Saunování nám opravdu svědčí. Jenže komu se chce ještě po práci cestovat do nejbližšího veřejné bazénu nebo saunového centra. Navíc, pokud se tam neobjednáte dlouho dopředu, riskujete, že bude plno a vy si saunu vůbec neužijete.

Řešení je jednoduché. Pořiďte si saunu domů. Už dávno totiž neplatí, že na to potřebujete rozlehlou zahradu, stavební povolení a pár set tisíc korun. Saunu totiž můžete mít klidně i v paneláku, stačí vám pouhý 1 m2 plochy. Pobyt v ní si tak vychutnáte kdykoliv budete mít čas, zregenerujete tělo i duši za každého počasí a vaše rodina navíc při další chřipkové epidemii nemoci hned tak nepodlehne.

„Tradiční saunování není už jen výsadou lázní nebo welness zařízení, je cenově dostupné i pro domácnosti. Například infrasaunu si lze pořídit už od 17 500 korun a jeden saunovací cyklus vyjde na necelých 5 korun,“ prozradila nám Lenka Uzun, tisková mluvčí společnosti Mountfield.

Málo místa vyřeší infrasauna

Infasauna je moderní alternativou klasické finské nebo vlhké ruské sauny, která však funguje na zcela jiném principu. Může stát v koupelně, v hale nebo klidně i v ložnici. Ta nejmenší totiž nezabere ani celý 1 m2 plochy. Výhodou také je, že pro její instalaci není potřebné žádné stavební úpravy. Navíc montáž a uvedení do provozu je opravdu rychlé a snadné, nezabere dvěma lidem víc než něco málo přes půl hodiny.  Na rozdíl od klasických domácích saun nepotřebuje infrasauna žádný přívod ani odtok vody. Ke zprovoznění stačí běžná 230V zásuvka. U infrasauny trvá vyhřátí na provozní teplotu, která se pohybuje kolem 50 stupňů Celsia, jen 10-15 minut.

Díky malým rozměrům si lze designově velmi povedenou infrasaunu Mariana pořídit i do malého městského bytu. A na tuzemské poměry nestojí mnoho - pouhých 17 490 korun.
Autor: archiv

Výhody

-        pobyt v infrasauně si můžete dopřávat každý den

-        infrazářiče prohřívají tělo až do hloubky 4 cm

-        infrasaunu mohou využívat i lidé se zdravotními problémy, jako jsou kardiaci nebo astmatici

-        napomáhá při léčbě revmatismu, artritidě, akné, insomnie, onemocnění uší, bolesti v krku, ekzémů, pomáhá hojit otevřené rány a zmenšuje jizvy

-         zlepšuje prokrvení kůže, což je podmínku pro její krásný vzhled

-         prohřívá tkáň do hloubky až čtyř centimetrů a tím pomáhá k odstranění celulitidy

-        čistí kůži do hloubky, odstraňuje z ní nečistoty a odumřelé kožní buňky

Fajnšmekři ocení finskou saunu

Pokud si chcete užívat opravdový rituál saunování s rodinou či  partou přátel včetně metliček a ochlazování ledovou vodou, tak je pro vás ideální tradiční finská sauna. Jde o nádhernou kabinu z ušlechtilého dřeva s kamny, která se obvykle vyhřívá na vysokou teplotu pohybující se okolo 90–110 stupňů Celsia.  Na výběr jsou speciální saunová kamna, přičemž platí, že kamna s vyšším výkonem 9 kW umí saunu rozehřát na provozní teplotu vskutku bleskově - za pouhých 20 minut.

Střízlivá skandinávská elegance je základním rysem finské sauny Heikki, která je k dostání už za necelých 29 tisíc korun.
Autor: archiv

V zásobníku kamen jsou umístěny speciální lávové kameny, které lze polévat vodou – čistou nebo i s roztokem vonných esencí. Díky tomu dojde k příjemnému  zvlhčení  a provonění vzduchu, který saunující se osoby dýchají.

A pozor, finské sauny, které se donedávna řadily do kategorie velmi luxusního zboží, jehož cena se pohybuje kolem sta tisíc korun, jsou už dnes dostupné širší veřejnosti, Ty nejlevnější, ale přitom funkční modely, pořídíte už za 29.000 Kč.

Parima 2 je vskutku minořádn finská sauna se dvěma lavicemi z exotického dřeva Abachi. Na dveře navazující oblé prosklené okno jí dodává punc nejvyšší elegance a luxusu.
Autor: archiv

Výhody

-        odbourává psychické napětí a navozuje příjemné pocity    

-        pokud lijete na horké kameny vodu, vdechujete páru, která zvlhčuje dýchací cesty

-        normalizuje krevní tlak

-        uvolňuje svaly a zlepšuje hybnost kloubů

-        zvyšuje látkovou výměnu v pokožce, zlepšuje její prokrvení, zvyšuje pocení a tím i vylučování nečistot z pokožky

-        výrazně pomáhá při detoxikaci organizmu