Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zazimování: Co udělat, aby vám muškáty a další rostliny nezmrzly?

/
  • i v tomto počasí myslete na to, zda mají rostliny dost vláhy
    i v tomto počasí myslete na to, zda mají rostliny dost vláhy (Shutterstock.com)
    10. listopadu 2015 ● 06:00

    Ačkoliv teploty lámou rekordy a počasí připomíná spíš září, není důvod vyhýbat se typickým podzimním pracím na zahradě. Každou chvíli totiž mohou přijít noční mrazy a rostlinám uškodit. Jak se postarat o venkovní rostliny v nádobách?

  • 1.

    Udržujte vláhu

    Říjnová zahradaa hraje všemi barvami a je na ní spousta práce.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejvíc ohrožené jsou v tomhle období právě rostliny v nádobách. Na rozdíl od těch zasazených ve volné půdě se musejí vypořádat s celou řadou obtíží. Špatně se u nich udržuje optimální vlhkost, takže jim hrozí buď sucho, nebo přemokření. Malé množství zeminy kolem kořene navíc pro rostlinu znamená časté střídání teplot. Při mrazech jim hrozí snadné promrznutí a případně i mrazové uschnutí.
  • 2.

    Zachumlejte je

    Smrkové jehličí
    Autor: shuterstock.com
    V nevlídném období jste pánem situace vy. Podle druhu rostliny a její náchylnosti na poškození mrazem je dokážete docela dobře ochránit. Než se pustíte do balení a zakrývání, mějte na paměti, že stálezelené jehličnany a listnáče jsou choulostivější než rostliny opadavé. U rostlin v nádobách je důležité chránit jak korunu rostliny, tak i kmen a samotnou nádobu.
  • 3.

    Do garáže? Proč ne


    Chryzantémy mají krásně jasné barvy, které rozzáří i starý květináč.
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud to rozměry květináče dovolí, dají se i větší venkovní rostliny uskladnit jako třeba muškáty. Zkuste je nastěhovat do nevytápěných prostor, jako jsou garáže nebo chodby. Tady je vítr ani průvan neponičí. Musíte ale ohlídat, aby se do prostoru nedostalo slunce, které by ho mohlo příliš ohřát. Ideální je málo světla a teplota kolem nuly, kdy jsou všechny fyziologické funkce rostliny utlumeny. Je to podobné, jako když jsou pod sněhovou peřinou, která rostliny ochrání, a tma jim také nevadí.
  • 4.

    Při slunci aspoň deset litrů

    Když teplota vystoupí nad nulu, je dobré rostliny v nádobách a mělce kořenící keře zalít.
    Autor: Shutterstock.com
    Když je zima bez sněhu a teplota nad nulou, je potřeba všechny rostliny dobře zalít, aby je neohrozilo mrazové uschnutí. Možná se vám to už stalo, že vám třeba túje přes zimu zašly a vy jste přesvědčení, že umrzly. Jenže vám uschly. Půda je pořád promrzlá do hloubky, a jakmile zasvítí slunce na listy, voda v nich rychle rozmrzne. Kořeny z hloubky ale rostlině novou vodu nepřivedou, a tak sesychá. Jakmile se teplota vyšplhá v zimě nad bod mrazu, zalévejte jako o život. Ke každému stromu či keři alespoň deset litrů vody, aby se voda dostala ke kořenům.
  • 5.

    Okrasné trávy

    Ovsíř stálezelený
    Autor: Hornbach
    Aby byly české zahrady krásné i v zimě, pořizuje si stále víc jejich majitelů nejrůznější druhy okrasných trav. Mají krásné tvary i barvy a v pozdním podzimu a zimě hrají na zahradě prim. Velkou starost vám v zimě dělat nebudou, protože jsou velmi odolné. Jen je nesmíte před zimou zkrátit. Postačí, když vyšší druhy k sobě přivážete do improvizovaného snopu. Ten jednotlivá stébla ochrání před zvýšenou zimní vlhkostí, protože odvádí nadbytečnou vláhu dále od středu rostliny. Především pro vysoké druhy trav je totiž mnohem větším nebezpečím než mráz hnití. A k tomu si připočítejte, že vám díky svázání vítr nebude honit jednotlivá stébla po zahradě. Na jaře pak snop nad kořeny uříznete a pěkně svázaný odnesete.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy