Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zahrada v únoru: Prořezejte stromy, připravte záhony a myslete už i na letničky

/
  • Fotografie
    Fotografie (internal)
    9. února 2016 ● 06:00

    I když to venku vypadá, že je pořád ještě zima, nová sezóna už klepe na dveře. Kdo chce mít co nejrychleji vlastní čerstvou zeleninu, může se pustit do jejího předpěstování. Rychlit se dají i květiny. Co ještě můžete v únoru na zahradě udělat?

  • 1.

    Seřízněte muškáty

    Muškáty
    Autor: Shutterstock.com

    Kdo si uložil na zimu pelargonie domů, tak už teď bezpečně ví, jestli přezimovaly úspěšně, nebo ne. Pokud se to povedlo, je dobré rostliny seříznout až na jednu třetinu u každého výhonu. Děláte tak prostor pro nové rozvětvení. Koncem února pak rostliny přesaďte do nového substrátu. Začněte víc zalévat a hlavně jim dopřejte dostatek světla. Současně se pusťte do předpěstování dosen, petúnií, hledíků nebo lobelek. Když máte tmavší byt nebo je slunečního světla obecně málo, zkuste zářivku.

  • 2.

    Kontrolujte zásoby

    Jablka působí i velice esteticky
    Autor: scom

    Byli jste na podzim pilní jako včelky a uložili na zimu do sklepa, co se dalo? Takže ho máte plný brambor, jablek, hrušek a nejrůznější zeleniny? Tak to je nezapomeňte pravidelně kontrolovat. Ideální je jednou za týden vyrazit na obhlídku a pořádně prohlédnout, jestli se nějaký plod nekazí. Všechno špatné musí bez milosti skončit v koši. Nákaza se mezi nimi rychle šíří, a tak byste o pracně vypěstované zásoby mohli přijít dřív, než si na nich pochutnáte.

  • 3.

    Poslové jara

    V únoru že se mohou na zahradě objevit jedny nejodolnějších mrazuvzdorných cibulovin - sněženky. A to i když ještě leží sníh.
    Autor: Shutterstock.com

    Kdo si po záhonku rozhodil ty správné cibulky, bude se koncem února radovat. Nejčastěji si na povrch cestu i přes sníh prorazí sněženky. Překvapení budou možná i ti, kteří si je nenasadili úmyslně. Sněženky se dokážou šířit i semeny a dceřinými cibulkami. Takže vás během let může překvapit doslova koberec květů. Když je tepleji, objeví se barevně výraznější krokusy, které šedivou zahradu doslova prozáří.

  • 4.

    Naplánujte letničky

    Lobelky mají rády slunná stanoviště.
    Autor: Shutterstock.com

    Možná se vám to bude zdát přitažené za vlasy, ale právě teď je ten správný čas začít přemýšlet, jaké letničky si letos zasadíte. Proč už teď? Je to dost času pro hračičky, kteří si rádi hrají s barvami. Letničky mají tu výhodu, že nejsou na dlouho, takže když se vám nebudou líbit, příští rok je vynecháte. A kromě toho nabízejí nepřeberné množství odstínů. Záleží jen na vás, jestli se rozhodnete mít záhony třeba žluté s afrikány, slunečnicemi a gazániemi. Anebo modré s lobelkami a duhové například s hledíky. Doslova kouzla se dají dělat i s různými výškami květin. A na to všechno rozmýšlení máte teď dost času. Navíc si své vize můžete zkusit nahodit na papír nebo do počítače a uvidíte, jestli to všechno dohromady bude ladit.

  • 5.

    Na co ještě nezapomenout

    Sice se traduje, že ovocné stromy se prořezávají v zimě, ale to paltí jen pro některé jádroviny - jabloně, hrušně, kdoule nebo jeřáby.
    Autor: Profimedia

    • Pro plánovanou jarní výsadbu stromů a keřů vykopejte jámy už teď,
      aby stihly provětrat.
    • Když není sníh, shrabte zapomenuté listí, které by mohlo spustit šíření houbových chorob, rzi a strupovitosti.
    • Trávníku se raději vyhýbejte, ať ho neponičíte.
    • Přeházejte kompost.
    • Připravujte si záhony.
    • Zmlazujte jabloně a hrušně.
Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy