Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zbavte se protivných mšic! Osvědčené babské rady fungují skvěle

/
  • Mšice sají z rostlin šťávy a tím je vyčerpávají. Kromě toho na ně mohou přenést nejrůznější onemocnění.
    Mšice sají z rostlin šťávy a tím je vyčerpávají. Kromě toho na ně mohou přenést nejrůznější onemocnění. (Shutterstock.com)
    20. června 2016 ● 06:00

    S protivným drobným hmyzem se můžeme setkat nejen na zahradě, ale i v bytě a na balkoně. Není vybíravý, napadá téměř všechny rostliny. Pokud nezakročíte včas, rychle se rozmnoží. Během poměrně krátké doby tak dokáže napáchat obrovské škody na květinách, zelenině, keřích i stromech. V boji s mšicemi můžete použít různé postřiky, které seženete ve specializovaných obchodech. My vám ale prozradíme, jak si s nimi poradit bez chemie.

  • 1.

    Vyrobte si mýdlový postřik

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Výhodou je, že nemusíte nic pracně shánět. Tekuté mýdlo nebo sapon na nádobí máme doma asi všichni. A z něj se dá snadno vyrobit postřik, který znemožní mšicím dýchat, a ty pak rychle hynou. Jeho výroba je snadná. Stačí ve 2,5 litrech vody rozpustit 1 – 2 polévkové lžíce saponátu, roztok nalít do postřikovače a aplikovat na rostliny. Nezapomeňte ani na spodní stranu listů. Nanášejte nejlépe večer, když zajde sluníčko, po dobu nejméně jednoho týdne. V případě, že přes den sprchne, postříkejte květiny i po dešti.

  • 2.

    Naložte kopřivy

    Autor: Pavel Čempěl

     

    Rostou prakticky všude, takže s jejich hledáním nebudete mít žádnou práci. Na jejich trhání si ale raději vezměte rukavice. Ze žahavé rostliny si pak připravíte jeden z nejúčinnějších přírodních přípravků proti mšicím. Asi půl kilogramu posekaných kopřiv zalijte pěti litry vody a nechte louhovat alespoň do druhého dne. Vzniklý výluh pak zřeďte v poměru 1:5 a použijte na ošetření zahrady.

  • 3.

    Použijte olej

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Olejový postřik můžete použít třeba na zeleninu nebo bylinky, které budete konzumovat. Je totiž zcela zdravotně nezávadný. Škůdcům ale rychle zalepí dýchací otvory a zahubí je. Připravíte si ho doma snadno sami. Stačí, když v litru vody rozpustíte jeden decilitr řepkového oleje a rostliny tímto roztokem postříkáte. Účinný je i koncentrovaný postřik z levandulového oleje, který můžete použít třeba na pokojové květiny. Nejenže zahubí škůdce, ale zároveň nádherně provoní byt.

  • 4.

    Vyluhujte vajgly

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Kuřáci pak mohou účinně využít vajgly, které jinak běžně končí v koši. Nikotin v nich obsažený je totiž pro škůdce toxický. Stačí, když budete pár dnů obsah popelníků ukládat do nějaké uzavíratelné nádoby nebo sáčku. Sesbírané vajgly pak už jen vyvařte ve vodě a po vypnutí je tam nechte ještě nějakou tu hodinu louhovat. Přeceďte a vzniklý postřik pomocí rozprašovače nanášejte na rostliny i spodní strany listů.

  • 5.

    Vyzkoušejte rebarboru

    Autor: Profimedia.cz

     

    Pokud pěstujete rebarboru, využijte staré silné řapíky a listy, které vám zbydou při sklizni. I z nich totiž můžete připravit skutečně účinný postřik. Asi kilo zbytků reveně nahrubo nasekejte, zalijte pěti litry vody a svařte. Po vychladnutí tento neředěný přípravek aplikujte postřikem na listy rostlin i půdu kolem nich. Výhodou je, že působí nejen proti mšicím, ale i housenkám a larvám různých škůdců.

  • 6.

    Vsaďte na berušky

    Autor: Jan Kopřiva

     

    Slunéčko sedmitečné není jen roztomilé, ale především užitečné. A na mšice má obzvlášť spadeno. Živí se jimi jak larvy, tak dospělí jedinci. Larva slunéčka dokáže za měsíc spořádat více než tisícovku mšic, dospělec pak až šedesát škůdců denně. Stojí proto za to si je na zahradě hýčkat.

  • 7.

    Ïnvestujte do tabáku

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Vyzkoušet můžete i další trik našich prarodičů osvědčený v boji se škůdci. A tím je klasický tabák. Ten koupíte téměř všude tam, kde se prodávají cigarety. Na kvalitě v tomto případě nezáleží, rovnou proto požádejte o ten nejlevnější. Výluh z něj připravíte snadno. 150 g tabáku rozmíchejte ve 3 litrech vody a hodinu pomalu vařte, vystydlý roztok přeceďte přes jemné sítko nebo silonovou punčochu. Hotový silný výluh zřeďte v poměru 1:1, nalijte do postřikovače a napadené rostliny postříkejte.

Přidat názor
Počet komentářů: 4

deratizater: mám na zahradě dvě kádě ,v jedné čistou studniční vodu na zalévání a v druhé louhuji kopřivy.Ten výluh je vynikající na mšice a zároveň i na přihnojování zeleniny.Je třeba nádoby zakrývat neb se vám v nich budou líhnout komáři a večer vás budou otravovat.

(20. 06. 2016 17:56)

ejvm1712: Rozmačkám v lisu trochu česneku,smíchám s vodou a postříkám. Ty bestie utečou!

(20. 06. 2016 14:34)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy