Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zahrada v lednu: K ochraně venkovních rostlin můžete využít i sníh

/
  • Ani v zimě nesmíte na zahradu zapomenout.
    Ani v zimě nesmíte na zahradu zapomenout. (Shutterstock.com)
    19. ledna 2016 ● 06:00

    V zimním období se zarputilí zahradní „mičurinci“ mění na ochránce. Kdo chce, aby jeho milované rostlinky a záhony přežily těžké časy v pohodě, musí se o ně postarat a  pak je hlídat. Co od vás vaše zahrada potřebuje?

  • 1.

    Květináče zabalte

    I v lednu je potřeba zahradu pravidelně projít zkontrolovat.
    Autor: Shutterstock.com

    Ne všechny rostliny v květináčích se na zimu stěhují domů. Ať už je to proto, že jsou moc velké, nebo z jiného důvodu, nezapomeňte na ně. Můžou sice být z mrazuvzdorných materiálů, takže se vám nerozpadnou, ale rostliny v nich moc neochrání. To je na vás. Jestli jste to ještě neudělali, máte nejvyšší čas. Koupit si na ně speciální žertovné obaly není právě levné. Mnohem levnější je použít obyčejnou izolační bublinkovou fólii a tou pěkně květináč obalit. Pravda, není to právě pěkné na pohled. Ale kdo je šikovný, může přes to dát třeba pás jutoviny a kolem ovázat například barevný lýkový provázek, za který se dá navíc dekorativně dát třeba pár odstřihnutých větviček. V těch největších mrazech pak raději květináče poposuňte co nejblíže k domovním zdem. Není u nich taková zima.

  • 2.

    Pozor na záškodníky


    Ovocné stromky zvěř lákají bez ohledu na počasí.
    Autor: Shutterstock.com

    Máte všechny kmeny stromů a stromků schované před nenechavými zoubky zvěře? Mávnete rukou? Jak by se k vám dostala? Tak se pořádně projděte kolem plotu, jestli náhodou někde není díra. Možná budete překvapení. Další možností je, že napadne hodně něhu a ten je potřeba někam odklidit, aby se dalo chodit nebo jezdit. Třeba k plotu. A přes takový odrazový můstek, který může mít i víc než metr, se už přes plot hopsá snadno. Proto raději kmeny obalte nízkým pletivem, nebo si kupte speciální spirály. Další možností jsou repelentní nátěry, kterými kmínek postříkáte, a zvířata na něj přejde chuť. Platí i na hlodavce. A komu je zvířátek líto, může je na nějakém šikovném místě, nejlépe mimo zahradu, přikrmovat.

  • 3.

    Važte a podpírejte

    Zahrada v lednu spí, přesto je třeba ji pravidelně kontrolovat
    Autor: Profimedia.cz

    Když je zima bohatá na přísun vloček, objevují se zkušeným zahradníkům na čele vrásky. Na jedné straně je sice pravda, že vyšší bílá pokrývka rostliny bezpečně uchrání před promrznutím. Ale těžký mokrý sníh dokáže udělat na zahradě, která na to není připravená, pořádnou paseku. Sníh váží i několik kilo, a to je pro mrazem zkřehlé větve stromů a keřů, které ztrácí svou pružnost, často příliš.


    Platí to především pro druhy se širší korunou. V lepším případě se větve prohnou a nikdy už se nevrátí zpět. V tom horším se rovnou zlomí. Záleží jen na vás, jestli tomu včas zabráníte. Nejlepší je keře svázat dohromady, aby si jednotlivé větve navzájem byly oporou. U stromů se vyplatí těžší větve podepřít dřevěným sloupkem. Kromě stromů a keřů k sobě svažte třeba i pivoňky. Podobná poučka platí také pro vyšší okrasné trávy. Ty si lidé dávají na zahrady, protože jsou dekorativní

  • 4.

    Kam se sněhem

    Okrasné traviny zdobí zimní zahradu
    Autor: Profimedia.cz

    Hromadí se vám kolem domu sníh a vy nevíte, kam s ním? Tak ho zkuste navozit pod stromy a keře. V mrazech je ochrání a při oblevě pěkně zalije. Pravidelný přísun vláhy je pro rostliny v tomhle období moc důležitý. Zatímco kytky přezimující doma zaléváme minimálně a jim to svědčí, ty venkovní často uschnou. Jakmile je teplota nad bodem mrazu, vyrazte na obhlídku s konvičkou a prolévejte kořeny schované v květináčích, co se do nich vejde. Dejte pozor hlavně ve větrném počasí, vítr totiž hodně vysušuje.

  • 5.

    Pod duchnu

    Obaly z rostlin může vítr uvolnit a mohl by jim uškodit mráz.
    Autor: Shutterstock.com

    Schované před mrazem by už měly být všechny choulostivé rostliny. Máte třeba nakopčené růže? To ke kmínku přihrnete ze všech stran kopeček zeminy a pak je ještě přikryjete slámou nebo chvojím. Další možností je obalit celý keřík pytlovinou nebo netkanou textilií.


    Taková ochrana se hodí i pro další keříky. Jen při ovazování buďte opatrní a příliš neutahujte. A když ty nejtěžší mrazy povolí, raději odolnější rostliny rozvažte, aby se zbytečně nezapařovaly. Ublížilo by jim to víc než mrazy. Trvalkovým zákonům je dobře pod netkanou textilií nebo nánosy spadaného listí, které odklidíte až na jaře. Další možností je opět chvojí, sláma nebo netkané textilie. Ale s těmi je velká práce a nejsou právě levné.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy