Mezi nejoblíbenější materiály patří právě dřevo. Pokud však dřevěný nábytek není pod střechou, je po celou sezonu vystaven povětrnostním vlivům. A i když jim většina kvalitních výrobků velmi dobře odolává, zaslouží si přesto péči a pozornost v podobě správného ošetření.  Právě správnou péčí totiž prodloužíte atraktivní vzhled svého nábytku i jeho životnost.

Dřevěný nábytek je velmi oblíbený. Přestože kvalitní dřeva dokážou odolávat klimatickým změnám, je vhodné je správně ošetřovat.
Autor: Archiv

Před pořízením zahradní nábytkové sestavy je dobré vědět, jakým způsobem daný typ dřeva ošetřovat. Při nákupu se proto vždy poraďte s prodejním specialistou, který vám poradí, jaké přípravky jsou pro ochranu vybraného nábytku ze dřeva nejvhodnější.

Na každé dřevo přirozeně působí vlhkost a slunce. Účinnou ochranou proti těmto rozmarům počasí je olej vhodný pro ošetření dřeva. Na různé druhy dřeva jsou určeny speciální údržbové oleje pro dlouhodobou ochranu a pěkný vzhled zahradního nábytku. Ty dřevo spolehlivě ochrání před vysycháním a praskáním, zároveň napomáhají zachovat původní barvu dřevěné nábytkové sestavy. Protože ale jeho vrstva vlivem vody pomalu slábne, nábytek by měl být olejem ošetřovaný pravidelně.

Ochrání před vysycháním a praskáním. Dřevěný nábytek by měl být olejem ošetřovaný pravidelně.
Autor: Mountfield

Olej pomůže „zahladit“ i drobné odřeniny, které se mohou na nábytku při pravidelném používání objevit. Před samotným nanesením impregnačního oleje je však třeba povrch nábytku nejprve vyhladit a odstranit nerovnosti, které v průběhu užívání vznikly. Použijte k tomu jemný brusný papír, kterým povrch dřevěného nábytku vyhladíte. Před samotným nanesením slabé vrstvy oleje je potřeba utáhnout šrouby a zbavit nábytek prachu. K tomu vám dobře poslouží jemný kartáč. Odřeniny můžete také ošetřit vhodným mořidlem.

Pokud nebudete nijak pečovat o teakové dřevo, změní se jeho hnědé zbarvení na stříbrno-šedou patinu. Je pak na vás, jaké zbarvení nábytku preferujete.
Autor: Archiv

Máte-li nábytek z teakového dřeva, které je vůči povětrnostním vlivům zcela odolné, je dobré vědět, že i ten potřebuje alespoň minimální péči. V případě, že o něj totiž nebudete nijak pečovat, změní totiž postupem času působením slunce, deště, mrazu a větru své nádherně medově hnědé zbarvení na stříbrno-šedou patinu. To sice nijak neovlivňuje jeho vlastnosti. Pro ty, kteří preferují zachování původního vzhledu, je ideální volbou pro čištění a údržbu teakového dřeva použití osvědčených speciálních přípravků jako je například Teak Cleaner a Teak Protector, díky nimž povrch materiálu skvěle očistíte a zakonzervujete.

Pomocí prostředku na ochranu teakového dřeva se zachová původní medové zbarvení dřevěného materiálu.
Autor: Mountfield

Kvalitní nábytek z mahagonu, jehož životnost se pohybuje kolem 30 let, je u ověřených prodejců ošetřen barevným lakem s UV ochranou. Občas tedy stačí jen dřevo očistit a znovu lakem s UV ochranou natřít.

V zimě by měl být dřevěný nábytek chráněn před mrazem, proto je třeba ho uskladnit. Nevhodné jsou velmi suché nebo teplé prostory. Ideálním místem je garáž, půda, sklep nebo přístřešek se zabezpečeným prouděním vzduchu.

Umělý ratan vyžaduje minimální péči. Je odolný vůči klimatickým změnám i tvarově stálý.
Autor: Archiv

Minimální péči pak vyžaduje zahradní nábytek z umělého ratanu, který je vyroben z umělých vláken, a je na rozdíl od přírodního ratanu velmi odolný vůči povětrnostním podmínkám a tvarově stálý. Velké teplotní výkyvy výrobky nepoškozují. Čas od času, v závislosti na čistotě prostředí, ve kterém je nábytek umístěn, ho jen očistěte jemným kartáčkem a omyjte vlažnou mýdlovou vodou nebo speciálním prostředkem, který je na tento druh materiálu určen. Pozor na agresivní čistící prostředky, které by na nábytku mohly zanechat stopy, způsobit vady na barvě nebo poškodit samotný umělý ratan. A zapamatujte si, že nábytek z umělého ratanu by neměl být vystavován teplotám nad 40 °C a v zimě pod 0 °C. Vlivem mrazů totiž materiál křehne a mohlo by dojít k jeho popraskání.

Pro péči a čištění ratanového nábytku je vhodné si pořídit speciální přípravek. Pozor si ovšem dejte na příliš agresivní prostředky.
Autor: Mountfield

Stejně „bezúdržbový“ je také zahradní nábytek z hliníku a tahokovu, který se vyznačuje perfektním designem a neotřelým vzhledem. Jeho výhodou je i lehká konstrukce. Tyto materiály si bez problémů poradí s deštěm, sněhem i se slunečními paprsky. Na jeho údržbu vám stačí jen hadřík a čistá voda. Kvalitní nábytek z tahokovu je navíc u některých prodejců opatřen povrchovou úpravou elotherm, která zajišťuje vysokou ochranu kovu před korozí a povětrnostními vlivy, nebo odolným termosintem, díky němuž se nábytek na slunci nerozpálí a ve stínu nebo v noci nestudí.

Zahradní nábytek z tahokovu nevyžaduje prakticky žádnou péči. Materiál si bez problému poradí s deštěm, sněhem i slunečními paprsky.
Autor: Mountfield