V různých obchodech stále ještě nabízejí dvě možnosti výběru: buď obyčejnou kartušovou filtraci (tzv. papírák), nebo moderní filtrační jednotky s pískovou náplní, které dokonale využívají přírodních prvků čistění vody.
Nechme bokem kartušové filtry se slabou čisticí schopností, a podívejme se na filtrace pískové. Ne nadarmo se jim říká srdce bazénu. „Tyto filtrace disponují nesrovnatelně vyšším výkonem a spolehlivostí provozu. Orientace je při jejich výběru celkem jednoduchá a odvíjí se od objemu bazénu a od toho, kolik vody je potřeba přefiltrovat za jednotku času,“ vysvětluje Lukáš Toula, specialista na bazénové technologie z Mountfieldu.

Výkonná písková filtrace vhodná už i pro zapuštěné bazény s objemem vody do 25 kubických metrů.
Autor: Mountfield

Znalci uvádějí, že by filtrační jednotka měla být v sezóně schopná přefiltrovat celý objem bazénu alespoň 2x za den. Je třeba ještě poznamenat, že během doby, kdy běží filtrace, bychom se v bazénu neměli koupat. Takže například pro bazény s objemem do 15 metrů krychlových je dobrá filtrace s výkonem alespoň 4 m3 přefiltrované vody za jednu hodinu. A na druhé straně, bazén, v němž je například 100 m3 vody bude potřebovat filtraci s výkonem aspoň 24 m3/ h. Pokud se vám to zdá přece jen trošku složité, poraďte se s bazénovým odborníkem v obchodě, kde se na bazény a bazénovou technologii specializují a mají dostatek zkušeností.  

Řez pískovou filtrací i s popisem z KZT 16/ 127
Autor: Archiv

Největší plusem pískových filtrací je vedle jejich vysokých čisticích schopností
zejména jednoduché a komfortní ovládání filtrací. „Dobré filtrace mají vedle
výkonného čerpadla také předřadný filtr na zachycování hrubých nečistot, manometr a 6cestný ventil pro pohodlné ovládání a snadné pročistění pískové náplně. Stačí otočit pákou a náplň se sama propláchne. Čerpadlo s odpovídajícím výkonem zase umožní připojit k filtraci doplňkovou výbavu jako je například praktický vysavač nečistot a také stále žádanější systémy na ohřev vody, tedy tepelné čerpadlo nebo solární panely,“ uzavírá Lukáš Toula z Mountfieldu.

Šesticestný ventil, který je součástí kvalitních typů pískových filtrací, výrazně usnadňuje jejich obsluhu.
Autor: Hayward