7 tipů, co s jahodami po sklizni

I jahodníky potřebují po náročné sezoně "odpočívat", aby zregenerovaly a měly sílu pro vývin nových sazenic. Dopřejte jim proto po sklizni asi dva až tři týdny klidu. Ani v této době však nemusíte zahálet. Tady jsou tipy, co dělat.

1. Postarejte se o zeminu

V prvé řadě odstraňte podestýlku, vytrhejte případný plevel a důkladně nakypřete půdu kolem nich, kterou jste při sběru ušlapali.

2. Odstraňte šlahouny a listy

Pak nůžkami odstřihejte plazící se dceřiné odnože, které rostlinu zbytečně vysilují. Šlahouny ale nikdy neodtrhávejte ručně, mohli byste poškodit srdíčko jahodníku.Rostliny zbavte všech starých listů. Zmladíte tak porost a napřesrok se můžete těšit na větší úrodu. Nejlepší je vzít si na pomoc srp. Když ho nemáte, použijte zahradnické nůžky nebo ty na trávu. Listy odstraňujte ve výšce asi pěti centimetrů od země, nikdy ne níže, aby se nepoškodilo srdíčko rostliny. Nebojte se, jahodníky do zimy zase obrostou. 

3. Nedejte šanci škůdcům
Houbová skvrnitost bílá
Autor: Ludmila Dušková a profimedia.cz

Ani jahodníkům se nevyhýbají různé choroby. Nejčastěji je napadá bílá nebo fialová skvrnitost. Aby se nerozšířila a neohrozila úrodu příští rok, je třeba se všech napadených listů zbavit. A to nejen těch čerstvých, které jste posekali, ale i těch uschlých, jejichž zbytky jsou všude kolem sazenic. Pečlivě je proto vyhrabejte a co nejdříve spalte.

4. Nezapomeňte na postřik

Nejen na jaře a během sezony je důležitý postřik proti chorobám a škůdcům, kteří si na jahodníky brousí zuby. I teď, když už rostliny doplodily, je třeba je ošetřit. Na listů zbavené sazenice proto aplikujte ochranný postřik proti houbovým chorobám. Od věci není ani podzimní postřik proti květopasovi či roztočíkovi, kteří si s oblibou pochutnávají na srdíčku jahodníku. Stejně jako postřik proti hnilobě plodů a kořenové chorobě.

5. Stále je zalévejte

Ne, nespletla jsem se. Možná si teď říkáte, proč zalévat neplodící sazenice zbavené navíc všech listů, ale závlaha i v tomto období je skutečně důležitá. Jahodník totiž nemá zrovna bohatý kořenový systém a navíc koření poměrně mělce, takže by mohl trpět nedostatkem vláhy. Takové rostliny pak důsledkem vymrznutí obvykle přes zimu uhynou. 

6. Dopřejte jim živiny

Důležitým krokem po ošetření jahodníků je i jejich přihnojení. Rostliny se totiž před nástupem zimy potřebují zásobit živinami. Použijte minerální nebo vodorozpustné hnojivo s obsahem draslíku, fosforu a vápníku. První dávku proto aplikujte koncem srpna, druhou pak nejpozději v říjnu. Nehnojte ale přímo samotné rostlinky, hnojivo rozhoďte mezi řádky, aby se živiny dostaly ke kořínkům přirozenou cestou.

7. Jahodiště obnovte

Pokud máte jahodníky staré tři až čtyři roky nebo i déle, nedivte se, že sklizeň už nebyla tak bohatá a plody byly malé. Navíc staré rostliny snáze podléhají spoustě chorob a samy vymírají. Je proto třeba sazenice obnovit, a pokud je to jen trochu možné, změnit i stanoviště. Záleží jen na vás, zda použijete odnože z vlastních dobře plodících rostlin nebo nakoupíte sazenice nové a vyzkoušíte tak i jiné, nově vyšlechtěné odrůdy.