Velmi ji oceníte kdekoliv na zahradě, u rekreačního objektu kde je potřeba se po sekání trávy, řezání dřeva nebo jiné práci pořádně umýt. Ale oceníte ji také u bazénu. Proč?  Před koupáním je totiž vhodné se osprchovat a zamezit tak zbytečnému zanášení drobných nečistot do vody. Tím se dá ušetřit hodně času s čistěním bazénu a sníží se i spotřeba bazénové chemie.

Jaké jsou druhy solárních sprch? Asi nejrozšířenější jsou sprchy pevné, které se jednoduchým způsobem přišroubují k pevné podložce. Tou může být dřevěná podlaha terasy, zámková dlažba nebo do trávníku zapuštěný betonový „patník“.

Venkovní solární sprcha je nejen velmi praktických, ale i elegantním doplňkem pro každou zahradu.
Autor: Mountfield

A jak solární sprchy fungují? „Tělo sprchy je většinou vyrobeno odolného z  plastu a může být doplněno chromovanými prvky. Je koncipováno jako zásobník, který pojme až 35 litrů vody a zároveň funguje coby solární kolektor. Během slunečných dnů může teplota vody v zásobníku vystoupat až na 60 °C. Proto mají kvalitní solární sprchy mísicí baterie, takže si můžete namixovat vodu teplou přesně podle svého gusta,“ říká specialista Radek Hanzlík z Mountfieldu.

Pro sprchu bychom měli zvolit místo, na něž dopadá maximum slunečních paprsků. Díky tomu si budete moci její služby užívat od dubna až do září. Samotná instalace je velmi jednoduchá. A napojení na vodovodní řad také. Stačí sprchu propojit s vodovodním kohoutkem pomocí rychlospojek a zahradní hadice.  

A ještě jedna rada. Podle Hanzlíka je moudré zvolit sprchu se zásobníkem o objemu alespoň 20 litrů, abyste měli dostatek teplé vody na sprchování pro více osob najednou.

Novinkou na trhu jsou sprchy přenosné. Od těch, které se přichycují napevno k zemi, se liší například tím, že mají menší zásobník vody. Hlavní předností je, že se dají na zahradě snadno přenést z místa na místo. Ale můžete je případně naložit i do auta a odvézt kamkoliv, kde je potřeba se osprchovat v teplé vodě. Třeba i na pracovišti…

Přenosná sprcha má nízkou hmotnost, snadno ji složíte a přemístíte jinam.
Autor: Mountfield

Solární sprchy nevyžadují prakticky žádnou údržbu. Na zimu ji jednoduše odpojíte od podstavce, vylijete zbytky vody ze zásobníku, osušíte a uložíte na nezamrzajícím místě.