Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co si ještě můžete vypěstovat do zimy? Zasaďte ředkvičky, salát, mrkev i špenát

/
  • Nenechejte prázdné záhony ležet ladem. Do zimy na nich ještě můžete vypěstovat spoustu chutné zeleniny.
    Nenechejte prázdné záhony ležet ladem. Do zimy na nich ještě můžete vypěstovat spoustu chutné zeleniny. (Shutterstock.com)
    28. srpna 2015 ● 06:00

    Většinu ovoce už máme dávno zavařenou a zamrazenou, sklizeň rajčat, paprik a okurek se pomalu chýlí ke konci. Přesto se ale nemusíme spoléhat už jen na drahou dovozovou zeleninu ze supermarketu. Právě teď totiž ještě můžeme zasít druhy s krátkou vegetační dobou, které ještě stačíme sklidit do zimy.

  • 1.

    Ředkvičky

    I když jsou ředkvičky považovány za jarní zeleninu, právě konec srpna a začátek září jsou ideální na vysazení raných odrůd, jako jsou například Lidka, Faraon, Rampouch, Zlata, Tercie, Kvarta, Kvinta, Granát, Duo či Viola. Sklízet je budete moci už koncem září. Jejich vegetační doba se totiž pohybuje mezi 30 až 40 dny. 
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Špenát

    Další zeleninou, kterou můžete na uvolněné záhony vysít, je špenát. Ten přežije i částečné mrazy. Semínka zasejte do hloubky tří centimetrů, asi patnáct až dvacet centimetrů od sebe. První sklizeň můžete čekat již v říjnu. Není nad čerstvé křehké lístky plné vitaminů, které můžete přidat do salátů, domácích zeleninových smoothies, do nádivek, omelety nebo je upravit klasickým způsobem jako přílohu.
    Autor: Profimedia.cz
  • 3.

    Salát

    Pro podzimní sklizeň se hodí i saláty, které sice potřebují asi 6 až 8 týdnů od výsevu do sklizně, nic vám ale nebrání využít stále oblíbenější systém pěstování baby leaf. To znamená, že sklízet mladé lístky můžete už přibližně 30 dnů po vysetí. Dobré je koupit směs různých salátů, vysít je nahusto a průběžně listy otrhávat. Vyberte si například Směs k řezu mladých listů, směs Bowl a podobně. Můžete tak pěstovat i rukolu, roketu, dubáček, polníček a další.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
  • 4.

    Mrkev

    Karotka má sice delší vegetační dobu, pokud ji ale vysadíte ještě teď, můžete ji sklízet v první polovině listopadu. Ideální je například odrůda Rondo, jejíž vegetační doba je právě kolem 75 dnů. Dalšími vhodnými odrůdami jsou například Tip Top nebo Calibra F1. Jejich chuť vás možná překvapí, podzimní úroda je totiž často lepší než na jaře, protože rostliny díky nízkým teplotám nevybíhají do květu.
    Autor: PROFIMEDIA.CZ, SEMO (p. Gajdoštin), Ludmila Dušková
  • 5.

    Vodnice

    Dnes na ni trochu zapomínáme, ale naše prababičky braly brukev řepák vodnici jako běžnou součást jídelníčku. Konzumovala se nejen v syrovém stavu, ale využívala se i místo brambor nebo kedluben. Dnes už se ale čím dál tím častěji zase objevuje na pultech obchodů a my jí přicházíme na chuť. Vodnice vypadá tak trochu jako přerostlá klasická ředkvička a dobře chutná. Nejchutnější bývají právě mladé bulvy, které sklidíte už pět až šest týdnů po výsevu.
    Autor: Profimedia.cz

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy