Ideálních scénářů, jak začít, je několik, protože každý má trošku jiné metody. Ale všeobecně platí, že pro vzkříšení trávníku je na rozjezd ideální terapií vertikutace. Při ní vertikutátor zbaví trávník mechů i plevelů, a do půdy se dostane více vzduchu, vody živin. Právě teď je na vertikutaci vhodná doba.

Ale co dál? Trávník je potřeba dosít a pohnojit správným hnojivem. Jedině tak dosáhnete toho, že se z něj znovu stane kompaktní celek a nebudete mít na zahradě různobarevné mapy. Pokud použijete správné travní osivo a následně hnojivo, změny k lepšímu se dostaví hodně brzy.

Autor: Archiv

„Výběr travního osiva i hnojiva je velmi důležitý, ovšem spousta lidí tuto skutečnost podceňuje. Musíte zvážit, jak moc je váš trávník zatěžovaný, zda má dostatečný přísun slunečních paprsků, nebo je z velké části dne ve stínu. Podle toho osivo vybírejte,“ říká Jan Elšík, odborník na osiva a hnojiva ze společnosti Mountfield.

K prověřené značce na trhu patří například travní směsi německého výrobce WOLF-Garten. Nabízí osiva pro běžné zahrady i okrasné trávníky, pro zatěžované trávníky včetně sportovních ploch a v neposlední řadě směs pro trávníky, které se nacházejí ve stínu nebo jsou extrémně zatěžované.

Travní osivo Loretta Nova.
Autor: Archiv

O kvalitě zmíněných travních osiv nejlépe vypovídají fakta. Jejich trávníky najdete například na stadiónu fotbalového gigantu Bayern Mnichov, v sídle německého prezidenta a u nás mj. v klášterních zahradách v Litomyšli.

Po dosetí přichází čas na použití správného trávníkového hnojiva. „Vyzdvihl bych organo-minerální hnojivo, jehož součástí je zvířecí hnůj a nezanedbatelná organická složka. Ta u řady hnojiv na českém trhu chybí. Díky ní vydrží v půdě daleko déle, než běžná hnojiva,“ prozrazuje Jan Elšík. „Jeho velkou předností je i fakt, že je šetrné k vašim domácím mazlíčkům. Pokud by ho náhodou pozřeli, nic se jim nestane.“

Organo-minerální hnojivo, které zůstává v trávníku až dva měsíce.
Autor: Archiv

Trávník máme jaksepatří ošetřený a je čas vrhnout se na záhony a truhlíky. V první řadě potřebujeme kvalitní substrát. Řada zahrádkářů se spokojí se substrátem univerzálním, který splňuje běžné nároky. Můžete ho použít jak na záhonech, tak v truhlících. Ovšem existují i speciální substráty například pro muškáty, bylinky, balkónové nebo pokojové rostliny.

Správný zahradník by neměl opomenout ani rašelinu nebo praktickou mulčovací kůru, která zabraňuje prorůstání plevelů.

Univerzální zahradnický substrát pro široké využití.
Autor: Archiv

K tomu, aby ve vašich záhonech a truhlících vše patřičně vzkvétalo, měli byste květiny i plodiny přihnojovat. V nabídce je řada nejrůznějších hnojiv, ať už univerzální, nebo na konkrétní plodiny či okrasné dřeviny. Záleží na Vás, jakou volbu zvolíte.

Pokud se necháte inspirovat našimi jarními tipy, vaše zahrada to určitě ocení. Odměna na sebe nenechá dlouho čekat.