Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Brambory, rajčata, okurky: Jak se ubránit nejčastějším chorobám?

/
  • Rajčata zalévejte pravidelně a ke kořenům.
    Rajčata zalévejte pravidelně a ke kořenům. (Shutterstock.com)
    3. června 2016 ● 06:00

    I když uděláte při jejich pěstování všechno správně, stejně se úrody dočkat nemusíte. Snadno ji zničí choroby. Rajčata jsou například náchylná na výživu a jakmile jim něco chybí, jsou k chorobám náchylnější. Jaké choroby napadají jednotlivé rostliny? A jak se jim bránit?

  • 1.

    Plíseň bramborová

    Jestliže neodoláte bramborám jako příloze, uvařte si je ve slupce, mají tak nejnižší glykemický index a nebude vás pak tedy tolik honit mlsná.
    Autor: shutterstock
    Plíseň bramborová je metlou všech venkovních rostlin a rajčat zvlášť. Rychle se šíří a dokáže zdecimovat celou úrodu. Poznáte ji podle šedozelených skvrn. Protože houba přezimuje v bramborových hlízách a napadených rostlinných zbytcích, je potřeba všechna ložiska zničit, jinak spory roznese vítr. Když rostlinu choroba napadne, bez milosti ji zlikvidujte. Šíření napomáhá vysoká vzdušná vlhkost a nejvíc ohrožené jsou plody blízko u země. Jak jí předejít konkrétně u rajčat? Zalévejte je ráno a zásadně ke kořenům. Rajčata zároveň veďte k opoře a nenechte porost příliš zahustit, pravidelně tedy vylamujte. Při prvotním napadení nemilosrdně odstraňte „chycené“ listy. V rámci ošetření pomáhají například přípravky Acrobat MZ, Ortiva nebo Dithane DG, Banko 500 SC a z biologických Biool a Bio Plantella Natur. Ty by se měly dostat především na spodní část rostliny.
  • 2.

    Co ohrožuje rajčata?

    Pěstování rajčat urychlí skleník či fóliovník.
    Autor: Profimedia.cz

    ALTERNARIOVÁ SKVRNITOST RAJČAT

    Na listech se objeví různě velké okrouhlé nebo hranaté hnědočerné skvrny, které jsou výrazně ohraničené. Skvrny se rozšiřují a list usychá. Na plodech se objevují skvrny u stopky a choroba vniká do plodu, kterému černá dužina. Jak se bránit: Nejlepší prevencí jsou zdravé osivo a dezinfikovaný substrát. Dobré je nemít jako předplodinu rajčata ani brambory. Z přípravků pomůžou při výskytu Antre 70 WG, Dithane DG Neotec, Ortiva, Rovral Aquafl o D.

    Jak si poradit s vadnutím rajčat? Se skvrnitostí listů, s plísní okurkovou, s cuketovou mozaikou? Nejen to se dočtete v novém čísle Blesk Hobby, které je v prodeji právě teď.

    ...
    Autor: red

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy