Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Proč pěstovat rakytník? Ochrání proti rakovině, vysaďte ho právě teď!

/
  • Rakytník řešetlákový
    Rakytník řešetlákový (Shutterstock.com)
    4. listopadu 2015 ● 06:00

    Téměř zázračný keř si zaslouží místo na vaší zahradě. Je nejen krásný na pohled, ale jeho plody jsou i opravdu chutné a především mají pozitivní vliv na naše zdraví. Rakytník se používá v lidovém léčitelství už po staletí, je označován jako "sibiřský zázrak". Obsahuje vysoké množství vitaminu C, posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci a působí proti bakteriím a virům. A co je hlavní: je velmi přizpůsobivý a snese téměř každé podmínky.

  • 1.

    Jeden keř nestačí

    Rakytník řešetlákový
    Autor: Shutterstock.com

    Rakytník můžete pěstovat jako keř nebo i jako strom. Jeden ale nestačí. Ideální jsou alespoň tři. Jde totiž o dvoudomou rostlinu, a tak jsou zapotřebí keře samčí a samičí. Vždy je třeba mít alespoň jednoho opylovače, který samozřejmě neplodí. O jaké pohlaví rostliny jde, to se pozná až tak u tříletých semenáčků, samčí rostliny mají výrazně větší pupeny. Keříky rakytníku proto kupujte pouze u dobrých prodejců, kteří vám s výběrem pomohou. Rostliny začínají plodit třetím až čtvrtým rokem.

  • 2.

    Sluníčko mu svědčí

    Rakytník řešetlákový
    Autor: Shutterstock.com

    Rakytník je nenáročný na pěstování, ale svědčí mu slunné stanoviště. Pokud je na něm vlhčí půda, vůbec to nevadí. A skvěle se mu daří i na písčitých a kamenitých půdách. Problémem nejsou ani oblasti, kde bývají velké mrazy a nečisté ovzduší. Je totiž opravdu velmi odolný a snáší i zasolenou půdu.

  • 3.

    Kdy a jak ho sázet

    Rakytník
    Autor: shuterstock.com

    Ideální dobou na výsadbu je právě podzim. Případně musíte počkat do jara. Teplota při sázení rakytníku by se měla pohybovat okolo 17 °C. Výsadbovou vzdálenost dodržujte kolem tří metrů, ve svahu stačí metry dva. Při sázení nejprve do půdy zapracujte hnůj nebo kompost, pravidelně pak dodávejte fosfor a draslík. Keř potřebuje středně vydatnou zálivku, věnujte proto zalévání patřičnou péči.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy