Postřikovač je nepostradatelným pomocníkem každého zahrádkáře a pěstitele. Výrazně ulehčuje pravidelnou péči o rostliny na zahradě, v sadu i ve sklenících. Usnadní aplikaci hnojiv i ochranných prostředků, aby vaše rostliny nestrádaly a dobře rostly. Některé druhy se pak dokonce dají využít i k deratizaci obytných a sklepních prostor. 

Vyvarujte se ale unáhlené koupě. Důležité je vybrat si takový, který bude splňovat všechny vaše požadavky.  Zapamatujte si ale, že pokud například tlakovací postřikovač koupíte v akci v některém klasických supermarketů za stovku či dvě, musíte počítat s tím, že vám nebude pořádně fungovat a pravděpodobně „odejde“ už po pár minutách. Kvalitní nástroje najdete jen u prověřených prodejců zahradní techniky, kde vám také ochotně poradí.

Zahradní mechanické postřikovače

V nabídce prodejců naleznete různé druhy postřikovačů ručních, ramenních i zádových, a to o objemu od cca 1 litru až po 18 litrů. K těmto postřikovačům si můžete vybrat také různé nástavce s tryskami, které slouží k ještě efektivnějšímu rozstřiku aplikované látky.

Správný prodejce vám k postřikovačům nabídne i příslušenství. Pořídit si tak můžete například sadu trysek, teleskopický nástavec pro pohodlnější práci, elektrickou hlavu, díky které nebudete muset vytvářet tlak pumpováním nebo zvon na plevel.

K oblíbenému typu příslušenství patří teleskopická tyč, díky které můžete aplikovat postřik pohodlně i na rostliny malého vzrůstu nebo naopak větší stromy.
Autor: Mountfield

Automatické (elektrické) postřikovače

Výhodou těchto nástrojů je, že při postřiku nemusíte vytvářet tlak namáhavým pumpováním. Fungují totiž díky akumulátorové baterii. Elektrickou hlavici stačí jen zapnout a baterie vytvoří potřebný tlak za vás. Součástí balení je samozřejmě dobíjecí adaptér.

Prvotřídními materiály a inovativními technologiemi jsou známé například výrobky světově známého španělského výrobce Goizpe. Uživatelé oceňují třeba regulační tlakový ventil. Ten zajistí konstantní proud, a to i když se tlak v nádobě mění.

Zahradní motorové postřikovače

Pokud potřebujete pravidelně ošetřovat větší plochy, je pro vás motorový postřikovač tou pravou volbou. Mají výkonné spalovací motory a zvládnou aplikovat velké množství hnojiv nebo ochranných prostředků.  Ocení je všichni, kdo se starají o rozlehlé zahrady, sady, vinohrady nebo o údržbu komunální zeleně. Často bývají také používány k deratizaci obytných a sklepních prostor – například po záplavách.

Kvalitní motorový rosič k pohodlné aplikaci hnojiv, chemických i dezinfekčních látek, prostředků na ochranu rostlin a podobně Oleo-Mac nabízí řadu funkcí: vedle rosení umožňuje také postřikování, zmlžování, ale i práškování nebo transport granulovaných látek a výkonný motor dovoluje aplikovat látky až do vzdálenosti 15 m.
Autor: Archiv