Vůbec nezáleží na tom, zda máte „jen“ samonosný nadzemní bazén nebo jste si pořídili větší, zapuštěný do země. Pokud se chcete koupat v průzračně čisté vodě, neobejdete se bez bazénové chemie. Její pravidelné a správné použití vám zaručí, že váš bazén bude v horkých dnech doslova „oázou“, v níž budou všichni v bezpečí.

Pozor si ale dejte na to, jaké výrobky kupujete. Nikdy nepoužívejte žádné náhražkové chemikálie, byť zakoupené v obchodě, které by mohly ohrozit zdraví a které nedosahují potřebné účinnosti. Na trhu je totiž spousta přípravků pro úpravu vody, řada z nich však nemá potřebné atesty. Na ošetřování vody v bazénu byste měli používat pouze výrobky, které mají všechny zdravotní, hygienické a ekologické certifikáty. O něco málo vyšší investice se vám rozhodně vrátí v jistotě, že při koupání nepřijde nikdo z blízkých k úhoně.

Tester pro rychlé a jednoduché měření chlóru, pH vody, stabilizátoru a alkality.
Autor: Mountfield

Obecně platí, že by se voda měla během sezony kontrolovat alespoň 2x týdně, mimo sezonu jednou pak za týden. Nemusíte ale mít obavy, že na to budete potřebovat příliš času. Pravidelná kontrola vám nezabere víc, než několik minut.

Navíc pokud zlikvidujete všechny nežádoucí mikroorganizmy hned v zárodku, předejdete pozdějším problémům s odstraňováním řas a sinic, které by z vašeho bazénu rychle udělaly z Večerníčku známý rybníček Brčálníček, ve kterém si však může libovat jen Rákosníček.

Určuje hodpotu pH, volného i vázaného chloru.
Autor: Mountfield

Na výběr máte hned dvě varianty přípravků, které vám s úpravou vody v bazénu pomohou. Ta první využívá pro boj s nežádoucími mikroorganismy chlór. Pokud jste na něj ale alergičtí, nemusíte si zoufat. Koupit můžete i bezchlórovou chemii, která nedráždí oči, kůži ani sliznice.

Bazénová chemie chlorovaná

Pro správnou péči o bazénovou vodu budete potřebovat hned několik přípravků. Rozhodně se neobejdete bez kapkového nebo proužkového testeru hodnot pH.  Pokud totiž nejsou hodnoty pH v požadované normě (totéž platí i průběhu sezóny a v případě horkého počasí a teplé vody častěji), nebudou žádné další přípravky bazénové chemie ve vodě fungovat. Minimálně jednou týdně tedy musíte zkontrolovat hodnotu pH a chloru. Pokud jsou naměřené hodnoty mimo požadované meze, musíte je upravit.

Přípravek sloužící k likvidaci organické nečistoty v bazénech.
Autor: Mountfield

Pro pravidelnou dezinfekci vody je pak dále nezbytné mít dezinfekční chlórové tablety, které ničí mikroorganismy, viry a další. Jejich předností je to, že obsahují stabilizátor, který postupně vypouští do vody chlór, ten zůstává ve vodě a nemá tendenci se vypařovat. Tím získáváte jistotu, že se bude do vody dostávat průběžně a ve správných dávkách a vy budete mít vodu v bazénu neustále a správně ošetřenou a zdravotně nezávadnou. Stačí aplikovat jedinou 7 denní chlorovou tabletu a celý týden se už nemusíte o nic starat. Nejlepší je pořídit si plovák na chlorové tablety, do něhož vložíte tabletu a nastavíte si, jak rychle chcete, aby se rozpouštěla. Ceny plováků se pohybují v řádu stokorun.

Malé 20g tablety pro pravidelnou péči o vodu v malých bazénech a vířivých vanách.
Autor: Mountfield

Pozor! Na trhu se nabízejí i jiné dezinfekční prostředky na bázi chloru. Ty však nejsou vhodné k používání v bazénech, protože neobsahují už zmíněný stabilizátor. Po jejich aplikaci hrozí, že budete mít ve vodě velké množství chloru, který však rychle vyprchá a po pár hodinách budete muset opět dolévat další dávku. Docílíte pouze toho, že v jednu chvíli bude voda v bazénu přechlorovaná.

Doplňkový přípravek, který pomáhá odstraňovat mikroskopické nečistoty ve vodě.
Autor: Mountfield

V neposlední řadě pak budete potřebovat také flokulant, který shlukuje nečistoty, jež se pak snadno zachytí v pískové filtraci a voda je pak nádherně projasněná, a také ALG pro prevenci proti tvorbě řas.

Účinný přípravek sloužící k prevenci proti tvorbě řas.
Autor: Mountfield

Bezchlórová úprava vody v bazénu

Na trhu jsou také k dispozici přípravky, které neobsahují chlór. Fungují na bázi aktivního kyslíku - nabízejí tak alternativní způsob péče o vodu. Na výběr jsou přípravky pro malé dětské bazény i pro velké rodinné bazény. Použití je podle návodu velmi jednoduché.