Jejich výhodou je nízká hmotnost, přesný střih a snadná ovladatelnost. Na rozdíl od zahradních nůžek s nimi práci uděláte za chvilku a prakticky bez námahy.

Při výběru plotových nůžek byste měli brát v úvahu několik důležitých věcí: jak velkou plochu chcete upravovat, jak vysoký keře či živý plot je, zda máte v dosahu přívod elektřiny.

Standardní nabídku dnes představují plotové nůžky elektrické, benzinové, akumulátorové a teleskopické.

Klasické elektrické nůžky jsou neprodávanější ze všech, protože na běžné úpravy živých plotů v místech s přívodem elektřiny bohatě postačí. Výhodou je jejich příznivá cena, protože nejnižší modely začínají už na tisíci korunách. A v neposlední řadě nízká hmotnost. Některé plotové nůžky dnes už váží pod dvě kila, což při práci patřičně ocení zejména ženy. I pro ně je práce s takovými plotovkami hračkou.

 

FHS 1545 s hmotností 1,9 kg patří k nejlehčím plotovkám, které dnes lze sehnat na českém trhu.
Autor: Ikra

Nejoblíbenější jsou modely s délkou lišty 40 nebo 45 centimetrů. „Délce lišty by měl odpovídat i výkon motoru. Počítejte zhruba 100 wattů příkonu na deset centimetrů lišty,“ říká František Turek ze společnosti Mountfield.

Krátká lišta umožňuje přesnější tvarování, naproti tomu dlouhá se uplatní především při údržbě větších ploch. Pokud potřebujete širší záběr, můžete volit nůžky se střižnou lištou třeba i 60 centimetrů dlouhou.

Mimoto záleží i na rozteči zubů. Nejběžnější zubová mezera u běžných a cenově nejdostupnějších plotovek se pohybuje mezi 16 a 18 milimetry, což je dostačující pro úpravu většiny keřů. Kvalitní plotové nůžky mají nože řezané laserem a broušené diamantem.

Ovšem když máte na zahradě vysoké keře nebo okrasné dřeviny a chcete jim dopřát parádní zástřih, běžné plotovky na to nestačí. Lézt s nimi na žebřík nebo na štafle, to není zrovna nejlepší řešení. Předejděte riziku úrazu tím, že si pořídíte teleskopické nůžky.

Teleskopické plotové nůžky THS 500. Pomohou tam, kam rukou nedosáhnete. Dosáhnou až do výšky 4 metrů. Střižnou lištu lze nastavit do 6 poloh.
Autor: Ikra

Dosáhnete s nimi do výšky až 4 metry, díky otočné hlavě konstrukce otočné hlavy, díky které lze nastavit střižnou lištu do několika různých poloh. Můžete volit jak klasický elektrický model, tak akumulátorový.

Akumulátorové plotové nůžky mají jednu velkou výhodu: neřešíte přívod elektřiny ani riziko, že se vám podaří přestřihnout prodlužovací kabel, což zas tak neobvyklý jev není. Aku modely dnes už díky kvalitním li-ion bateriím vydrží na jedno nabití pracovat i 60 minut. Takže kdo nemá po ruce elektřinu, nebo se jen nechce tahat s kabelem, tohle je pro něj trefa do černého.

Benzinové plotové nůžky se hodí v místech, kde by byl přívod elektrického proudu problematický nebo by kabel omezoval volný pohyb obsluhy. Stroje jsou určené pro časté používání, zvládnou i silnější větve. Chybět by u těchto modelů neměla propracovaná ergonomie a účinný antivibrační systém. Protože jsou to siláci se silnými motory, musíte počítat s o něco větší hmotností.

Benzinové plotové nůžky BHSN 602 s výkonným motorem pro úpravy větších živých plotů.
Autor: Mountfield

Ať už sáhnete pro kterýkoliv model plotových nůžek, určitě se z nich stane nezbytný pomocník pro vaši zahradu. Oblíbíte si ho velmi rychle.

Fotogalerie
4 fotografie