Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Velký průvodce nákupem grilu: Který se hodí přesně pro vás?

/
  • ...
    ... (Shutterstock.com)
    10. května 2016 ● 06:00

    Slunný a teplý víkend určitě inspiroval mnohé k prvnímu grilování na zahradě nebo na terase. Možná vás pozvali přátelé nebo rodina a vy jste začali přemýšlet o tom, že si pořídíte gril vlastní. Nebo ten váš pomalu dosluhuje. Nabídka grilů je široká a pestrá,my vám poradíme, jak se v ní vyznat!

  • 1.

    Co si nejdřív rozmyslete

    Video
    Video se připravuje ...

    Lukáš Horovitz představí výhody a nevýhody jednotlivých grilů Adam Balažovič

    Pár otázek, na které byste si měli odpovědět, než si gril vyberete:

     

    • Kde budete grilovat? Na balkóně, na zahradě, na verandě? Kolik místa na gril máte?
    • Budete ho pokaždé uklízet, nebo může stát na terase a budete ho jen přikrývat plachtou?
    • Jak často a pro kolik lidí budete grilovat? Potřebujete výkonný gril, abyste uživili poctili celou rodinu a haldu přátel, nebo si jen občas uděláte večer pro dva?
    • Kolik do grilu chcete investovat?

     

    Při výběru grilu se určitě informujte i na bezpečnost, jak jednoduše se s ním manipuluje a jak složité je čištění. Platí, že čím lépe se o gril staráte, tím déle vám vydrží. Pokud máte tyto věci rozmyšleny, můžete vybírat mezi grily elektrickými, na uhlí a plynovými. Jaké mají výhody a nevýhody?

  • 2.

    Elektrický gril

    Na elektrickém grilu můžete maso připravovat celý rok.
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud chcete grilovat jen občas, na balkoně nebo v interiéru a pro pár lidí, může vám stačit elektrický gril. Jeho ovládání je jednoduché, grilovací plocha se bude nahřívat rovnoměrně, poměrně jednoduše se čistí a je také nenáročný na skladování. Dá se použít i v interiéru. Nevýhody? Jeho provoz je poměrně nákladný, je závislý na zdroji elektřiny a má vyšší pořizovací náklady. Někomu by také mohl chybět kouř, který dodává klasickou atmosféru grilování.

  • 3.

    Gril na uhlí

    I o grilování panuje řada mýtů.
    Autor: profimedia.cz

    Dřevěné uhlí a kouř je jeden z typických atributů grilování. Gril na uhlí má také menší pořizovací náklady, než například plynový. Jeho obsluha je jednoduchá. K nevýhodám patří například delší doba přípravy a roztápění grilu. Grilovací plocha se nenahřívá rovnoměrně a také regulace teploty je složitější, chce to určitou praxi. Samotný provoz grilu - tedy nákup dřevěného uhlí - je také nákladnější, než například u grilu plynového. Pokud budete uvažovat u grilu na dřevěné uhlí, určitě vybírejte ten, který má výškově polohovatelný rošt, kvalitní ovládání přívodu vzduchu a samostatnou nádobu na popel.

  • 4.

    Plynový gril

    ...
    Autor: Shutterstock

    Možnost regulovat teplotu, rychlé rozehřátí, levnější provoz. To jsou nesporné výhody plynového grilu. Pro ty, kterým by chyběla klasická vůně, přicházejí už někteří výrobci s možností dát si k hořákům trochu dřevěného uhlí, které tu pravou atmosféru dotvoří. Většina plynových grilů se jednoduše čistí a dobře se s nimi manipuluje. Můžete k ni dokoupit také moho doplňků, od pánve wok po stojan na drůběž a mít tak na terase celou kuchyni. K nevýhodám patří vysoká pořizovací cena, jsou také náročnější na místo a skladování.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

dylina: A co vodní gril?Na něj jste zapomněli.Je to nejlepší grilování co existuje. Omastek padá do nádrže s horkou vodou a nic se nepálí!

(12. 05. 2016 13:16)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy