K nezbytné výbavě každého bazénu samozřejmě patří písková filtrace. „Základním pravidlem je, abychom během sezóny nechali denně celý objem bazénu přefiltrovat. Proto je důležité mít filtrační jednotku s odpovídajícím výkonem. Například k nadzemnímu bazénu s objemem 9 000 litrů volíme filtraci s výkonem 4 m3/ hod,“ upozorňuje bazénový specialista Lukáš Toula z Mountfieldu.

Kvalitní písková filtrace s dostatečným výkonem zajišťuje i chod další bazénové výbavy, například ohřevu vody nebo poloautomatického vysavače.
Autor: Mountfield

Síťky a vysavače

Přesto se ale nevyhneme tomu, abychom z hladiny bazénu lovili drobné mechanické nečistoty, které nezachytí do filtrační jednotky tzv. skimmer. Drobné nečistoty v podobě utonulého hmyzu, listí a podobně, pohodlně vylovíme pomocí speciálních bazénových sítěk na dlouhých rukojetích.

Nečistoty, které se usazují na dně bazénu, spolehlivě odstraníme pomocí bazénových vysavačů. Na výběr jsou poloautomatické i zcela automatické modely.

Vysavač nečistot je významným pomocníkem při úklidu bazénu. Na snímku poloautomatický model Zander, který si sám poradí s očistou dna i stěn bazénu.
Autor: Mountfield

Vodu ochrání plachta, její kvalitu zajistí chemie…

Každý majitel bazénu by měl mít také krycí plachtu, která ochraňuje vodu před zbytečným znečištěním třeba listím, prachem atp. Podle Lukáše Touly z Mountfieldu snižuje zakrývání bazénu plachtou spotřebu bazénové chemie a tím i naši kapsu. Mimochodem, co se týče bazénové chemie, odborníci výslovně radí používat jen značkovou a speciálně určenou pro péči o bazénovou vodu. Nejspolehlivější a proto i nejpoužívanější jsou přípravky Azuro.

A ještě jeden tip: Vedle zmíněné krycí plachty je dobré používat také plachtu solární, která pro změnu účinně absorbuje sluneční teplo a bazénovou vodu udržuje teplejší i tím, že zamezuje jejímu rychlejšímu chladnutí. Praktickým doplňkem pro usnadnění manipulace je naviják solární plachty, který je k mání v přenosném, pojízdném i pevném provedení.

Solární plachta by neměla ve výbavě chybět.
Autor: Mountfield

… a ohřejí panely nebo čerpadlo

Pokud se rádi koupete v hodně teplé vodě, vybavte svůj bazén solárním ohřevem. Nebo ještě lépe tepelným čerpadlem. Díky tomu se budete příjemně teplou vodu užívat až 6 respektive 7 měsíců v roce.

S tepelným čerpadlem si budete užívat koupání až sedm měsíců v roce a nezávisle na slunečním svitu.
Autor: Mountfield

Plavete na vytrvalost?

Rádi si také zaplavete na dlouhé trati? A myslíte, že kvůli tomu je potřeba opustit bazén a jet někam k rybníku nebo řece? Omyl. Stačí si pořídit plavecký protiproud. Dá se jednoduše instalovat ke každému zapuštěnému bazénu i k bazénům nadzemním s pevnou konstrukcí. „Díky síle proudu, kterou toto zařízení umí vyvinout (až 100 m3/hod) si rekreačně i sportovně zaplavete i v menším bazénu,“ uzavírá Lukáš Toula z Mountfieldu.

Plavecký protiproud rozdává radost z „nekonečného“ plavání a třeba i masáže těla dospělým i dětem.
Autor: Mountfield