Máte kolem domu různé chodníčky, obrubníky, plot, pergolu, zahradní gril a další překážky při sekání trávy motorovou sekačkou? Pak zahradní nůžky na trávu skutečně oceníte. Pomohou vám zbavit se přerostlé trávy všude tam, kam se nedostanete se sekačkou a zachovat tak dokonalý tvar trávníku. Díky nim snadno dosáhnete perfektního vzhledu vaší zahrady.

Ruční nůžky Patriot T20 mají ostré dlouhé čepele vyrobené z kované oceli potažené speciálním flourplastovým povlakem - xylanem.
Autor: archiv

Mechanické nůžky

Mechanické nůžky na trávu jsou ideální pro krátkodobější práce v péči o zahradu. Před koupí je vždy třeba vzít si je do ruky, protože velikost vaší ruky je zásadní. Pokud u jednoručních nůžek vezmete rozevřené nůžky do dlaně, měli byste palcem a prsty pohodlně dosáhnout na obě ramena. Důležitý je také tvar rukojeti a její zpracování. Ideální je samozřejmě rukojeť ergonomická. Vaše ruce budou z takových nůžek méně unavené. Uživatelský komfort ještě zlepší měkká a protiskluzová úprava povrchu rukojetí.

Nůžky jsou vybavené bezpečností pojistkou a jejich čepele se dají natočit v rozsahu 180°. Dostanete se s nimi díky tomu opravdu všude.
Autor: Patriot

Čepele nůžek lze u některých typů otáčet o 180 nebo 360°, což umožní snadnou práci pro praváky i leváky, jiné modely jsou určené pouze pro levou či pravou ruku. Nože by měly být vyrobené z kvalitní oceli a dobře nabroušené. Některé nože bývají navíc opatřeny nepřilnavou vrstvou proti ulpívání rostlinných zbytků, která zajišťuje čistý střih.

Velmi lehké akumulátorové nůžky jsou vybaveny dvěma různě širokými lištami na trávu a lištou na živé ploty. Součástí balení je úložný a nabíjecí box pro praktické umístění na zeď.
Autor: archiv

Pokud si vyberete nůžky s nerezovou čepelí, vydrží v podstatě vše. O ostatní typy nůžek se ale musíte starat. Vyžadují pečlivé vysoušení, zbavování rzi a olejování. A samozřejmě také uložení na suchém místě.

Akumulátorové nůžky

Akumulátorové zahradní nůžky jsou vhodné pro delší úseky na okrajích trávníku. Jejich hmotnost se podle typu pohybuje od 0,5 do 0,9 kg. Při koupi je opravdu důležitý výkon baterie, který určuje provozní dobu. Díky kvalitnímu akumulátoru, který by měl být lithium-iontový, se s těmito nůžkami dostanete opravdu všude, bez toho, že by vás při práci omezoval kabel. Práce na zahradě tak bude efektivní. Doba chodu nůžek se pohybuje dle typu od 30 až do 125 minut.

Výměna lišt u akumulátorových nůžek Finesse 50 Set je velmi jednoduchá.
Autor: WOLF-Garten

Ideální také je, pokud je nabíječka vybavena indikátorem se světelnou signalizací. Doba dobíjení se obvykle pohybuje od 4 do 7,5 hodin. Zaměřte se i na to, aby byl jejich chod tichý a nebyly příliš těžké. To oceníte především při delší práci.

I u akumulátorových nůžek, stejně jako u těch mechanických, je také důležité, aby rukojeť byla ergonomicky tvarovaná. Praktická je i možnost výměny nástavců, například za malou lištu na stříhání živých plotů, a možnost dokoupení teleskopické násady. Ta vám umožní stříhat, aniž byste museli být ohnutí.

Lehké designové nůžky od světoznámé značky Tonino Lamborgini mají v setu lištu na trávu a lištu na živé ploty. Na jedno nabití vydrží pracovat až 40 minut.
Autor: Mountfield