Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zahrada v květnu: Sázejte, plejte, připravte se na sucho a na slimáky

/
  • Poslední roky platí, že jaro je velmi krátké a rychle po něm následuje léto.
    Poslední roky platí, že jaro je velmi krátké a rychle po něm následuje léto. (Shutterstock.com)
    11. května 2016 ● 06:00

    Zahrada je v květnu nádherná, potřebuje ovšem také dostatek péče. Všechno raší a roste a my se musíme pustit do boje s plevelem. Trávník potřebuje sekat a sekat, růže kontrolovat před škůdci, stromy přihnojit, truhlíky osázet květinami. Je také čas vyndat zeleninu na záhony a už teď se můžeme připravit na sucho, které nás podle všeho v létě zase čeká. Co dělat na zahradě v květnu?

  • 1.

    Sázejte zeleninu

    Při výsadbě sazenic se často dopuštíme chyb, které ovlivní úrodu. Čeho se tedy vyvarovat?
    Autor: Profimedia.cz

    Půlka května je ideální doba pro sázení zeleniny. Na venkovní záhony na slunné stanoviště můžete dát papriky, okurky, rajčata, tykve, lilky a cukety. Aby dobře zakořenily, dejte sazenice hlouběji do země. Pravidelně je zalévejte, raději však ke kořenům než na listy. Přímo na záhon můžete vysít saláty, špenát, mrkev, kapustu.

  • 2.

    Jahody

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jahodové záhony zbavujte plevele, dobře zalévejte a můžete i hnojit. Jakmile ovšem začnou jahody kvést, s okopáváním přestaňte nebo okopávejte jen minimálně. Rostlinami by se nemělo hýbat. Aby plevel rostl méně, můžete rostliny podložit slámou nebo netkanou textilií.

  • 3.

    Začněte bojovat se slimáky

    Proti žravým slimákům je potřeba zakročit už teď, jinak spasou celou úrodu.
    Autor: Shutterstock.com

    Slabá zima přeje škůdcům, na vaší zahradě se již objevují nové generace slimáků. Čím dříve s nimi začnete bojovat, tím větší šanci na úspěch máte. Můžete použít prostředky na hubení, jejich nasazení je ale potřeba opakovat. Můžete také nasadit biologické zbraně - přirozeným nepřítelem slimáků jsou parazitické hlístice Phasmarhabditis hermaphrodita. Jejich larvy potřebují k dokončení vývoje tělo slimáka, vyhledají ho, napadnou a po třech týdnech slimák hyne. Larvy dokončí svůj vývoj a napadnou další slimáky. Jelikož hlístice účinkují hlavně na mladé slimáky, je na aplikaci přípravku nyní vhodná doba.

    Slimáky můžete samozřejmě sbírat nebo lákat do pastí - osvědčila se ustřižená plastová lahev s pivem zapuštěná po okraj do záhonu.

  • 4.

    Připravte se na sucho

    Zralý kompost je nejlepší hnojivo.
    Autor: Shutterstock.com

    Letošní léto bude podle všeho stejně suché jako to předešlé, na některých místech možná ještě horší. Dejte si proto na zahradu sudy na lapání dešťové vody. Pokud máte tu možnost, vybudujte si jímku. Tam se vejde vody mnohem více. Rostlinám dodávejte dobře uzrálý humus - ten udrží až desetkrát více vody než samotná půda. Návod na založení kompostu najdete zde.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy