Ať již chcete pěstovat malé okrasné dýně či oblíbené dýně jedlé – máslovou nebo hokkaido, je právě nyní optimální čas zajistit si osivo, květináčky na předpěstování rostliny a zahradnický substrát. „Květináč naplníme do jedné třetiny zeminou, kterou zlehka upěchujeme, vložíme do ní pro jistotu dvě semínka, kdyby náhodou jedno nevzešlo,“ dělí se o své dlouholeté zkušenosti pěstitel dýní Rudolf Starý a pokračuje: „Poté květináč doplníme zahradnickým substrátem do plné výše, abychom získali požadovanou hloubku šesti centimetrů.“

Video
délka: 05:26
480p 360p 240p

Podívejte se, jak si vypěstovat dýně Prima TV

Nyní je důležité obsah květináče zavlažit, aby mělo semínko dostatek vláhy, začalo klíčit a růst. Zhruba za deset dnů můžeme očekávat, že nám rostlinka dýně prorazí na povrch. Než ji však přesadíme do záhonu, musíme si ještě chvíli počkat, a to do okamžiku, kdy už nebudou hrozit mrazíky, tedy po takzvaných ledových mužích, respektive po 15. květnu. „Rostlinka je v této fázi ještě natolik slabá a choulostivá, že by ji případný mráz mohl spálit,“ vysvětluje pan Starý. Během svého dalšího růstu již kromě pravidelné zálivky dýně žádnou velkou péči nepotřebuje, nicméně by se měla párkrát okopat a vyplít, aby ji plevel neodebíral živiny a nedusil ji. Když rostlina dostatečně zesílí, rozroste se na plochu až tří čtyř metrů.

...

Pokud se sžíráte tím, že byste chtěli mít dýně větší než váš soused, pak vězte, že nejlepším hnojivem je v tomto případě králičí hnůj. Ten se dává  pod dýni, tedy dříve než rostlinu zasadíme, zakopeme do záhonu zhruba dvacet centimetrů pod povrch půl kyblíku králičího hnoje. To je tak akorát pro dvě rostliny.

Jakou úrodu můžeme z jedné sazenice očekávat?

Věřte nebo ne, ale je to neuvěřitelných osm až deset plodů! To, že jsou dýně již skutečně zralé a že nastal čas úrody, pak poznáme podle barvy – například slupka dýně Hokkaido by měla mít čistě oranžovou barvu a zelenou stopku.

A po čase úrody nastává radostný čas úpravy. Možnosti kulinářské přípravy tohoto plodu jsou skutečně širokospektré. „Nejlepší je grilování! Dýni jednoduše omyjeme, odřízneme stopku a spodek, rozpůlíme, vyndáme jádřinec, dužinu i se slupkou nakrájíme na pravidelné, zhruba třičtvrtěcentimetrové proužky a připravíme na grilování – konečná úprava závisí na tom, zda chceme dýni podávat nasladko či naslano,“ navnazuje chutě Rudolf Starý. Ale o tom až zase na podzim…

Celý pořad Váš PRIMA receptář a další tipy uvidíte dnes 17. 4. 2016 v 11:55 na Primě.