plné síly.

    V srpnu je na zahradě spousta práce. Můžete třeba dělit trvalky a zakládat nové záhony.
    Autor: Shutterstock.com
  • 7.

    Při postřiku hlídejte teplotu

    Jakmile venkovní teplota stoupne nad 25 ºC, pamatujte si, že nesmíte používat chemický postřik na ochranu rostlin. Může totiž dojít k poškození zdraví při jeho odpařování. Navíc přípravky se velmi rychle vypařují, a tím se snižuje jejich účinnost, případně byste mohli popálit nejen listy, ale i plody.
    Proti škůdcům je potřeba zakročit včas.
    Autor: Shutterstock.com

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy