Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak sklízet a uskladnit cukety, aby vydržely co nejdéle?

/
  • Vychutnejte si cukety ze své zahrádky třeba o Vánocích.
    Vychutnejte si cukety ze své zahrádky třeba o Vánocích. (Shutterstock.com)
    25. července 2023 ● 06:00

    V posledních deseti letech získala tato zelenina velké množství příznivců. Je chutná, zdravá a má málo kalorií. V kuchyni se navíc dá upravovat na všechny způsoby. Dokonce i nasladko. Vychutnat si ji tak můžete nejen ve slané úpravě, ale i v koláčích, bábovkách a dalších moučnících. Dalším bonusem je, že se snadno pěstuje. Z jedné rostliny můžete sklidit až několik kilogramů plodů. Víte ale, že si vlastní úrodu klidně můžete vychutnat ještě po Vánocích? Prozradíme vám, jak se cuketa skladuje.

  • 1.

    Zajistěte si bohatou úrodu

    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    U cuket, stejně jako u patizonů, platí, že čím častěji budete sklízet, tím bude úroda větší. Takže pokud jste si tuhle zeleninu oblíbili, nechte plody dorůst do maximální délky dvaceti centimetrů. Nejchutnější jsou ty sedmi- až patnácticentimetrové. Včasnou sklizní navíc podpoříte další kvetení a tvorbu nových plodů. Mladé cukety jsou navíc mnohem chutnější. Při přípravě pokrmů z nich oceníte, že jsou šťavnaté, křehké a nemají žádná semínka. Pokud necháte cukety přerůst, dojde k zastavení plodnosti. Rostlina má totiž sílu vyživovat jen dva až tři velké plody, zbytek zakrní a začne postupně uhnívat.

     

  • 2.

    Mladé ukruťte, zralé odřízněte

    Cuketa
    Autor: Shutterstock.com

     

    Pozor si dejte na to, jakým způsobem cukety z rostliny sklízíte. U těch mladých je nejvhodnější plod rukou opatrně ukroutit. Je to snadné a bezpečné. Nemusíte mít obavy, že byste rostlinu jakkoliv poškodili. Na ty velké vyzrálé si vezměte na pomoc nůžky nebo nůž.

     

    Cukety můžete i zamrazit nebo zavařit. Návod, jak na to, najdete ZDE.

  • 3.

    Mladé cukety rychle zpracujte

    Autor: Profimedia.cz

     

    Jedinou nevýhodou mladých cuket je to, že svou křehkost rychle ztrácejí. Sklizené plody brzy uvadají a měknou. Je proto třeba uchovávat je v chladu a zpracovat je co nejdřív. Mladé cukety není třeba loupat, stačí jen odkrojit špičky. Konzumovat je můžete jak všemožně tepelně upravené, tak i syrové. Přidat můžete cuketu například do pomazánek nebo salátů. Cukety jsou lépe stravitelné než okurky, což ocení lidé, kteří mají problémy s trávením.

     

  • 4.

    Skladujte jen vyzrálé plody

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Pokud si chcete něco z úrody uložit na zimu, nechte naopak plody dobře vyzrát. Vyberte si dva až tři a ty nechte na rostlině až do doby, kdy přestanou růst. Slupka musí být tvrdá a na poklep by plody měly znít dutě, jak se také říká "zvonit". Takové plody odřízněte, místo řezu nechte dobře zaschnout a pak je uložte na temném suchém místě. Vhodný je dobře odvětrávaný sklep. Tam vám vydrží klidně až do února příštího roku. Pokud by ale nebyly dostatečně vyzrálé, během pár týdnů vám shnijí. Pozor si také dejte na to, aby plody měly neporušenou slupku.

Přidat názor
Počet komentářů: 4

marais: Cuketku na kari a k tomu rýže...je to super!

(13. 08. 2016 12:49)

calumet:  to se musí umět uvařit a mit fantazii v kuchyni. Pak jsou cukety výborné jídlo ☺☺☺

(13. 08. 2016 12:27)

adhelaida: hlad na vás!

(12. 08. 2016 22:33)

ivoadler: Chutné cukety? Co je to za blbost? Vždyť jsou bez chuti a bez zápachu. Nepěstujeme to, ale furt nám to někdo strká. Nejprotivnější zelenina na světě.

(12. 08. 2016 09:39)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy