Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tohle platí na slimáky! Osvědčené tipy, nové přípravky i rady našich babiček

/
  • Proti žravým slimákům je potřeba zakročit už teď, jinak spasou celou úrodu.
    Proti žravým slimákům je potřeba zakročit už teď, jinak spasou celou úrodu. (Shutterstock.com)
    25. května 2016 ● 06:00

    Okousané listy zeleniny a květin, zpustošená zahrada. Slimáci se pomalu objevují na našich zahradách. Do boje s těmito invazivními škůdci můžete vyrazit už teď, o to bude účinnější. Na výběr máte několik strategií likvidace, od používání osvědčených babičkovských rad až po moderní chemické preparáty. Jaké jsou možnosti a jaká je jejich úspěšnost?

  • 1.

    Ploty, zahrady, bariéry

    ss
    Autor: profimedia.cz, wikipedia.cz

    Někteří zahrádkáři obeženou své záhony hradbami z nejrůznějších překážek. Může jimi být lógr z kávy nebo i rozpustná káva, kterou polijete deseticentimetrový pás pilin. Kofein působí na slimáky jako smrtelný jed. Jako bariéru kolem záhonů můžete vyzkoušet skořápky z vajec. Na kraje záhonů můžete také vysázet rostliny, které slimákům nechutnají: česnek, kopr, tymián, levanduli, šalvěj, hořčici, řeřichu nebo pelyněk. Slimák se také zastaví na suchu: pomoci mohou i ohrady z prken. Někteří kutilové si kolem pozemku instalují i miniaturní elektrické ohradníky.

  • 2.

    Sbírejte a lapejte

    Každoroční invaze slimáků je pro mnoho zahrádkářů pohromou, ve velkém likvidují zeleninu i okrasné květiny.
    Autor: profimedia.cz

    V každém případě platí: ať zvolíte jakoukoliv strategii, bude potřeba obrnit se trpělivostí. Nejjednodušší metodou je chodit po zahradě k večeru, kdy vylezou, a sbírat je. Můžete na ně nastražit i pasti: velice osvědčená je plastová nádoba s pivem, kterou zakopete do země. Necháte vyčnívat jen jeden centimetr nad povrch. V ní se slimáci utopí.

    Ostatní lapené slimáky musíte zlikvidovat jinak. Pokud s nimi ovšem zajdete jen kus od zahrady, případně je hodíte jen tak za plot, děláte veškerou práci zbytečně. Slimáci u vás budou za chvíli zase. Můžete je zahubit, v tom případě ale zapomeňte na obyčejnou sůl: slimákům totiž připraví pomalou a bolestivou smrt. Mnohem lepší je využít je jako nosiče parazitů, kteří usmrtí nejen je, ale i další jedince. O co jde?

  • 3.

    Parazitické hlístice

    a
    Autor: Briggs and Stratton
    Slimáky můžete nakazit parazitickou hlísticí (například přípravek Slug Killer). Hlístice pronikají do slimáků trávicím nebo dýchacím ústrojím. Po 3 až 5 dnech slimák přestane žrát a do dvou týdnů uhyne. Mezitím ale slouží jako hostitel pro další hlístice, které po dokončení svého vývoje budou hledat další hostitele. Roztokem s hlísticemi můžete polévat jak půdu, tak přímo nachytané slimáky. Pokud byste chtěli letos vyzkoušet tuto strategii, začněte již v těchto dnech. Hlístice totiž nejlépe účinkují na mladé jedince.
  • 4.

    Chemie

    Jedním z nejúčinnějších řešení je využít speciální přípravky a slimáky pravidelně a průběžně krmit.
    Autor: Shutterstock.com

    Do boje se můžete vydat i za pomoci chemických přípravků. A nemusíte mít obavu, že jsou to jedy, které by mohly otrávit i vaše domácí i ostatní zvířata. Na trhu jsou totiž k dostání přípravky (např. Ferramol), které psům, kočkám, ježkům, žížalám nebo ptákům neubližují. Jedná se o granule, které stačí rozházet po celé ploše záhonku – a čekat, kdy si na nich slimáci začnou pochutnávat. A jsou účinné i za vlhkého počasí.

Přidat názor
Počet komentářů: 12

11karel11: Slimáky od jara do podzimu sbírám, požrali všechny afrikány, poslední zachraňuji tak, že dávám kolem rostlinek slupky od okurek, slupky jim chutnají více.Když sousedé nevybírají, tak je to na dvě věci.

(28. 07. 2016 21:47)

Renatka789: Mate nekdo prosim zkusenosti s nejakym takovymto pripravkem? https://www.hnojivapraha.cz/skudci/slimaci/moluskocid-slimex-na-slimaky-500g.html uz jsem zoufala. Nemuzu je nicim vymytit

(30. 05. 2016 21:23)

a-z-: Taky sežereš všechno, čuně.

(27. 05. 2016 17:12)

hamrlik: Okolo záhonu kde máte zeleninu ,nasypte slimax granule a máte pokoj.

(25. 05. 2016 22:37)

hamrlik: Není pravda ,že jen indické kachny žerou slimáky ,koupil jsem dva ,žerou je ,ale zbyla mi jedna bílá ,kterou jsme nesnědli a ta bílá je žere víc než běžci.

(25. 05. 2016 22:35)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy