Je to stroj, který na první pohled připomíná sekačku. A je to dravec. S ním provedete vertikutaci. Kdo netuší, co vertikutace je, tak za tím nehledejte žádnou vědu. Nejedná se o žádný složitý proces, ale celkem příjemnou činnost, kterou zvládne opravdu každý.

Vertikutáror je vybaven válcem s noži, které nařežou drny, pružiny následně vyhrabou všechny nečistoty. Do půdy se díky vertikutaci dostane vzduch, voda i potřebné živiny, čímž se nastartuje jeho správný růst.

Autor: Mountfield

Nejméně dvakrát ročně

„Ošetření trávníku by se mělo provádět nejméně dvakrát do roka, a to na jaře a na podzim,“ říká Jan Melena ze společnosti Mountfield. „Chybou by bylo vertikutovat přemokřenou či namrzlou plochu. Vhodný čas vertikutace nastává, když tráva začíná růst. V našich podmínkách je ideální dobou březen až polovina dubna,“ tvrdí expert na vertikutátory z Mountfieldu.

Po zimě je dobré nechat trávník trochu povyrůst, posekat a vertikutaci následně provádět po dvou až třech dnech.

Elektrický nebo benzinový?

K nejrozšířenějším vertikutátorům na trhu patří elektrické a výkonnější benzinové stroje. Kdo má menší zahrádku, bohatě si vystačí s vertikutátorem elektrickým. Je lehčí, takže práci s ním bez problémů zvládnou i ženy.

Jestli ovšem obhospodařujete velkou plochu s řadou terénních nerovností, pak zvolte benzinového dravce s výkonným americkým motorem Briggs & Stratton.

Elektrický vertikutátor VA 303 E se záběrem 30 cm a elektromotorem o výkonu 1 300 W je dobrou volbou při péči o malé a středně velké pozemky. Ve výbavě má 2 snadno vyměnitelné válce a sběrný koš o objemu 35 l. Cena: 4 290 Kč
Autor: Mountfield

V nabídce Mountfieldu najdete 7 modelů benzinových a elektrických vertikutátorů.  Mezi špičku patří jednoznačně vertikutátory německé značky WOLF-Garten. Mají výkonné motory, snadno se s nimi manipuluje. Stačí si jen vybrat stroj, který bude nejlépe splňovat požadavky vaší zahrady,“ nabízí svůj pohled Jan Melena z Mountfieldu.

Elektrický vertikutátor VA 346 E s elektromotorem o výkonu 1 600 W a nízkou hmotností 14 kg. Stroj má výškově nastavitelné měkčené madlo a centrálně nastavitelnou hloubku vertikutace – otočením jednoho kolečka ji tak můžete nastavit do 5 poloh. Ve výbavě je sběrný koš o objemu 45 l. Cena: 5 290 Kč
Autor: Mountfield

Pokud provedete vertikutaci, udělali jste první krok k tomu, abyste měli zase krásný pažit. Po vertikutaci je třeba ještě trávník dosít, pohnojit i pravidelně zalévat. A za pár týdnů se můžete kochat pohledem na tu nádheru. Takhle probuzený trávník vám bude kde kdo závidět!