Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nepřekonatelná rebarbora: Jak ji pěstovat, množit a zpracovat

/
  • Rebarbora je pochoutka, kterou si snadno vypěstujete.
    Rebarbora je pochoutka, kterou si snadno vypěstujete. (Profimedia.cz)
    25. července 2016 ● 06:00

    Někdo ji miluje, jiný nesnáší. Její navinulá chuť je prostě specifická. Já třeba nedám na koláč s ní dopustit. A mám ji ráda i jen tak svařenou s cukrem a skořicí na rychlý domácí kompot. Je nejen chutná, ale především zdravá. Koupit se dá sice už v každém supermarketu, ale cena je poměrně vysoká. Přitom její pěstování není vůbec složité. Navíc se dá sklízet od časného jara až do léta. Tak proč se do toho nepustit.

  • 1.

    Proč ji pěstovat a konzumovat

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Na zahradě ji má mnoho z nás. Kvůli svým obrovským dekorativním listům, kterými tak trochu připomíná lopuch a červeným řapíkům, se totiž pěstuje i jako solitérní okrasná rostlina. Někdo ji ale nesklízí, což je veliká škoda. Tahle zelenina původem z Tibetu je totiž plná vitaminu a chutí. Ne, nepřepsala jsem se, i když se upravuje především nasladko, jde skutečně o zeleninu. A ne jen tak ledajakou. Obsahuje velké množství vitaminů A a B, minerálů, velké množství vlákniny a celou řadu dalších zdraví prospěšných látek. Její konzumace zlepšuje kvalitu pokožky a vlasů, je prospěšná pro krevní oběh, krvetvorbu, likviduje škodlivé mikroorganismy a působí proti zácpě.

     

  • 2.

    Jak a kdy ji sklízet

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Reveň patří mezi nejranější druhy zeleniny, které můžete na jaře na zahradě sklízet. Jakmile rozmrzne půda, okamžitě začne vystrkovat svoje "růžky". Sezóna sklizně pak začíná už v dubnu a obvykle končí v červenci, kdy v rostlině začíná narůstat obsah kyseliny šťavelové. Některé odrůdy ale můžete sklízet po celé vegetační období. Sklízejí se jednotlivé řapíky postupně tak, jak narůstají. A to asi jednou za dva týdny. Řapíky ale nikdy neřežte nebo nestříhejte. Vždy je jen opatrně vylamujte až těsně u rostliny, aby zbytky nezačaly zahnívat. Můžete je zkusit jakoby vykroutit. Nikdy ale najednou nesklízejte víc než jen asi třetinu listů, abyste rostlinu zbytečně nevysílili.

     

  • 3.

    Jak reveň zpracovat

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Sklizené řapíky zbavte listů, a pokud je nebudete hned zpracovávat, uložte je do lednice. Tam vydrží tři až pět dnů. Pak už stačí jen se rozhodnout, zda si budete chtít uvařit džem nebo třeba upéct bublaninu. Před krájením je ale třeba ve směru odspodu nahoru k listové části stáhnout z řapíku tvrdou šlupku. Pokrájené řapíky můžete také zamrazit. Na koláči si pak pochutnáte i v zimě.


    Báječné recepty na pochoutky z rebarbory najdete ZDE.

  • 4.

    Dopřejte jí potřebné živiny

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Právě teď na konci července je čas na poslední hnojení. Na metr čtvereční plochy počítejte asi 15 gramů plného hnojiva a 15 gramů čistého dusíkatého hnojiva. Hnojivou směs v suchém stavu rozhoďte na povrch půdy a následně ji do ní zapracujte motyčkou. Rostlinu pak zalijte, aby se živiny dostaly rychleji ke kořenům. V průběhu roku jí pak dopřávejte kvalitní kompost.

  • 5.

    Namnožte si ji

    Autor: Shutterstock.com

     

    Nejjednodušeji se rebarbora množí na podzim, když jí zežloutnou listy, pomocí dělení trsů. Každý oddělený kus, který chcete zasadit, musí mít alespoň jeden silný vegetační vrchol. Pozor ale, aby vyryté kořeny nezůstaly dlouho na vzduchu. Rychle totiž zasychají. Pokud tedy odkopek nebudete hned sázet, přikryjte ho namočenou pytlovinou nebo podobným materiálem. Sázejte tak, aby získaná rostlina nebyla v půdě hlouběji než v původním trsu a aby vegetační vrchol byl asi 5 centimetrů pod povrchem půdy. Po vysazení ji pevně přimáčkněte a důkladně zalijte. Na první sklizeň se můžete těšit už rok po výsadbě.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy