Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Plíseň okurková zase útočí. Pomůžeme vám zachránit úrodu!

/
  • (Profimedia.cz)
    27. června 2016 ● 06:00

    Napadá nejen nakládačky, ale i salátové okurky, dýně a melouny. Výsledky našeho pěstitelského snažení dokáže zlikvidovat během pár dnů. Jde proto o nejobávanější nemoc u nás tolik oblíbené zeleniny. I proti ní se dá ale účinně bojovat. Nejdůležitější je však prevence. Jen ta může vaši úrodu ochránit. Prozradíme vám triky, které fungují.

  • 1.

    Vsaďte na křen

    Křen
    Autor: Shutterstock

     

    Plíseň okurková není na zahrádkách žádnou novinkou. Bojovali s ní už naše babičky. A jak už to tak bývá, i v tomto případě si dokázaly poradit. Osvědčeným trikem předků byl "obyčejný" křen. Ten má na zahrádce většina z nás. Z něj připravovaly nejen jednoduchý, ale i účinný postřik. Jeho výroba je opravdu snadná. Nastrouhejte pět deka čerstvého křenu a nechte ho čtyřiadvacet hodin luhovat v pěti litrech vody. Hotový výluh pak přelijte do rozprašovače a rostliny s ním důkladně postříkejte. Nezapomeňte ani na spodní stranu listů. Aplikujte jednou týdně.

  • 2.

    Vyzkoušejte mléko

    Autor: Shutterstock.com

     

    Další, v minulosti úspěšně používanou metodou, byl mléčný postřik. I ten dokázal ochránit rostliny před napadením tolik obávanou plísní. Připravoval se smícháním půl litru mléka v jednom až jednom a půl litru obyčejné vody. Hotový roztok se používal obdobným způsobem jako ten předchozí křenový. Jediným problémem v dnešní době je, že použité mléko by mělo být čerstvé, tepelně neupravené. I to už se ale dnes dá sehnat na trzích nebo v pojízných farmářských prodejnách.

  • 3.

    Nechte okurky šplhat

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Modernější metodou je pak použití opěrných sítí. Jde o takzvaný vertiko systém, který je vysoce účinný. Oporou pro rostliny jsou buď jen nahoru napjaté provázky, nebo pak celé sítě. Výhodou je, že napadené listy za přístupu vzduchu rychle usychají a plíseň tak nemá šanci rychle se šířit. Když se totiž rostlina plazí po zemi, listy jsou zespodu stále vlhké a vzniká tak ideální prostředí pro rozvoj choroby. Navíc určitě oceníte i to, že se při tomto způsobu pěstování dočkáte větší úrody, která se vám bude i pohodlněji sklízet než na zemi. A okurky budou úplně čisté.
  • 4.

    Řešením může být chemie

    Autor: Ludmila Dušková, Jan Kopřiva

     

    Pro ty, kteří alternativním metodám příliš nevěří, je tu hned celá řada chemických přípravků. První preventivní ošetření je třeba provést teď, ve druhé polovině června a následně ho pravidelně opakovat přibližně každé dva týdny, a to především v době, kdy dochází k častému střídání teplot a vyskytují se srážky. V průběhu sklizně pak používejte přípravky s krátkou ochrannou lhůtou a snažte se střídat organické fungicidy s přípravky s obsahem mědi.

  • 5.

    Zaměřte se na odrůdy

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Letos už je sice pozdě, ale příští rok tuhle radu určitě využijete. Není totiž okurka jako okurka. Většina z nás se ale o to, jaké odrůdy sazenic si vlastně z trhu či zahradnictví domů přinesla, vůbec nezajímá. A to je obrovská chyba. Rozdíl je totiž nejen v množství úrody, velikosti a chuti plodů, ale i v odolnosti. Asi nejodolnější odrůdou nejen proti okurkové plísni, ale i dalším chorobám, je ta s názvem Altaj F1. Navíc dobře snáší výkyvy teplot i vysoké teploty s nedostatkem vláhy. Dalšími takovými odrůdami jsou například Partner F1, Bohemia F1, Mira F1, Charlotte F1 nebo třeba Orfeus F1.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy