Právě teď v listopadu je ten nejvhodnější čas česnek zasadit. Podmínkou je nízká teplota půdy, která by měla klesnout a držet se stabilně pod devíti stupni Celsia. Když bude vyšší, mohou česnek napadnout choroby způsobené houbami. Možná si teď říkáte, že to můžete nechat až na jaro, jenže podzimní výsadba má mnoho výhod.

Tou první je skutečnost, že česnek brzy zakoření. Díky tomu na jaře, v době, kdy taje sníh a hodně prší, je přirozeně a dostatečně zavlažován. Tak se zvyšuje i jeho výnosnost. A další nespornou výhodou je i dřívější sklizeň. Ta může probíhat už v červnu. Díky tomu máte dost času sklizený česnek důkladně usušit, a minimalizovat tak riziko, že vám během téhle poslední fáze shnije či zplesniví.

Kdo už to někdy dělal, ví, že vysázet záhon česneku dá – upřímně – pěknou fušku. Pro každý jednotlivý stroužek je třeba vyhloubit kolíkem do půdy důlek. Než takhle osázíte celý záhonek, můžete si pořádně namoct záda. V chladnějších podzimních dnech pak navíc hrozí, že se zpotíte a "ofouknete". Není ale třeba si zoufat. Šikovný český kutil si přece ví rady za každé situace. A právě takovým je i pan Oldřich Peřina, který Láďovi – a s ním i vám – předvede svou praktickou vychytávku, díky níž vysázíte česnek raz dva, a záda přitom nebudete muset ohnout ani jedinkrát.

...
Autor: archiv TV Prima

Co budete potřebovat:

  • kari síť
  • menší plastový kyblíček (například od kilového jogurtu)
  • kus tenčí trubky
  • starou hokejku nebo zbytky dřevěných lišt

Postup:
"Prodloužený kolík" na sázení česneku, jak svůj vynález jeho strůjce nazývá, vyrobíte tak, že základ tvoří tyčka ze staré hokejky, k níž je rovnoběžně připevněna stará duralová trubka. Rozestup základové tyče a trubky odpovídá rozestupu mezi vysazovanými stroužky. V horní části konstrukce je přidělán starý plastový kyblíček, který funguje jako zásobárna na stroužky česneku. Dolní část hokejky je osekána do špičky tak, aby suplovala klasický sázecí kolík, včetně hloubky, do níž má být česnek uložen.

Až budete mít tenhle sázecí stroj vyrobený, položte kari síť na záhon, aby vám její jednotlivá oka přesně vymezila, kam stroužky zasadit. S připravenou sazečkou pak postupujte od jednoho oka sítě k druhému, přičemž platí, že když hloubíte kolíkem jednu jamku, spouštíte mezitím skrze trubku do té předchozí jamky stroužek česneku.

Celý pořad uvidíte v neděli 22. 11. ve 12.40 na TV Prima.