Většina grilů na dřevěné uhlí má buď kulatý nebo obdélníkový tvar. S kulatým grilem dosáhnete rovnoměrnějšího průběhu grilování, obdélníkový vám umožní připravit víc porcí najednou. Žár vzniká postupným hořením kousků dřevěného uhlí, příprava je díky tomu o něco zdlouhavější a budete muset získat určitou praxi, než dosáhnete dokonalého výsledku. Až po určité době dokážete odhadnout správnou teplotu pro vložení masa, které se nesmí připékat na rošt. Stojí to ale za to!

Gril na dřevěné uhlí připraví steaky, ryby i zeleninu – a to vše s nenapodobitelnou chutí a vůní.
Autor: Barbecook

Teplota je u grilů na dřevěné uhlí regulovatelná pouze vzduchovými otvory, těch proto musí být dostatek s možností snadného ovládání. Tuk při přípravě pokrmu odkapává přímo na uhlí, což lze omezit právě odhadnutím správné teploty na přípravu a využitím sběrné misky, či hliníkového tácku položeného přímo na uhlí.

Zaměřte se na praktičnost, stabilitu, rošt i cirkulaci vzduchu

Pozor si dejte na ty nejlevnější modely za pár stovek! Ty jsou totiž určeny na jednorázové použití, což naši prodejci obvykle neuvádějí. Kvalitní výrobek není o moc dražší. A pokud si ještě nějakou tu stokorunu připlatíte, pořídíte gril s mnoha přídavnými funkcemi. I když si možná myslíte, že u těchto grilů není co zlepšovat, i tady jde vývoj rychle dopředu.

Gril vybavený systémy QuickStart a QuickStop zajistí nejen snadné rozpálení, ale i rychlé a bezpečné uhašení rozžhavených uhlíků.
Autor: Mountfield

Při výběru věnujte pozornost především tomu, zda je možné gril jednoduše zapálit bez pomoci chemických a jiných podpalovačů a zda je možné rozžhavené uhlí snadno, rychle a bezpečně uhasit. Určitě oceníte výrobky se systémy QuickStart a QuickStop.

Systém QuickStart je nejnovější funkce, kterými jsou vybaveny některé grily na dřevěné uhlí. Ty díky němu rozpálíte během chvíle – stačí k tomu pouze tři kroky – vložit noviny do nohy grilu, nasypat uhlí na rošt a škrtnout sirkou.

Polohovatelný rošt z nerez oceli je nejen praktický, ale také kvalitní - lépe se čistí a déle vydrží.
Autor: Barbecook

Rychlé a bezpečné by pak mělo být i uhašení žhavých uhlíků. A právě to umožňuje systém QuickStop. Ten funguje tak, že například grily na dřevěné uhlí Barbecook mají ve spodní části komínu nádobku s vodou. Ta žhnoucí uhlíky uhasí hned po skončení grilování, a tak se nemusíte obávat popálení tehdy, kdy už grilování skončilo. Tento způsob uhašení grilu oceňují hlavně rodiny s dětmi.

Další důležitou vlastností grilu na dřevěné uhlí je velmi dobrá stabilita. Pokud je mobilní a má kolečka, měl by být zabezpečen tak, aby nedošlo k jeho převržení.  Levné a lehké plechové grily jsou obvykle nestabilní. Při výběru požadujte provedení s kvalitním žáruvzdorným smaltem. Nespokojte se s lacinými grily s nastříkanou barvou.

Přívod vzduchu se dá snadno regulovat pomocí páčky ve spodní části nohy grilu.
Autor: Barbecook

Srdcem každého grilu je rošt. Ten by měl být masivní a nekomplikovaně řešený pro správný rozvod tepla. Vyhněte se jednoduchým drátěným roštům a volte rošty z nerez oceli – jsou kvalitnější, lépe se čistí a déle vydrží. Také držadla na grilu by měla být robustní, teplo nevodivá, snadno padnoucí do ruky.