Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejvyšší čas ošetřit růže. Ostříhejte je, postříkejte a zakryjte chvojím

/
  • Růže před zimou naposledy přihnojte.
    Růže před zimou naposledy přihnojte. (Shutterstock.com)
    28. září 2015 ● 06:00

    Právě teď, na konci září, je ten pravý čas postarat se o růže. Královny květin, které patří už po staletí mezi stálice našich zahrad. Bez správné péče vám však napřesrok příliš radosti nepřinesou.

  • 1.

    Pozor na černou skvrnitost

    Právě teď, kdy rozdíly mezi teplotami v noci a přes den jsou výraznější, ohrožuje všechny druhy růží černá skvrnitost. Poznáte ji snadno. Na horní straně listů vznikají podle odrůdy hnědočerné, černofialové až černé skvrny různých tvarů. Z malých teček se postupně stávají větší fleky. Zelená barva listu se velice rychle změní a listy žloutnou a schnou. Napadené a neošetřené rostliny jsou oslabené a velice snadno zmrznou. Navíc příští rok pokvetou méně.

     

    Pokud tedy růže u vás nebo u vašich sousedů už někdy v minulosti napadla černá skvrnitost, začněte s preventivními postřiky ještě před tím, než se první tmavé tečky na listech objeví. Jsou-li růže napadeny tak, že už jim není pomoci, je nejlepším řešením sestříhat větvičky a odstranit zbylé napadené listy.

    Růže je potřeba chránit postřiky před chorobami a škůdci.
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Zastřihněte je

    Právě teď, na konci října, je čas pro podzimní střih. Keře a stromkové růže stříhejte v rozmezí 5-8 oček. Očko je místo, odkud roste větvička s lístky. Očko je nutné zastřihnout v místě, kde směřuje ven od středu růžového keře. Jinak byste keř zahušťovali a jednotlivé větvičky by se křížily. Očka se počítají od prvního ve směru od kořene rostliny nahoru. Střih je od očka vzdálený jeden až dva centimetry.

    846585:gallery:true:true

  • 3.

    Nezapomeňte je přikrýt

    Růže je také třeba připravit na přízemní ranní mrazíky, které mohou nečekaně přijít. Zakryjte je chvojím a nebo k nim ještě navíc přihrňte zeminu. Měla by být zakryta první očka. Pozor, pokud máte v záhonu mulčovací kůru, je nutné ji nejdříve odstranit. Vzácné a choulostivé růže můžete také zakrýt prodyšnou geotextilií. To samé platí u stromkových růží. Mladé a ohebné rostlinky, které ještě nemají dřevitý kmínek, můžete pomalu ohnout a větvičky zahrabat do země. U vzrostlých a pevných stromků obalte větvičky růží geotextilií.

    Stromková Flamingo
    Autor: HORTIservis.cz, HORTIFOTO, Holandská květinová kancelář, SHUTTERSTOCK.COM

Přidat názor
Počet komentářů: 2

newdawn: Proti černé skvrnitosti se stříká v létě.A na podzim se růže vůbec nemají stříhat. Nechte si ty zahradnické rady vždycky raději projít nějakým odborníkem, není to poprvé, co tu píšete bludy.

(29. 09. 2015 21:40)

covampotom: "Právě teď, na konci října, je čas pro podzimní střih." To psal zase nějaký blbec ze země, kde zítra znamená již včera?

(28. 09. 2015 21:43)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy