Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak se postarat o růže, aby kvetly až do prvních mrazů

/
  • "Chceš-li udělat radost, daruj růži," říká staré přísloví. A když ji navíc sami vypěstujete, bude ta radost dvojnásobná.
    "Chceš-li udělat radost, daruj růži," říká staré přísloví. A když ji navíc sami vypěstujete, bude ta radost dvojnásobná. (shutterstock.com)
    20. července 2016 ● 06:00

    Patří k nejkrásnějším z květin. Právem jsou proto nazývány jejich královnami. Ať už ty keříkové, popínavé či stromkové, růže najdete na každé zahradě a předzahrádce. Někdo jich má zasazených desítky, jiný se spokojí s jedinou rostlinou. Každý by si ale přál, aby se těmito nádhernými květy mohl kochat co nejdéle. A i když se růže tváří vznešeně, péče o ně není až zas tak složitá. Jen musíte vědět, co a kdy udělat.

  • 1.

    Stříhejte výhonky

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Důležitou činností teď v létě je pravidelné stříhání planých výhonků, takzvaných vlků. Odstraňte proto všechny světle zelené, měkké výhony, na kterých nerostou květy. Ty rostlinu zbytečně oslabují, protože musí na jejich výživu vydávat hodně energie. Výhony odstřihujte až pod povrchem půdy tak, že ji odhrnete a vlka odstřihnete až u podnoží. Jen tak budete mít jistotu, že nevyrostou nové.

  • 2.

    Ošetřete je postřikem

    ...
    Autor: shutterstock.com

    V letním období číhá na královny květin nebezpečí v podobě chorob. Nejobávanější a zároveň nejrozšířenější je padlí. Projevuje se jako bělavý až našedlý povlak, který pokrývá hlavně stonky s listy, mladé letní výhonky, ale někdy také květní kalichy a poupata. Květy se pak špatně rozvíjejí. Zajímavé je, že tato houbová choroba více napadá odrůdy s měkkými, světle zelenými listy, zatímco ty s lesklými, temně zelenými kožovitými listy jsou podstatně odolnější. Rostliny proto pravidelně kontrolujte, a když objevíte první příznaky, okamžitě použijte odpovídající prostředek. Účinná je síra nebo si kupte některý z fungicidů.

  • 3.

    Odstraňujte odkvetlé květy

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Pokud chcete, aby vám růže opakovaně bohatě vykvétaly až do pozdního podzimu, nesmíte zanedbat odstraňování odkvetlých květů. Tím zamezíte zbytečnému vysilování, ke kterému dochází při tvorbě šípků. Nečekejte ale až na okamžik, kdy budou všechny okvětní lístky opadané. Udělejte to hned, jak květ začne uvadat a ztratí svůj půvab. Nestačí ale odstřihnout jen květ. S ním odstraňte současně i část stonku s neúplnými listy, které pod ním vyrůstají, a alespoň jedním listem úplným, pětičetným. Řez veďte ve vzdálenosti 5 až 8 milimetrů nad zdravým očkem, které by mělo nejlépe směřovat ven.

  • 4.

    Použijte trik pro tvorbu nových květů

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Funguje především u velkokvětých druhů. Stačí, když opatrně odlomíte list přisedlý k poslednímu očku, a to i se všemi částmi řapíku. Právě tam je totiž obsažena brzdící látka, která zabraňuje předčasnému vyrašení. Vy tak dosáhnete toho, že vyrašení očka uspíšíte o několik dnů a v překvapivě krátké době dosáhnete nasazení nového květu.

  • 5.

    Dopřejte rostlině živiny

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Pokud jste to neudělali koncem června, honem to napravte. Po dešti nebo večer po předchozím zalití přihnojte růže roztokem rychle účinkujícího kombinovaného plného hnojiva. To obsahuje veškeré potřebné živiny. Vhodný je například Herbasyn l, který patří k moderním hnojivům, jejichž živiny jsou rostlinami přijímané okamžitě. Navíc je svým složením zvlášť přizpůsoben potřebám růží. Z těch klasických je pak vhodný Ceresit, který můžete použít buď přímo, nebo k hnojivé zálivce.

  • 6.

    Dopřejte jim dostatek vody

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Nemyslete si, že pokud růžím dodáváte každý den vláhu postřikem, dopřáváte jim dobrou službu. Právě teď, v době odkvětu, kdy začíná růst druhých výhonu, totiž potřebují značné množství vody. Kořínky totiž bývají v hloubce až 50 centimetrů. Aby se k nim tedy voda dostala, je třeba půdu kolem nakypřit a rostlinu zalít nejlépe odraženou vodu z konve bez kropítka přímo do mělké jamky vyhloubené poblíž ní. Taková důkladná zálivka vystačí na dva týdny, při suchém počasí na jeden. Vždy ale dbejte na to, abyste nepostříkali listy, ty jsou pak totiž vystaveny většímu nebezpečí napadení houbovými chorobami.




Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy