20. červenec 2018
Svátek slaví Ilja, zítra Vítězslav

Jak se postarat o jahodníky, aby příští rok byly obsypané plody

/
  • Alespoň pár jahodníků nechybí ani na té sebemenší zahrádce.
    Alespoň pár jahodníků nechybí ani na té sebemenší zahrádce. (Shutterstock.com)
    8. srpna 2016 ● 06:00
     

    Sezona voňavých sladkých jahod už letos skončila. Na další úrodu si budeme zase muset deset měsíců počkat. Abyste si však pochutnali i příští rok, nesmíte zapomenout, že sklizní péče o jahodníky nekončí. Právě teď je ten pravý čas věnovat jim náležitou péči, za kterou se vám napřesrok bohatě odvděčí velkými a zdravými plody.

  • 1.

    Dopřejte jim odpočinek

    ...

     

    I jahodníky potřebují po náročné sezoně "odpočívat", aby zregenerovaly a měly sílu pro vývin nových sazenic. Dopřejte jim proto po sklizni asi dva až tři týdny klidu. Ani v této době však nemusíte zahálet. V prvé řadě odstraňte podestýlku, vytrhejte případný plevel a důkladně nakypřete půdu kolem nich, kterou jste při sběru ušlapali. Pak nůžkami odstřihejte plazící se dceřiné odnože, které rostlinu zbytečně vysilují. Šlahouny ale nikdy neodtrhávejte ručně, mohli byste poškodit srdíčko jahodníku.

  • 2.

    Zbavte je listů

    Jahodníky po sklizni posekejte

     

    Rostliny zbavte všech starých listů. Zmladíte tak porost a napřesrok se můžete těšit na větší úrodu. Nejlepší je vzít si na pomoc srp. Když ho nemáte, použijte zahradnické nůžky nebo ty na trávu. Listy odstraňujte ve výšce asi pěti centimetrů od země, nikdy ne níže, aby se nepoškodilo srdíčko rostliny. Nebojte se, jahodníky do zimy zase obrostou. 

  • 3.

    Nedejte šanci škůdcům

    Houbová skvrnitost bílá

     

    Ani jahodníkům se nevyhýbají různé choroby. Nejčastěji je napadá bílá nebo fialová skvrnitost. Aby se nerozšířila a neohrozila úrodu příští rok, je třeba se všech napadených listů zbavit. A to nejen těch čerstvých, které jste posekali, ale i těch uschlých, jejichž zbytky jsou všude kolem sazenic. Pečlivě je proto vyhrabejte a co nejdříve spalte.

  • 4.

    Nezapomeňte na postřik

    Autor: Shutterstock.com

     

    Nejen na jaře a během sezony je důležitý postřik proti chorobám a škůdcům, kteří si na jahodníky brousí zuby. I teď, když už rostliny doplodily, je třeba je ošetřit. Na listů zbavené sazenice proto aplikujte ochranný postřik proti houbovým chorobám. Od věci není ani podzimní postřik proti květopasovi či roztočíkovi, kteří si s oblibou pochutnávají na srdíčku jahodníku. Stejně jako postřik proti hnilobě plodů a kořenové chorobě.

  • 5.

    Stále je zalévejte

     

    Ne, nespletla jsem se. Možná si teď říkáte, proč zalévat neplodící sazenice zbavené navíc všech listů, ale závlaha i v tomto období je skutečně důležitá. Jahodník totiž nemá zrovna bohatý kořenový systém a navíc koření poměrně mělce, takže by mohl trpět nedostatkem vláhy. Takové rostliny pak důsledkem vymrznutí obvykle přes zimu uhynou.

  • 6.

    Dopřejte jim živiny

    ...

     

    Důležitým krokem po ošetření jahodníků je i jejich přihnojení. Rostliny se totiž před nástupem zimy potřebují zásobit živinami. Použijte minerální nebo vodorozpustné hnojivo s obsahem draslíku, fosforu a vápníku. První dávku proto aplikujte koncem srpna, druhou pak nejpozději v říjnu. Nehnojte ale přímo samotné rostlinky, hnojivo rozhoďte mezi řádky, aby se živiny dostaly ke kořínkům přirozenou cestou.

  • 7.

    Jahodiště obnovte

    ...

     

    Pokud máte jahodníky staré tři až čtyři roky nebo i déle, nedivte se, že sklizeň už nebyla tak bohatá a plody byly malé. Navíc staré rostliny snáze podléhají spoustě chorob a samy vymírají. Je proto třeba sazenice obnovit, a pokud je to jen trochu možné, změnit i stanoviště. Záleží jen na vás, zda použijete odnože z vlastních dobře plodících rostlin nebo nakoupíte sazenice nové a vyzkoušíte tak i jiné, nově vyšlechtěné odrůdy.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy