Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nemáte zahradu? Rajčata, mrkev a salát můžete pěstovat i na balkoně!

/
  • I na lodžii můžete sklidit bohatou úrodu zeleniny.
    I na lodžii můžete sklidit bohatou úrodu zeleniny. (Shutterstock.com)
    10. června 2015 ● 06:00

    Nemusíte  jíst zavadlou dovozovou zeleninu ze supermarketu, ačkoli nemáte ani metr zahrady. Sklízet bohatou úrodu můžete i na balkoně. Celkem snadno vám tu vyrostou voňavá rajčata, chutná paprika, šťavnatá okurka, křupavá mrkev a svěží salát. Poradíme vám, jak na to.

  • 1.

    Rajská jablíčka

    Zakrslé, keříčkové a převislé odrůdy rajčat jsou nejpopulárnější balkonovou zeleninou. Velmi dobře totiž rostou i v nádobách. Pěstování rajčat obecně není složité a při dodržení několika jednoduchých zásad budete mít krásné a silné rostliny s chutnými a zdravými plody.

     

    Důležitým kritériem pro jejich úspěšné pěstování je volba místa. Nejlepší je balkon orientovaný na jih nebo západ, pokud je navíc zakrytý střechou, je to ideální. Pokud střecha chybí, je vhodné sazenice zakrýt, aby při dešti nestékala voda na jejich listy. Rajčata totiž milují slunné stanoviště a naopak nesnáší nadměrnou vlhkost. Naprosto ideálním místem pro pěstování je tak lodžie, která rostlinám poskytuje sucho, závětří a při tom všem dostatek světla.

     

    Vhodnou odrůdou je například moderní kultivar Karla, který je keříčkový, červená odrůda Vilma, Aztek se žlutými plody či převislé odrůdy Tumbling Tom, Tumblington Red a Tumblington Yellow.

    I na lodžii můžete sklidit bohatou úrodu zeleniny.
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Papriky

    Druhou nejoblíbenější balkonovou zeleninou jsou pak papriky, které sluneční paprsky přímo milují. Jejich výhodou je, že jsou opravdu nenáročné a jejich pěstování zvládne skutečně každý. Není třeba o ně příliš pečovat, jsou dosti odolné vůči chorobám a není nutné u nich zaštipovat žádné výhony.

     

    Kromě pravidelné a dostatečné zálivky je ale třeba jim dopřát občas přihnojení vícesložkovými kapalnými hnojivy. S tím je vhodné začít za 2 týdny po výsadbě. Jak rajčata, tak i papriky potřebují vápník, který zamezuje různým poruchám, jako je černání plodů rajčat a hniloba špiček paprik.

     

    Nejvhodnějšími odrůdami jsou například Amy, Amadea, Beata a ta s příznačným názvem Balkonovka. Děti pak milují sladký Hamík.

    paprika
    Autor: Ludmila Dušková
  • 3.

    Okurky

    Na balkoně vám vyrostou jak nakládačky, tak dokonce salátové okurky. Ty ale vyžadují v období tvorby plodů vydatnou zálivku. Jinak zaschnou a opadají. V drtivé většině případů jde o plazivé odrůdy, kterým klidně můžete vyrobit svislou síťovou oporu a ony se vám po ní budou šplhat vzhůru. Když je budete chtít pěstovat vodorovně, jsou poměrně náročné na místo – šlahouny mohou dosahovat až několika metrů a obtížně se stáčejí na malý prostor.

     

    Pozor si dejte na zálivku. Velmi důležité je zalévat okurky méně často, ale zato důkladně. Časté kropení listů malou dávkou vody jen podporuje plíseň. Správná zálivka má proniknout do hloubky 10 - 20 cm. Taková zálivka postačí i v největším vedru jednou týdně.

     

    Odrůdou vhodnou k pěstování na balkonech je například okurka svačinová roubovaná ‘Ministar F1‘. Má hladké, jen asi deset centimetrů dlouhé plody, kterých se na jedné lodyze urodí mezi třemi až šesti kusy. Z klasických hadovek to pak mohou být odrůdy Superstar F1, Tribute F1, Vista F1 nebo odrůda Orca F1. Z krátkých okurek pak například odrůdy Baby F1 nebo Minisprint F1, které se vyznačují menšími plody, ale bohatou plodností.

    Okurky jsou ideální zeleninou pro zavařování.
    Autor: Profimedia.cz
  • 4.

    Salát

    Rajčata už na balkoně pěstuje kde kdo, možná vás ale nenapadlo, že si tam můžete vypěstovat i salát. Obzvlášť ty barevné jsou nejen chutné, poslouží i jako ozdoba balkonových truhlíků a nádob na terasu. V nich je nejlepší pěstovat listové saláty, například dubáček nebo kozlíček polníček, u kterých se postupně odřezávají listy a dorůstají nové.

     

    Skvělou volbou je i rukola, roketa, šrucha, mizuau a mibuna. Všechny tyhle mladé lístky jsou aromatické a lehce nahořklé, jen šrucha je kyselá. Dají se otrhávat postupně, takže je můžete skoro pořád přidávat k jídlům i do zeleninových salátů jako zpestření. Za pokus ale stojí i hlávkový salát. I jeho pěstování je překvapivě snadné.

    I na lodžii můžete sklidit bohatou úrodu zeleniny.
    Autor: Shutterstock.com
  • 5.

    Mrkev

    Pokud máte rádi čerstvou mrkvičku, můžete si ji na balkoně vypěstovat také. Důležitá je volba odrůdy. Vybírejte zásadně ty s kratším kořenem, které nebudou potřebovat zbytečně hluboké nádoby a pěkně narostou i v obyčejném truhlíku.

     

    Vhodné odrůdy, kterým se bude dařit v truhlících nebo hlubších květináčích, jsou například Rondo nebo Mignon. Rondo má kulaté kořeny, takže ji můžete pěstovat i v nižších nádobách. Mignon je nazývána také jako "baby karotka", její kořeny jsou krátké a výjimečně křehké.

    Na záhony už můžete dál odolnější druhy zeleniny.
    Autor: Shutterstock.com

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy