Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

4 tipy pro úrodu zeleniny: Do jaké půdy ji zasadit a jaké druhy si rozumějí?

/
  • Na venkovní záhony už můžete dát odolnější druhy zeleniny.
    Na venkovní záhony už můžete dát odolnější druhy zeleniny. (Shutterstock.com)
    26. dubna 2016 ● 06:00

    Duben je pravý čas na sázení zeleniny. Doma vypěstovaná zelenina je zdravější než ta ze supermarketů a levnější než ta z farmářských trhů. Sejte a sázejte karotku, ředkvičky, salát, kedlubny a další. Kterým rostlinám například svědčí být vedle sebe?

  • 1.

    Umístění záhonu

    Jarní zahrada potřebuje svou péči
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud zakládáte záhon, výběr vhodného místa je trochu úkol hodný chytré horákyně. Místo by mělo být vzdušné, ale ne ohroženo větrem. Pokud máte zahradu na otevřeném místě a hodně na ni fouká vítr, můžete si pomoci vysázením nějakých větrolamů. Poslouží tak menší živé ploty nebo i zástěny z proutí. Určitě volte místo, které není celý den ve stínu.

  • 2.

    Kvalitní půda

    Evropská komise nařizuje u 10 druhů ovoce a zeleniny zvláštní obchodní normy. Dříve jich bývalo šestatřicet včetně požadavků na "křivé" okurky a banány.
    Autor: www.profimedia.cz

    Půda vhodná pro pěstování zeleniny je hlinitopísčitá půda. Taková obsahuje přibližně polovinu písčitého podílu, nejvýše 30 % hlinité složky a nejméně 20 % jílu. Jenže jak to poznat? Jednoduše: udělejte si takzvaný sedimentační test. Vezměte si užší sklenici a dejte do ní trochu vaší půdy, ideálně z hloubky nejméně 20 centimetrů. Zalijte vodou, pořádně protřepejte a nechte 12 hodin odstát.

    Nejdříve se usadí písčité částice, ty jsou nejtěžší. Pak následuje jíl a nejvýše je hlína. Úplně nahoře zůstává humus, který někdy plave i na hladině. Tak přesně poznáte, v jakém poměru jsou jednotlivé složky ve vaší půdě zastoupeny.

    Půdu pak můžete podle potřeby upravit: příliš těžkou zlehčit pískem a rašelinou, do příliš lehké naopak přidat půdu jílovitějšího charakteru nebo piliny. Obsah humusu zvýšíte přimícháním kompostu.

  • 3.

    Kterou zeleninu k sobě?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Některé druhy rostlin si více rozumějí s určitými druhy – a naopak. Rajčata budou lépe prospívat vedle celeru nebo špenátu, okurkám se bude dařit v sousedství hrachu, fazolí nebo salátu. Salát naopak nemusí sousedství celeru a petržele, jahody ocení blízkost cibule a česneku. Kedlubny si rozumějí se saláty a další listovou zeleninou.

  • 4.

    Setí a sázení

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Než zeleninu zasadíte, záhony pořádně zryjte. Pozor – cibule a česnek nesnášejí čerstvě vyhnojenou půdu. Zeleninu můžete pěstovat v menších čtvercových záhonech nebo v řádcích, mezi kterými je větší prostor. Důležité je, abyste se k zelenině dobře dostali a abyste cestičky mohli pořádně odplevelovat.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy