Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Srpen na zahradě: Vysázejte nové jahodníky, prořežte stromy a pohnojte trávník

/
  • Čas prořezávání ovocných stromů právě nastává.
    Čas prořezávání ovocných stromů právě nastává. (Shutterstock.com)
    4. srpna 2015 ● 06:00

    Záhony září rozkvetlými letničkami, ovoce dozrává, sklizeň rajčat a okurek je v plném proudu. Každý zahrádkář má tak práce nad hlavu. Přesto je spousta úkonů, které je v srpnu nutné na zahradě udělat. Připomeneme vám, které to jsou, abyste na něco náhodou nezapomněli.

  • 1.

    Prořežte peckoviny

    Peckoviny včetně broskvoní a meruněk důkladně prořežte. Teď je na to ta nejvhodnější doba. V srpnu totiž nehrozí klejotok. Všechny řezy veďte svisle – na vodorovných plochách by se držela voda a záhy by vzniklo ideální prostředí pro houbová onemocnění. Řezné rány hned ošetřete stromovým balzámem nebo štěpařským voskem.
    Autor: Profimedia.cz
  • 2.

    Prodlužte kvetení

    Srpen je na květiny na záhonech opravdu bohatý. Ještě tam najdete hortenzie, lilie, begonie nebo kopretiny. Objevují se už ale i takové květiny, jako jsou sasanky, jiřinky nebo astry. Aby byly dlouho krásné, potřebují nejen dostatek vláhy. Kvetení, například i u růží, prodloužíte, když budete pravidelně odstraňovat odkvetlá květenství, která brání rašení nových. Jiřiny, hvězdnice a další vysoké rostliny je dobré chránit před větrem a přivázat, aby se nezlomily. Trvalky, které už odkvetly, můžete teď úspěšně dělit.
    .
    Autor: Shutterstock.com
  • 3.

    Seřežte maliníky

    Ty již většinou mají své plodné období za sebou, proto byste se o ně měli postarat. Odstraňte všechny staré a vyčerpané výhony, zatímco nové upevněte na jejich místa. Jelikož jde převážně o dvou- a víceleté výhony, zastřihněte pouze vrcholky a opět rostliny přihnojte. Jestliže pěstujete druhy s jednoletými výhony, odstraňte je až úplně u země.
    Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM
  • 4.

    Pozor na plísně

    V srpnu byste měli náležitou pozornost také věnovat rajčatům, okurkám a paprikám, které ohrožují plísně a hniloby. Abyste riziko napadení rostlin co nejvíce snížili, je dobré tyto plodiny zavlažovat tak, aby listy pokud možno zůstaly suché.
    Autor: Shutterstock.com
  • 5.

    Zajistěte si budoucí úrodu jahod

    S koncem léta nastává rovněž pravý čas pro sázení jahodníků. Právě v této době je totiž sadba vyvinutá, s dobrým kořenovým systémem. Sazenice vám tak do zimy výborně zakoření a vyrostou, což se napřesrok odrazí v kvalitě plodů a velkých výnosech. Jahody vysazujte do řádků v přibližně půlmetrových intervalech, stejně daleko by měly být od sebe i samotné řádky. V průběhu času se sazenice rozrostou a takhle jim zajistíte dostatek prostoru i světla. Vždy je také třeba dbát na to, aby rostliny před sadbou nezaschly nebo se nezapařily, na což jsou jahody obzvláště citlivé.
    Autor: Ludmila Dušková a profimedia.cz
  • 6.

    Pohnojte trávník

    Horké a suché léto je i pro trávník velmi náročné. Nedostatkem vláhy či horkými dny dochází k oslabení trávníku, a tudíž ke zvýšení rizika napadení trávníku plísní, rzí či jinými – především houbovými – chorobami, které se v trávníku obvykle projevují jako "uschlé fleky". Prevencí je komplexní vyvážená péče o trávník. Pokud pravidelně nehnojíte, neshánějte se nyní po postřiku na plíseň, jsou to vesměs vyhozené peníze a energie. Pokud jste o prázdninách ještě trávník nehnojili, přihnojte ho co nejdříve, ideálně před deštěm. V průběhu srpna je třeba omezit přihnojování dusíkem, a naopak používat hnojiva s vyšším obsahem draslíku. Díky němu budou rostliny později lépe snášet mrazivé zimní teploty a také se stanou odolnějšími vůči plísním.
    Autor: Shutterstock.com
  • 7.

    Zarovnejte živé ploty

    Kdo má zahradu obehnanou živým plotem z jehličnanů, může se pustit do dalšího stříhání. Zdá se vám to brzy? Ale kdepak. Po zarovnání nahodí keře nové výhony, které potřebují do prvních mrazů dozrát, aby přežily zimu. Do střihu se pouštějte nejlépe ráno nebo ve dnech, kdy je pod mrakem, aby čerstvě zastřižené konce nezaschly. Keře od konce měsíce ještě před zimou naposledy přihnojte hnojivem s převahou dusíku. S hnojením dřevin, stejně tak i růží, je potřeba přestat, protože by narostlo příliš mnoho výhonů s nezralým dřevem. Ty by zimu nepřežily.
    Autor: shutterstock.cm

Přidat názor
Počet komentářů: 1

newdawn: Jahody se v řádku nesází půl metru od sebe, dávají se tak 25-30cm.

(04. 08. 2015 23:02)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy